Gespot

Site gespot: Copytijgers.nl

0

Taalfouten op het internet

Wat doet Copytijgers.nl?
“Fouten in kranten, tijdschriften en op websites. Maar ook het hedendaagse straatbeeld barst er soms van. Taalverloedering is alomtegenwoordig. Weblog Copytijgers registreert deze fouten en nagelt de daders aan de schandpaal. En het bewijs blijft tot in de lengte der dagen rondwaren op internet.”

Waarom Copytijgers.nl?
“Een paar jaar geleden stoorde ik me heel erg aan fouten op nu.nl. Toen stuurde ik steeds een (boze) e-mail naar de redactie. De fouten werden hersteld, maar de redactie maakte steeds weer diezelfde fouten. Maar ook op ad.nl zag ik een fout: stijgen werd steigen (zie tweede weblogitem). Eigenlijk zie je overal de stomste fouten. Nu kan ik wel weer een e-mail sturen naar een redactie, maar een fout met naam en toenaam wereldkundig maken, heeft meer effect. Copytijgers is nu als een digitale schandpaal: de fout blijft nu voor iedereen zichtbaar. Bovendien bereik ik een ander doel: dat met name professionals beter letter op het taalniveau van hun publicaties.”

Hoe werkt Copytijgers.nl?
Copytijgers werkt heel simpel: er staat een afbeelding van de gemaakte fout. Hieromheen schrijf ik een kort tekstje waarin de fout centraal staat. Voorbeeld: op marketingfacts.nl zegt Laurens Verhagen (hoofdredacteur nu.nl) dat er steeds slordige fouten op vk.nl staan. En dat die er gerust heel de dag opstaan. Een lezer van mijn blog post mijn url in de reactie. Deze gaat naar het archief met de geregistreerde fouten van nu.nl. Dus de woorden van Verhagen worden door mijn blog ontkracht.”

Wat zijn de facts van Copytijgers.nl?
“Op mijn simpele blogje over taal dat ik pas een paar maanden bijhoud, komen per dag gemiddeld 100 bezoekers. Top vijf: Amsterdam, Rotterdam, Raamsdonkveer, Utrecht, Schiedam. Ik merk dat redacteuren die met naam en toenaam op Copytijgers worden genoemd, zichzelf googlen. In drie maanden tijd heeft Copytijgers 2000 unieke bezoekers (Is niet heel veel, maar ik maak geen reclame en het is gewoon een persoonlijk blogje). Oh ja, regelmatig zijn de heren van GeenStijl op mijn blog te vinden en sturen ze olijke mailtjes. Zolang ze op mijn blog komen, vinden ze het kennelijk interessant genoeg.

Afgelopen maand: 50% van mijn bezoekers komt direct op mijn blog, 23% via Google, 17% via Blogger, en dan nog 5 via een onbekend forum (Lenny Boschman van nu.nl heeft mijn blog daar besproken) en 5 via marketingfacts.nl. Mijn top landingspagina is het grote ‘haastige spoed op nu.nl’-archief. Niet leuk voor nu.nl, want alle geregistreerde spel- en taalfouten staan daar op een rijtje. Maar nu.nl let beter op. Het is moeilijker een fout te vinden.

Een bevriende hoofdredacteur van een tijdschrift wil ooit eens een artikeltje over mijn blog schrijven. Want hij vindt het wonderlijk wat hij bijvoorbeeld voorbij ziet komen over nu.nl. Positief dus! En ik heb zelfs terugkerende bezoekers uit het buitenland. In Engeland, Spanje en Amerika zitten kennelijk ‘fans’.”

Wie maakt Copytijgers.nl?
Copytijgers is een persoonlijke blogje en ik maak het dan ook helemaal zelf.”

Frankwatching in gesprek met Sander Ruijsbroek van Copytijgers.nl