Gespot

Site gespot: En.nl:

0

enEen experimentele nieuwssite. Top of flop?

Wat doet En.nl?
En.nl is een experimentele nieuwssite. De site gaat uit van de gebruikers en van techniek. Vooralsnog komt er geen redactie bij kijken. En wil de mogelijkheden van een nieuwssite verkennen. Kun je nieuws open zetten in een wiki vorm, of gaat de geloofwaardigheid dan verloren? Kun je de wijsheid die je bezoekers hebben vertalen naar een beter geïnformeerde website? Kun je sociale netwerken inzetten voor nieuwssortering? Kun je een ander type navigatie toepassen? Kun je zonder de klassieke rubrieken binnenland / buitenland? Moet je een voorpagina hebben? En meer.

En.nl wil een vernieuwende nieuwssite zijn waar alles mogelijk en niets heilig is. Maar vooral wil En een hele snelle, relevante en volledige nieuwssite worden.”

ennl.jpg

Waarom En.nl?
“Nieuws van persbureaus daalt in waarde. Niet dat het minder belangrijk is, maar het is op heel veel plekken beschikbaar. Er komen nieuwe spelers op de markt zoals Google die net als ieder ander bedrijf berichten van een persbureau af kan nemen en presenteren, wat ze sinds een tijdje ook doen. Met alleen nieuws van persbureaus kun je je niet onderscheiden. Op een bepaalde manier moet je extra waarde toevoegen. Dit kan zijn door de sortering die een redactie in de berichten maakt of het verrijken van de artikelen met extra feiten en elementen. Het kan ook zijn door het toevoegen en maken van eigen nieuws.

Aan de andere kant zien we sociale netwerken, API’s en widgets opkomen waarmee informatie uit sites in andere sites geladen kan worden. Dit biedt ook nieuwe mogelijkheden voor nieuwsverspreiding.”

Hoe werkt En.nl?
“De site zoals die nu bestaat is een volledige snelle nieuwssite. Berichten komen direct door van het ANP dus er is geen tussenstop of vertraging. Onderweg naar de site worden de artikelen automatisch van extra tags voorzien. Iedereen kan artikelen bewerken, berichten taggen, reacties plaatsen, tags verwijderen of foto’s en video’s toevoegen. De navigatiebalk bovenin geeft de laatste 24 uur weer en de hoeveelheid berichten die per uur zijn geplaatst. Door over de balk te gaan ga je door het nieuwsarchief. Gemiddeld staan er zo’n 100 artikelen aangekondigd op een artikelpagina.

In de directe toekomst zal En.nl kijken hoe we nog relevanter kunnen zijn voor de gebruikers. Bijvoorbeeld thema en overzichtpagina’s of de koppeling van je sociale netwerk aan de website.”

Wat zijn de facts van En.nl?
“Op https://ontwikkelen.ning.com is een community opgericht waar iedereen met ideeën bij kan dragen aan de ontwikkeling van de website. Alles kan hier aan de orde komen. Van de betrouwbaarheid van informatie tot het koppelen van nieuwssortering aan sociale websites. Op basis van de eerste bezoekers en wat weken omgaan met een doorlopende hoeveelheid informatie zijn al wat nieuwe functies geïmplementeerd zoals auto tagging, maar ook het bepalen van welke berichten belangrijk zijn. Dit gebeurt op basis van enkele variabelen die nog lang niet goed zijn, maar wel steeds beter worden.”

en-home.jpg

Wie maakt En.nl?
“De site wordt gemaakt door de online afdeling van de Volkskrant. Wat er nu staat is een basisversie van de website. Dit kan heel erg ver van het uiteindelijke resultaat af liggen, maar het is een versie om mee te werken. En wil dingen uitproberen. De kern hiervan is een database met nieuws en een grote hoeveelheid meta informatie. Wat kun je met nieuws doen om een stap verder te gaan dan wat we tot nu toe met nieuws online doen.

Ik wil hierbij iedereen uitnodigen mee te denken op https://ontwikkelen.ning.com en wat te experimenteren op www.en.nl. Wat zijn volgens jou functies die de nieuwssite van de toekomst moet hebben?”

Frankwatching in gesprek met Wilbert Baan van En.

Wat is het?

Waarom dit initiatief?

Hoe werkt het?

Wat zijn de belangrijkste facts?

Wie is er bij betrokken?