Gespot

Rabobank Mobielbankieren: Altijd en overal bankieren

0

Saldo checken en betalen met je iPhone. Een gesprek met Gert Jan Rösken over de Rabo Mobielbankieren app.

Wat doet de applicatie?

“De Bankieren app geeft inzicht in je saldo van je betaal- en spaarrekeningen, de bij- en afschrijvingen en maakt het mogelijk om een overboeking te doen tussen je eigen rekeningen, of  een betaling naar derden via bankgiro of acceptgiro. Net als mobielbankieren via de mobiele site, maar dan handiger, sneller en leuker. Zo kun je er ook voor kiezen om muntjes en biljetten te schuiven voor je betaling; je hoort het geld rollen.

Naast bankzaken regelen kun je ook Rabobanknieuws volgen, staan de Rabobank telefoonnummers bij de hand en zie je waar de kantoren staan. Ook kun je doorklikken naar de andere iPhone apps zoals Rabo SMSbetalen, Interpolis Schadehulp, Rabo Hockey, Rabo Sport en MyOrder.”

Waarom deze applicatie?

“Sinds 2003 kunnen Rabobankklanten al mobiel bankieren. Eerst via imode en later via alle netwerken. Met de opkomst van de iPhone en de apps is dit een logisch vervolg. Verrassend is wel dat ook de app ook veel gebruikt wordt op de iPod Touch. Ook voor de Android verschijnt binnenkort de app en voor de Windows Mobile weer wat later dit jaar.  Rabobank is de enige Nederlandse bank die op dit moment een app biedt voor bankieren en smsbetalen. [ING en Abn Amro bieden sinds kort een saldo app]. Ook de Interpolis Schadehulp app (met schademelden dmv een foto en gps) is nog uniek in Nederland.”

Hoe werkt de applicatie?

“De app werkt zoals je zou verwachten. Je moet je wel eerst aanmelden voor Rabo Mobielbankieren en de toegangscode aanvragen. Je logt in met je rekeningnummer en toegangscode. Overboekingen tussen eigen rekening en acceptgiro kun je gewoon uitvoeren. Voor betalingen aan derden die je nog niet eerder hebt betaald (onbekenden) en bij grote bedragen wordt gevraagd om je Random Reader te gebruiken als bevestiging.”

 

Wat zijn de facts?

“De behoefte was blijkbaar groot; de app stond direct nr 1 in de app store. En het aantal actieve mobielbankierders is in twee maanden tijd verdrievoudigd. Ook onder bedrijvenklanten zien we een nog veel sterkere sterke stijging, waarschijnlijk de ZZP’ers die veel onderweg zijn.

Blijkbaar voldoet de app aan de verwachting; gemiddeld gebruiken de klanten de app bijna vijf keer per week en bedrijvenklanten zelfs bijna 7 keer per week. Een neveneffect is dat ook de SMSbetalen app en Schadehulp App ook meer gedownload worden. Het gebruik overtreft onze verwachting en is een teken dat mobiel bankieren en betalen in 2010 als vanzelfsprekende diensten worden gezien.”

Wie maakt de applicatie?

“De apps worden gebouwd door Service2Media in opdracht van Marijke Brouwers en Gertjan Rösken, die ook de opdrachtgever is voor de app voor SMS betalen. Binnen Rabobank is er een breed programmateam, vanuit alle onderdelen van de organisatie, die zich richt op de ontwikkeling van mobiele diensten: bankieren, betalen en contact. Leuk detail is dat de app eerst door 50 klanten is getest, hiervoor hadden ruim 650 klanten zich aangemeld.

Ook via de iPhoneclub en de Appstore is veel gereageerd en de schermafdrukken werden direct rondgetwitterd. De aangedragen verbeteringen zijn – voor zover mogelijk – verwerkt in de 1.1 versie, zoals meer detailinformatie van bij- en afschrijvingen, het intrekken van geplande betalingen en duidelijker uitleg van aanmelden. We ontwikkelen de apps nu door naar de andere platformen en richten ons op het faciliteren van mobiel betalen in apps van bedrijven die op mobiel diensten willen aanbieden. Hyves Afrekenen en MyOrder maken bijvoorbeeld gebruik van mobiel betalen van de Rabobank. En via MyOrder weer vele cafés, restaurants, ijssalons en bioscopen.”