Gespot

Radionomy: Gratis je eigen radiostation

0

Maak gemakkelijk je eigen radiozender. Een gesprek met Ben Rogmans over Radionomy.

Wat doet de applicatie?

“Op Radionomy kan iedereen gratis een eigen online radiostation beginnen, voor zijn of haar community. Radionomy betaalt alles en biedt een open content database: radiomakers kunnen dus naar hartenlust muziek, radioshows en nieuwsbulletins in hun eigen radiozender programmeren. Nederlandstalige radiostations kunnen bijvoorbeeld gratis gebruik maken van de nieuwsbulletins van Novum.

Natuurlijk zijn radiomakers niet beperkt tot deze database. Ze kunnen al hun muziek, podcasts en jingles op hun radiozender laten horen. Radionomy financiert dit door af en toe reclame uit te zenden, met een maximum van vier minuten per uur. Vanwege de muziekrechten en de streamingkosten is het normaal gesproken erg duur om een eigen webradio op internet te hebben; Radionomy biedt daarom als eerste de oplossing.”

Waarom deze applicatie?

“Er bestaan op internet wel applicaties die het ook mogelijk maken om je eigen webradio te creëren, maar die zijn voorbehouden aan professionals of bijzonder ervaren amateurs. Bovendien komen er dan nog streamingkosten bij kijken en muziekrechten moeten afgedragen worden; die kosten kunnen flink oplopen. Radionomy is dus gratis, maar we proberen ook om het zo makkelijk mogelijk te maken. Binnen een paar minuten heb je een eigen radiostation opgezet.”

Hoe werkt de applicatie?

“Je maakt eerst een profiel van je radio aan: je bedenkt een goede naam, je kiest muziekstijlen, uploadt een logo, enzovoort. Vervolgens download je onze software, de ‘Radio Manager’, waarmee je de radio programmeert. Je importeert muziekstijlen uit onze bibliotheek, uploadt eventueel je eigen favoriete muziek en jingles, etc. Met de Radio Manager maak je een planning voor 30 dagen en die wordt uitgezonden. Iedereen kan naar je radio luisteren via je profiel op onze website, maar je kunt de player natuurlijk ook exporteren naar je eigen website, blog, etc. We ontwikkelen op het moment een iPhone applicatie en verbeteren onze positie op sociale netwerken.”

 

Wat zijn de facts?

“Sinds juni zijn we uit de bèta-versie, dat was met een gesloten groep radiomakers. Sindsdien zijn we in Frankrijk en België heel snel populair geworden, in Frankrijk zijn we zelfs al de tweede streamingwebsite. Op dit moment zijn er meer dan 3.500 radiozenders op ons platform te vinden en daar wordt dagelijks meer dan 100.000 uur naar geluisterd. Sinds vorige maand richten we ons ook op Nederland en we verwachten voor januari meer dan 750 radio’s aan te sluiten.”

Wie maakt de applicatie?

Radionomy bestaat uit een team van 9 mensen en we zijn gevestigd in Brussel. Het bedrijf is door 4 Belgische ondernemers opgericht en ze hebben mij erbij betrokken om het Nederlandse publiek met Radionomy kennis te laten maken.”