Gespot

MaxYourTax: Helpt studenten met aangifte inkomstenbelasting

0

Met de MaxYourTax belasting-app kunnen studenten hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting doen vanaf hun tablet of smartphone. De app helpt studenten om het maximale uit deze aangifte te halen. Jasper Adamse, oprichter en eigenaar van MaxYourTax, vertelt.

Wat is het?

"De MaxYourTax app verzamelt door een achttal korte vragen alle benodigde gegevens voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting. In dit stadium is het alleen voor studenten/scholieren nog mogelijk om gebruik te maken van de app, misschien dat we dit in een later stadium nog uitbreiden. Door ons op deze simpele manier jouw aangifte te laten verzorgen weet je ook nog eens zeker dat je het Maximale uit je aangifte (Tax) haalt."

Waarom dit initiatief?

"Door een onderzoek van de overheid kwamen we er achter dat studenten jaarlijks tot € 50 miljoen laten liggen, omdat ze denken dat de aangifte voor hen toch geen zin heeft of omdat ze het te ingewikkeld vinden om de aangifte in te vullen. Met dit initiatief willen wij awareness kweken en tegelijkertijd de aangifte nog simpeler maken."

Hoe werkt het?

"Door de vragen uit de app in te vullen verzamelen wij de gegevens die we nodig hebben voor het doen van jouw aangifte. Tijdens de beantwoording van de vragen loopt er in het scherm een teller mee die aangeeft hoeveel je terugkrijgt. Nadat we deze gegevens hebben ontvangen stellen wij vervolgens jouw aangifte op. Wij sturen je een e-mail met wat je teruggave zal zijn en als die teruggave hoger is dan € 20 vragen wij € 17,50 voor onze diensten. Zo worden beide partijen er beter van. Deze € 17,50 is een vast bedrag en de ervaring leert dat studenten vaak honderden euro's terug kunnen krijgen."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"We zitten nu op ongeveer 1.000 downloads (iOS en Android samen). Ongeveer 10% daarvan heeft de app ingevuld en ons de gegevens toegestuurd. Wat de overige 90% met de app doet weten we niet, maar we verachten dat er veel mensen zijn die de app gebruiken als rekenhulp; om te zien of de aangifte die zij zelf hebben opgesteld leidt tot een even hoge teruggave als wij ze kunnen bieden. Concrete cijfers hebben we daar echter niet van.

We werken op basis van een no cure no pay model: pas als we ten minste € 20 kunnen terugvragen voor de klant zijn zij ons iets verschuldigd. We rekenen dan een vast bedrag van € 17,50. Dit bedrag ligt ver onder de € 50 tot € 70 euro die de accountant of adviseur op de hoek er voor vraagt. Wij bieden onze diensten goedkoper aan omdat we het meer als een sport zien om zoveel mogelijk jongeren te motiveren om hun aangifte te doen. Dat hoeft niet perse via ons; zoals gezegd kun je onze app ook als hulpmiddel gebruiken. Ons doel is dus eigenlijk tweeledig: zoveel mogelijk awareness kweken onder jongeren dat ze geld laten liggen waar ze recht op hebben en daarnaast willen we er zelf ook iets aan verdienen (mede door de investeringskosten in de app). Misschien nog noemenswaardig: tot op heden hebben we nog geen klanten gehad waarvoor het niet uit kon, aangezien studenten gemiddeld € 250 euro terug kunnen vragen (zoals uit het genoemde onderzoek blijkt).

Voor de toekomst hebben we nog geen plannen gemaakt. We zien eigenlijk wel hoe het loopt. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we de Belastingdienst door ons initiatief kunnen aansporen om zelf het doen van belastingaangiftes via tablets en telefoons mogelijk te maken."

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Jasper Adamse, ben oprichter van de app en daarnaast eigenaar samen met Bas Elema."