Gespot

Site gespot: Hulpmix.nl

0

Online hulp voor jongeren. Top of flop?

Wat doet hulpmix?
“Op hulpmix.nl kunnen jongeren hulp krijgen als ze met een probleem zitten. Ze kunnen informatie en tips lezen, verhalen van andere jongeren lezen of zelf een verhaal plaatsen. Daarnaast kunnen ze andere jongeren advies vragen via het forum. Willen ze liever anoniem met een professionele hulpverlener praten, dan kan dat iedere werkdag van 16 tot 18 uur via de chat.
De site is een samenwerking tussen Jongerenwebsites en instellingen uit de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg.”

“Op 14 februari, speciaal voor Valentijnsdag, kunnen jongeren op hulpmix.nl chatten met hulpverleners over problemen in de liefde. Tussen 14 en 20 uur zitten hulpverleners klaar om te luisteren en om advies te geven aan jongeren die juist niet gelukkig zijn in de liefde. De hulp is gratis en anoniem.”

Waarom hulpmix?
hulpmix.nl richt zich met name op jongeren met een multiculturele achtergrond omdat blijkt dat zij vaak lang rondlopen met hun problemen voordat ze hulp zoeken. De site combineert de ervaringen die er zijn met hulp aan multiculturele jongeren én hulp via internet. Uit onderzoek blijkt dat online hulp zeer effectief kan zijn.”

Hoe werkt hulpmix?
“Op hulpmix.nl kunnen jongeren over ruim 100 onderwerpen informatie en tips krijgen, hulp vragen aan andere jongeren en chatten met hulpverleners. De hulp is gratis en anoniem. De onderwerpen die behandeld worden op de site zijn zeer divers. Voorbeelden zijn eenzaamheid, verlegenheid, ruzie thuis, problemen op school, foute vrienden, loverboys, zwangerschap, verslaving en discriminatie. Uit de gehouden testperiode blijkt dat vooral de onderwerpen verliefd, seks en onzekerheid populair zijn.”

Wat zijn de facts van hulpmix?
“Uit de gehouden testperiode op hulpmix.nl blijkt dat vooral de onderwerpen verliefd, seks en onzekerheid populair zijn. Jongeren reageerden enthousiast. Enkele reacties:

– super dat het bestaat
– een uitstekend site!Ik kan namelijk hier alles kwijt!!!
– perfect! ik zou zeggen blijf egt zo doorgaan! ik zweer het het is een goeie site! ik zal aan iedereen die ik ken doorgeven dat jullie bestaan want ik weet zker dat als mensen van jullie bestaan af weten dat ze Bij jullie tercht komen voor hun ”probleemjes” ik wind jullie in inder geval goed!!! en ikwens jullie allemaal die in de hulp MiX zitten het beste!! echt Goed van Jullie!! he he ik kan zeggen tegen iedereen wat ik er ban Vond! en ik sprak net met gerdjo als ik het goed heb nouw!! die heeft egt goed geluisterd!! jullie zijn gewoon goed! ik meen het! groetjes anoniempje! p.s wat et leukste er aan is he blijft lkker anoniem:D
– het is echt goed dat dit er is. want nu heb ik kunnen praten over dingen waar ik anders nooit met iemand over heb durven praten en ik heb betere hulp aangeboden gekregen en ik ga zeker kijken of dat iets voor mij is
– Is een leuke site..je kunt er veel aan hebben ..! ze geven je goed advies etc.. THnx!!!
– Toff hartstikke goed dat jullie me geholpen hebben!!
– Ik heb er nog niet heel veel aan gehad, maar dat komt doordat ik er zo kort was.. Maar, ik denk en vind het TOP dat jullie dit doen. En wens jullie er succes mee!”

Wie maakt hulpmix?
hulpmix.nl is mede ontwikkeld door de jongerensites marokko.nl, sangam.nl en hababam.nl. De hulpverleners komen van de bureaus jeugdzorg Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland, GGZ De Bascule en door GGZ Eindhoven en de Kempen. De brancheorganisatie MOgroep is samen met het kenniscentrum voor online hulp, e-hulp.nl de kartrekker. De Ruimte Ontwerpers hebben de site ontworpen en gebouwd. Het initiatief wordt ondersteund door de populaire radiozender FunX, XS4ALL, VSBfonds en Kinderpostzegels.”

Frankwatching in gesprek met Frank Schalken van hulpmix.nl