Gespot

OmgevingsAlert: Vergunningaanvragen en (ver)bouwplannen in jouw buurt

0

Met de OmgevingsAlert app zie je in één oogopslag waar in jouw buurt (ver)bouwplannen zijn én krijg je automatisch een alert als bijvoorbeeld je buurman een bouwvergunning aanvraagt. Christiaan Rasch, initiatiefnemer van OmgevingsAlert, vertelt.

Wat is het?

"OmgevingsAlert is een gratis app voor iPhone, iPad en Android waarmee je alle lopende vergunningaanvragen kunt zien in een door jou ingesteld gebied: je kunt een adres en straal invoeren of je huidige locatie gebruiken. Op het moment dat er een vergunningaanvraag bijkomt krijg je daar automatisch een alert van. Je ziet het soort aanvraag, het adres, de data en een actuele foto uit streetview en kunt meteen doorlinken naar de juiste plek op de gemeentelijke website voor meer informatie of bezwaar."

Waarom dit initiatief?

"Als burger heb je recht om bezwaar te maken tegen bepaalde vergunningaanvragen of om een zienswijze in te dienen. Maar om van dat recht gebruik te maken, moet je wel weten wat voor vergunningaanvragen er lopen. En dat betekent in de meeste gemeenten dat je wekelijks het huis-aan-huiskrantje moet lezen, geen ‘nee-nee‘ sticker moet hebben én die kleine lettertjes goed moet kunnen interpreteren. Of dat je wekelijks naar de gemeentelijke websites moet gaan. Hoe reëel is dat nu anno 2013?"

Hoe werkt het?

"Je stelt simpelweg je locatie in of gebruikt je huidige locatie. Vervolgens zie je welke vergunningsaanvragen er op dit moment lopen. Deelnemende gemeenten publiceren in ieder geval de Omgevingsvergunningen (de verzamelnaam voor onder andere milieu- , bouw-, kap- en sloopvergunningen). Steeds meer gemeenten publiceren ook andere vergunningtypen zoals horecavergunningen. Als er meer soorten aanwezig zijn, kun je deze aan- of uitvinken.

Je kunt desgewenst switchen tussen kaartweergave of lijstweergave gesorteerd op datum of adres. Vergeet niet de push-berichten aan te zetten om alerts te krijgen van nieuwe meldingen. <a title="Deelnemende gemeenten" href="https://www.omgevingsalert.nl/deelnemende-gemeenten" target="_blank">Check</a> vóór je downloadt of jouw gemeente al meedoet."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"OmgevingsAlert won onlangs de Nationale App Prijs 2013 uit handen van minister Blok. De app scoorde volgens de jury het hoogst op originaliteit, potentie, businessmodel, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De OmgevingsAlert-app bevat op dit moment de data van ongeveer 200 lokale overheden. Zo’n tien hiervan hebben nu een structurele samenwerking met de app en dit worden er steeds meer. Ook zijn er lokale varianten te downloaden in de huisstijl en met informatie van die gemeente."

Wie is er bij betrokken?

"De initiatiefnemer hiervan ben ik, van bureau Andersteboven. De apps en achterliggende services zijn gebouwd door Susan Pesman en Tom Pesman (9-to-5-development)."