Gespot

Opus37: Bladmuziekdistributie door componisten

0

Componisten hebben net als schrijvers te maken met dalende verkopen door illegale downloads en uitgevers die onvoldoende meegaan met nieuwe ontwikkelingen. Opus37 wil hier met hun website een innovatieve oplossing voor bieden. Maurice Beckand Verwee, een van de initiatiefnemers, vertelt.

Wat is Opus37?

“Met Opus37 geven wij iedere componist de mogelijkheid zijn werk zelfstandig uit te geven. Componisten bepalen zelf de verkoopprijs voor de download en de hardcopy. Muzikanten kunnen direct het bladmuziek downloaden of een hardcopy bestellen, die binnen 24 uur wordt geleverd. Hiermee verlagen we de drempel voor componisten om werk te delen en om er geld mee te verdienen, indien gewenst. Via de site kan een componist zien hoe vaak zijn bladmuziek is bekeken en verkocht.

Opus37 werkt net zo eenvoudig als YouTube: in 3 stappen staat jouw bladmuziek online en kan het worden gedeeld via sociale media of op een eigen website geplaatst worden. Naast componisten kunnen ook bladmuziekuitgevers gebruik maken van het platform als extra distributiekanaal.”

Waarom dit initiatief?

“De omzet voor uitgevers van bladmuziek is de afgelopen 5 jaar gemiddeld met 4% per jaar gedaald. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor componisten om werk uit te geven. De afgelopen jaren zijn er diverse concepten geïntroduceerd voor zangers, schrijvers en filmmakers, maar vinden er helaas weinig innovatieve ontwikkelingen voor componisten plaats. In gesprekken met diverse componisten en muzikanten kregen wij te horen dat het niet eenvoudig is om werk uit te geven. Er bestaan een aantal websites, maar deze bieden weer niet de mogelijkheid om bladmuziek ook als hardcopy thuisgestuurd te krijgen. Ondanks de komst van tablets werken veel muzikanten nog steeds liever met muziekstukken op papier. Wij gingen daarom opzoek naar een sterke partner op dit gebied, in staat om snel en goed te printen. Voor iedereen die al digitaal ingesteld is bieden wij de mogelijkheid om met onze HTML5 reader de muziekstukken eenvoudig op devices als een laptop, tablet of smartphone te bekijken.”

Hoe werkt Opus37?

“Iedereen kan zich aanmelden voor de site. Als je een account hebt kun je direct een pdf downloaden of uploaden. Als je een document geüpload hebt, kun je de omschrijving en tags toevoegen en tevens bepaal je dan de prijs voor wanneer men het kan downloaden of als print wil bestellen. Iedere keer dat je iets verkocht hebt krijg je een bericht. Je kunt eenvoudig je documenten delen via sociale media of embedden in eigen websites. De site is SEO gebouwd waardoor documenten snel door zoekmachines worden geïndexeerd en daardoor hoog in zoekresultaten terecht kunnen komen.”

 

Wat zijn de facts?

“Op 3 april zijn we live gegaan en tot op heden hebben we veel positieve feedback gekregen. Iedereen kan onze diensten gratis gebruiken. Wij hebben twee verdienmodellen: allereerst verdienen wij per verkocht product en daarnaast bieden wij de mogelijkheid voor muziekuitgevers om een white label van onze technologie te licenseren.”

Wie is er betrokken bij Opus37?

Opus 37 is opgestart door ervaren ondernemers op het gebied van internet en uitgeven. Het doel is om de verkoop van bladmuziek een nieuwe impuls te geven door gebruik te maken van slimme internettoepassingen en hoge kwaliteit printtechnieken. In samenwerking met Euro Mail, een onderdeel van PostNL, zorgen wij dat componisten hun werk als hardcopy wereldwijd kunnen aanbieden. Er worden geen investeringen vooraf gevraagd en alles wordt na bestelling direct hoogwaardig geprint en verzonden.”