Gespot

Pointers-app: Een persoonlijke tv-gids op basis van jouw interesses en het kijkgedrag van je vrienden

0

Met de iPad-app ‘Pointers’ behoort het doorscrollen van het hele tv-aanbod tot de verleden tijd. Met de Pointers-app kun je direct zien welke programma’s anderen in jouw sociale netwerk kijken en kun je kijktips delen met andere gebruikers. Daarnaast struint een redactie het dagelijkse tv-aanbod af om programma’s die bij jou passen aan jou te ‘pointen’. Ivar Zantinge, initiatiefnemer van Pointers, vertelt. 

Wat is het?

“Uit het totale aanbod van 135 tot 150 zenders, zapt een tv-kijker maximaal tussen tien zenders: het totale aanbod is voor veel mensen een onoverzienbare hoeveelheid. De kans is dus groot dat je een interessant programma mist. Pointers filtert het lineaire tv-aanbod op basis van persoonlijke voorkeuren en op basis van wat gebruikers uit jouw sociale netwerk selecteren en kijken. Hierdoor is het voor de kijker mogelijk om gericht tv-programma’s te selecteren en op basis van zijn eigen interesses te bepalen hoe zijn tv-gids er uitziet. Daarbij staat de kijker centraal, niet de zender.”

Waarom dit initiatief?

“Door het enorme zenderaanbod is de klassieke tv-gids achterhaald. Met de Pointers-app slaan we een nieuwe weg in waarin de kijker centraal staat, niet de zender. De kijker beslist op basis van zijn eigen voorkeuren en de voorkeuren van zijn vrienden hoe zijn tv-gids eruitziet.”

Hoe werkt het?

“Iedere gebruiker is een Pointer, oftewel iemand met een eigen tv-gids. De gebruiker kan programma’s selecteren die andere gebruikers (Pointers) kijken. Je kunt direct zien welke programma’s anderen in jouw sociale netwerk kijken en je kunt kijktips delen met andere gebruikers. Daarnaast struint een redactie het dagelijkse tv-aanbod af om programma’s die bij jou passen aan jou te ‘pointen’.”

https://vimeo.com/107902065

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app Pointers is nog volop in ontwikkeling, er zijn nog niet veel cijfers bekend omdat de app nog niet zo lang bestaat. Maar de eerste reacties zijn positief! Pointers is en zal een app blijven zonder banners.”

Wie is er bij betrokken?

“Het bureau dat achter de oprichting van Pointers zit is Wundershift; een digital agency in Amsterdam. Het concept van Pointers is totstandgekomen in co-creatie met potentiële eindgebruikers, uitgevoerd door adviesbureau Fronteer Strategy. De app is in samenwerking met KPN gebouwd door ontwikkelaar Supersteil uit Rotterdam.”