Gespot

Site gespot: Hollanddoc.nl

0

Het mulitmediale documentaireplatform van de Publieke Omroep

Wat doet Hollanddoc.nl?
Hollanddoc is de site van Holland Doc, het documentaireplatform van de Publieke Omroep. Het platform bestaat uit het televisieprogramma Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, het digitale tv-kanaal Holland Doc met 7 dagen per week 24 uur per dag documentaires en de website Holland Doc.nl waarop via een livestream de programmering van het digitale kanaal is te zien. Daarnaast staan op de site meer dan 750 televisie- en radiodocumentaires gratis online en is er nieuws- en achtergrondinformatie te vinden over documentaires uit binnen- en buitenland.

Het online kijk- en luisterarchief op de site is gerangschikt op maker en thema en bevat uniek documentairemateriaal dat nergens anders te zien en te beluisteren is. Ook alle documentaires die op Uitzending Gemist verschijnen, zijn bij ons onder het kopje ‘kijk en luister’ te zien.

Daarnaast zijn er aanvullende functionaliteiten zoals een tv-gids van alle documentaires op televisie, weblogs (DocBlogs genaamd), waarin documentairemakers berichten over de ‘making of’ van hun documentaire en het laatste nieuws op documentairegebied.”

Waarom Hollanddoc.nl?
Hollanddoc is eind 2004 door de VPRO opgezet ter ondersteuning van het digitale televisiekanaal Holland Doc. Bezoekers konden er toen de programmering van het kanaal op vinden en het digitale kanaal via een livestream bekijken. De afgelopen vier jaar is de site verder uitgebouwd tot wat hij nu is, een goudmijn voor documentaireliefhebbers. In juni won het platform Holland Doc de Prichettprijs, de Nipkow voor beste multimediale prestatie. De site Hollanddoc.nl is ook genomineerd voor de prestigieuze Prix Italia. De uitslag hiervan vindt plaats in september 2008.”

Hoe werkt Hollanddoc.nl?
“Op de voorpagina van Hollanddoc ziet de bezoeker vier kolommen. In de eerste kolom staat de programma-informatie van de eerst volgende uitzending van Holland Doc op Nederland 2 en van Holland Doc Radio. Klik je op de knop ‘bekijk de documentaire gids’, dan kom je bij de gids-pagina waar alle documentaires die de komende week op televisie te zien zijn, worden aangekondigd.

In de tweede kolom vindt de bezoeker alle informatie over het digitale kanaal van Holland Doc: wat er op dat moment op het kanaal te zien is, de directe play-knop en als je doorklikt de uitgebreide gids van de programmering van die week.

De derde kolom is voor het kijk- en luistergedeelte. Hier staan de laatst toegevoegde on demand documentaires, of documentaires die met een actueel thema te maken hebben. Ook plaatst de redactie van Holland Doc hier documentaires, die zij op dat moment wil uitlichten. In de vierde kolom vindt de bezoeker nieuws op documentairegebied, mededelingen over ontwikkelingen bij Holland Doc en documentaire events en festivals.

Bovenaan de pagina staan verschillende tabs, die de bezoeker van de site bij de verschillende onderdelen van het platform brengen. Via de tap DocBlogs kom je bijvoorbeeld op de voorpagina en kun je doorklikken naar een van de DocBlogs, die door documentairemakers worden bijgehouden.”

Wat zijn de facts van Hollanddoc.nl?
“Maandelijks zijn er ongeveer 40.000 bezoekers op Hollanddoc. Daarvan kijken er maandelijks gemiddeld 25.000 naar de on demand documentaires. Ongeveer 10.000 mensen bekijken via de website het digitale kanaal. Sommige dossiers zijn erg populair, bijvoorbeeld het Privacy dossier. De on demand documentaires die in deze categorie te zien zijn, zorgen voor aanvullende informatie. Uit de reacties op de DocBlogs blijkt dat mensen graag hun mening geven over documentaire onderwerpen en hun eigen ervaringen met anderen willen delen.”

Wie maakt Hollanddoc.nl?
“De redactie van Hollanddoc wordt ondersteund door de afdeling digitaal van de VPRO, met Laurens de Knijff als projectleider van Holland Doc. Spil tussen de redactie en de afdeling digitaal is Sanne Smeets. Samen met mij, Maaike Rijpstra, zorgt zij voor de content op de website. Hansje van Etten is eindredacteur van de website van Holland Doc en van het digitale televisiekanaal.”

Frankwatching in gesprek met Maaike Rijpstra van Hollanddoc.nl.