Gespot

Mippit: Autorittenregistratie & GPS live trace

0

Mippit is een app voor Android, waarmee je een sluitende autorittenregistratie kunt maken (voor de Belastingdienst) en kunt bijhouden waar auto’s zich bevinden. Pim Grol, commercial director van Fourtress, vertelt over de innovatieve app.

Wat is Mippit?

“Mippit is een smartphone applicatie, die op een eenvoudige wijze autoritten die je aflegt registreert en de live locatie van het voertuig eventueel zichtbaar maakt. Er zijn veel mensen die op een of andere manier een rittenregistratie willen of moeten bijhouden. Als je een leaseauto rijdt en deze niet voor privéritten gebruikt, dan moet je een sluitende rittenregistratie kunnen overleggen aan de Belastingdienst. Mippit genereert een voor de Nederlandse belastingdienst geschikt overzicht van de ritten. Ook de zakelijke rijder, die ritten registreert voor de eigen administratie kan met Mippit een sluitende registratie overleggen, mede dankzij de facturatiemodule van Mippit.

De applicatie controleert of het rittenoverzicht sluitend is en laat zien waar er onvolkomenheden zitten en het kan zelf automatische correcties doorvoeren. Je kunt gemakkelijk met behulp van je eigen telefoon je ritten opnemen, zonder gebruik van enig ander kastje. Dankzij de live locatie kun je aan vrienden en familie de actuele positie doorgeven. Ook kan, afhankelijk van de instellingen, een fleetmanager alle voertuigen in het zicht houden.”

Waarom dit initiatief?

“Fourtress heeft al veel kennis op het gebied van rittenregistratie en voertuigvolgsystemen. Voor alle hedendaagse oplossingen is er extra, dure hardware nodig. Mippit is uniek, omdat je alleen een smartphone nodig hebt en vanwege het automatisch opnemen van ritten zonder de telefoon daarvoor te moeten “unlocken”. Je hoeft de telefoon alleen maar in de autolader zetten en de rest gaat vanzelf. MIPPIT neem de rit automatisch op. De applicatie hoeft zelfs niet eens gestart te zijn. De meeste vergelijkbare producten maken gebruik van speciale hardware en vragen nogal wat handelingen, wat de veiligheid niet ten goede komt.

Mippit is een combinatie van rittenregistratie en voertuigvolgsystemen zonder dat er dure hardware ingebouwd moet worden. Hierdoor biedt het voor veel gebruikers en bedrijven een betaalbare oplossing. De meeste smartphones hebben al de beschikking over dataverkeer, waardoor ook het volgen van voertuigen mogelijk wordt zonder extra kosten. Daarnaast is het mogelijk om op elk gewenst moment de actuele positie via social media (Twitter, Linkedin en Facebook) door te geven, dankzij de “Share button” in de applicatie. Ook kan de gebruiker zelf groepen (vrienden, familie, collega’s etc.) aanmaken om onderling locaties uit te wisselen. Dit kan handmatig door één klik of automatisch met een instelling. Hierdoor kan iedereen, die daarvoor een uitnodiging heeft ontvangen, zien waar de anderen zich bevinden. Zowel privé als zakelijk een handige en zeer goedkope uitbreiding!”

Hoe werkt Mippit?

“Hieronder tref je stapsgewijs de werkwijze van de app aan. Sluit de telefoon aan de autolader aan, zonder dat de telefoon geunlocked is. De MIPPIT app start automatisch op. Zodra de GPS een goed signaal heeft (binnen enkele seconden), hoor je een geluidssignaal. Je kunt nu gaan rijden. Je vertrekt naar je bestemming. Zodra MIPPIT detecteert dat je aan het rijden bent wordt de ritopname gestart. Alle functies van de smartphone zijn gewoon te gebruiken, zoals bellen, navigeren etc. Onderweg kun je tijdens de rit zo vaak als je wilt wisselen tussen een zakelijk of privérit.

Accepteer cookies

Bij aankomst op de bestemming neem je de telefoon uit de lader. MIPPIT detecteert dit en zal de ritopname beëindigen als er gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is. Afhankelijk van de instellingen kan de rit via het mobiele datanetwerk of een bekend WiFi netwerk worden verstuurd. Het mobiele datanetwerk verstuurd de rit direct bij beëindiging van de rit. Om kosten te besparen kun je ook alleen gebruik maken van bekende WiFi netwerken. Zodra de MIPPIT een bekend wifi netwerk detecteert worden de opgenomen ritten naar de server verstuurd. Op de MIPPIT website kan de gebruiker vervolgens op elke moment al zijn ritten bekijken, controleren en wijzigen.

Tevens is er een live trace (de actuele positie met het gereden traject van het voertuig) beschikbaar, waarmee je op de website live kan zien waar het voertuig zich bevindt. Via de website kan men ook, afhankelijk van de instellingen laten zien waar men zich bevindt. Fleetmanagers kunnen een bedrijfsmatige groep aanmaken en zo zicht houden op alle voertuigen in het wagenpark. Vrienden en familie kunnen elkaar laten weten waar ze zijn door gebruik te maken van de Share button.”

 

Wat zijn de facts?

De app is zeer recentelijk gelanceerd en op dit moment hebben we enkele honderden downloads en dit aantal neemt dagelijks toe. De eerst fase na de download van de app kan men de volledige functionaliteit gratis gebruiken. Na enkele weken blijft de app actief, maar is het nodig om een abonnement af te sluiten om de ritten ook daadwerkelijk naar de server te kunnen blijven uploaden en een rittenregistratie bij te kunnen blijven houden. Je kunt kiezen uit twee soorten abonnementen, die per maand zijn te verlengen, het basic (EUR 3,99 per maand) en het premium (4,99 er maand) abonnement. Om voertuigen te kunnen volgen heb je een premium abonnement nodig.”

Wie is er betrokken bij Mippit?

Fourtress heeft, zoals gezegd, al meer ervaring in de ontwikkeling van rittenregistratie en voertuigvolgsystemen. Er zijn geen andere partijen bij deze ontwikkeling betrokken. We hebben deze app geheel op eigen kracht ontwikkeld.”