Gespot

MusicTribe: Zelf je album uitbrengen

0

MusicTribe is een artiestencommunity, waar muzikanten op een doe-het-zelf manier een album kunnen uitbrengen en deze zowel fysiek als digitaal kunnen verkopen. Aashna Sewpersad, verantwoordelijk voor de marketing van MusicTribe, vertelt.

Wat is MusicTribe?

“MusicTribe is een nieuw muziekplatform, waar artiesten zelf een profiel kunnen aanmaken en albummateriaal kunnen uploaden om een album te releasen. De artiest bepaalt zelf de prijs van het album, dat vervolgens fysiek te bestellen is via de webstore van MusicTribe. Ook biedt onze service de artiest bij het uploaden de mogelijkheid het album digitaal verkrijgbaar te maken via iTunes. Pas wanneer een consument het album bestelt, wordt er een uniek exemplaar bij de drukkerij geperst en bezorgd. Er is dus geen voorraad of sprake van massaproductie.”

Waarom dit initiatief?

“MusicTribe is opgezet, omdat we merkten dat artiesten nog altijd tegen problemen en beperkingen aanlopen bij het uitbrengen van muziek. De productiekosten zijn hoog en de distributiemogelijkheden zijn zeer beperkt. Het internet maakt het eenvoudig om muziek te verspreiden, maar dit is niet het geval wanneer je muziek wilt verkopen. Laat staan als het gaat om het fysiek aanbieden van albums. Wij zijn van mening dat het internet ons veel meer mogelijkheden en kansen biedt om muziek uit te brengen dan we tot nu toe dachten.

Met MusicTribe proberen we in te spelen op die kansen. We hebben een eigen ‘On Demand’ systeem ontwikkeld, waardoor artiesten nu compleet onafhankelijk, zowel fysiek als digitaal muziek kunnen uitbrengen. Hierbij behouden ze zelf alle rechten. MusicTribe is de eerste Nederlandse full service organisatie die een echte een-op-een uitwisseling tussen artiest en fan mogelijk maakt en ervoor zorgt dat elke artiest zijn muziek beschikbaar kan maken. Het is daarnaast niet alleen een plek om muziek aan te bieden, maar ook een community waar artiesten samenkomen en een plek waar bezoekers informatie over artiesten kunnen vinden of muziekfragmenten kunnen beluisteren.”

Hoe werkt MusicTribe?

“Om te beginnen creëer je als artiest een eigen profiel en open je voor een eenmalig bedrag van 50 euro een albumpagina. Vervolgens upload je de nummers voor op het album en bepaal je hier zelf de verkoopprijs (vanaf € 9,99) van. Je kunt daarbij meteen aangeven of je het album ook digitaal via iTunes beschikbaar wilt maken. Het album is nu klaar om geproduceerd te worden en verschijnt in de webwinkel. Vanaf dat moment kun je aan de wereld kenbaar maken dat je album uit is en dat deze zowel fysiek als digitaal te verkrijgen is.”

Wat zijn de facts?

“De bètaversie van MusicTribe werd in november gelanceerd met de exclusieve release van twee nieuwe Herman Brood albums. De testfase is bijna afgerond en momenteel zijn we bezig met het scouten van talentvolle artiesten die we gratis hulp bieden bij het uitbrengen van een cd. We hopen de komende tijd een toestroom van inschrijvingen te krijgen.”

Wie is er betrokken bij MusicTribe?

MusicTribe werkt met een klein team van jonge mediaprofessionals onder leiding van Johan Vosmeijer, bekend van onder andere SellABand. Verder werken we met een drukkerij die de cd’s produceert, twee websitebouwers en een aggregator die ervoor zorgt dat de muziek op iTunes terecht komt.”