Gespot

Republic of Reviews: Reviewplatform voor iPad apps

0

De website Republic of Reviews biedt reviews van de beste en meest uiteenlopende iPad apps, gereviewd door en voor jouw peers & vrienden. Niels van Graas, oprichter van Republic of Reviews, vertelt.

Wat is Republic of Reviews?

Republic of Reviews is een peerreview platform dat zich richt op iPad apps. iPad fans gebruiken hun iTunes ID om snel en eenvoudig apps te reviewen., waar ze andere iPad fans met gedeelde interesses mee helpen om relevante apps te kunnen vinden. Als lid vind je in het tabblad “App Inspiratie” per interesse de apps die door gelijkgestemden als beste zijn beoordeeld. Met één handeling filter je jouw eigen iPad apps uit de lijsten zodat alleen de apps overblijven die je zelf niet hebt. Ook kunnen leden hun iPad apps en reviews op een eigen publieke profielpagina delen via social media. Niet ingelogde bezoekers zien op de homepage de beoordeelde apps, ingedeeld in algemene categorieën.”

Waarom dit initiatief?

“Gerald Schaapman en ik zijn echte iPad-fanaten en daarom regelmatig op zoek naar apps. Er zijn duizenden apps beschikbaar voor de iPad, maar het blijft een uitdaging om de meest interessante te vinden. Naast de AppStore van Apple, diverse apps en blogs die we in de gaten houden, vragen we regelmatig mensen uit ons netwerk welke apps zij gebruiken. Je downloadt een app eerder als iemand uit jouw netwerk die aanbeveelt, zeker als het om betaalde apps gaat. In de AppStore vind je ook aanbevelingen van gebruikers, maar je weet niet wat de achtergrond van die gebruiker is. Daarom wilden we een site opzetten waarmee je die informatie wel krijgt.”

Hoe werkt Republic of Reviews?

“iPad-fans kunnen zich via Facebook registreren bij Republic of Reviews en geven daarbij hun interessegebieden aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ondernemen, opvoeding, onderwijs of sport. Vervolgens reviewen ze hun apps, door gebruik te maken van hun iTunes-gegevens of door handmatig apps aan hun account toe te voegen. In het eerste geval synchroniseert de site met iCloud en heeft dan toegang tot alleen de apps die via de AppStore zijn gedownload. De apps worden automatisch toegevoegd aan het account. Vervolgens kan een app razendsnel beoordeeld worden met “te gek”, “ok”, “gaat wel”, “niet ok” of “nooit gebruikt”. Eventueel kan zo’n beoordeling toegelicht worden. Voor hun inzet verdienen leden een status in de vorm van badges.

In het App inspiratie zijn de apps te vinden die volgens iPad-fans met dezelfde interesses als beste zijn beoordeeld. Dat scherm is alleen toegankelijk voor leden en biedt een mogelijkheid om eigen apps uit de lijsten te filteren. Tenslotte kunnen leden via een publieke pagina hun apps delen op Twitter, Facebook en Linkedin. Daarbij hebben ze de mogelijkheid om te bepalen welke apps niet op de profielpagina getoond mogen worden.”

 

Wat zijn de facts?

“Na ruim een half jaar ontwikkelen is Republic of Reviews eind maart live gegaan. Het is nog te vroeg om gebruikersgegevens te delen. Wel kunnen we vermelden dat we beschikken over bijna 1600 reviews en de website niet alleen door Nederlanders, maar ook veel vanuit de Verenigde Staten wordt bezocht. Een Engelse versie van Republic of Reviews op korte termijn lijkt daarom een logische volgende stap. Het verdienmodel achter de site is gebaseerd op de verkoop van apps. We verdienen een percentage aan elke app die via onze site wordt gekocht. Mogelijk zullen we in de toekomst ook advertentiemogelijkheden aan gaan bieden.”

Wie is er betrokken bij Republic of Reviews?

Republic of Reviews is bedacht en uitgewerkt door Gerald Schaapman en door mij, Niels van Graas. De site is samen met de mensen van Interbrug en Studio Bassa ontwikkeld.”