Gespot

Site gespot: Netlog

0

Het grootste vriendennetwerk van Europa. Top of flop?

Waarom Netlog?
Netlog is in 1999 ooit begonnen als Asl.to, een webdienst waarop je gratis en eenvoudig een eigen profielpagina kon aanmaken. Zo’n pagina met onder meer leeftijd, geslacht en woonplaats (age, sex, location = Asl) maakte kennismakingen tussen chatters een stuk gemakkelijker. In 2003 werd Asl.to omgedoopt tot redbox. be, met nieuwigheden als microbetalingen via sms en een credit-systeem om wervende leden te belonen. Naast Redbox voor de Nederlandstalige Belgen, ontstonden al snel O’Box in Nederland, Coolbox in Wallonië, Xobox in Duitsland, Gentebox in Spanje en Bingbox in Groot-Brittannië. In 2007 werd alles samengebracht onder de naam Netlog.”

Wat doet Netlog?
“Op Netlog kunnen gebruikers onder meer een eigen profielpagina aanmaken, hun sociale netwerk uitbreiden, foto’s en video’s uitwisselen en blogs plaatsen. Het is een mooie manier om in contact te blijven met vrienden en om nieuwe mensen te leren kennen. Zaken als de gebruiksvriendelijkheid, privacy levels alsmede de verscheidenheid en flexibiliteit in toepassingsmogelijkheden, zorgen voor een grote dagelijkse groei van het aantal actieve en nieuwe gebruikers. De redesign, de nieuwe look & feel die sinds vorige week live is gegaan, is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onze leden. De logs geven de gebruiker ieder moment van de dag inzicht in de bezoekers en activiteit op hun profielpagina èn in de activiteiten van hun vrienden.
Netlog video gemaakt naar aanleiding van winnen Open Web Award ‘Mainstream Community of the Year 2007 – People’s Choice’

De vergaande lokalisering van inhoud is één van de grootste succesfactoren: je kan bevriend worden met een Netlog gebruiker die in je buurt woont (niet alleen in de grote steden, maar ook in de kleinere dorpen en gemeentes); je kan aangeven dat je naar het plaatselijke jeugdfeest gaat of een landelijk dance-event en je kan zien wie van je mede-Netloggers ook gaan.

Naast de nieuwe look & feel, heeft Netlog ook een brand integration platform gelanceerd dat mooie kansen biedt voor adverteerders. Met het platform kunnen Netlog leden ‘vriend’ worden van een merk. Dit is niet zomaar een profielpagina, maar een voor bedrijven ontwikkelde ‘brand page’ met een eigen backend die volledig gemanaged wordt door het merk zelf. Een ideale manier om te communiceren met de klant, waarbij je perfect kan targeten op leeftijd, interesses, woonplaats etc. Hierbij kunnen ook allerlei widgets (html, Flash, Java) toegevoegd worden die gebruikers dan op hun profielpagina kunnen overnemen. Volledige video- en fotocompetities zijn ook mogelijk.

Momenteel werken we met enkele grote Europese merken aan de uitwerking van dit concept, dat overigens helemaal gratis is. Het is de bedoeling dat de Top 500 merken automatisch zo’n brand profile krijgen. Op dit moment worden de eerste ‘gecertifieerde’ brand pages gelanceerd. Merken die grote interesse hebben getoond en waar we momenteel mee samenwerken zijn onder meer MTV, Red Bull, Puma en Disco Bar Galaxy. Naast grote merken hebben we dit platform ook aangeboden aan minder commerciële organisaties, zie bijvoorbeeld Music For Life, Doedebobslee en Serious Request. In Nederland verzorgt Webads de verkoop van mediaruimte op Netlog.”

Hoe werkt Netlog?
Netlog is een online platform waar gebruikers hun sociale netwerk kunnen onderhouden of uitbreiden. Netlog werkt heel eenvoudig, in vijf stappen ben je online:

  1. Maak je eigen Netlog profielpagina aan.
  2. Vind vrienden op Netlog.
  3. Deel alles wat je boeit met je vrienden.
  4. Ontdek andere leden met dezelfde interesses.
  5. Live it. Log it!”

Wat zijn de facts van Netlog?
“Netlog is beschikbaar in 13 talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Turks, Zweeds, Fins, Russisch, Hongaars en Roemeens) en telt ruim 31 miljoen gebruikers in 15 landen. Binnenkort zullen ook de andere (Europese) talen geïntegreerd worden in het systeem. Netlog is in korte tijd uitgegroeid tot een gigantisch netwerk waar gebruikers zorgen voor 150 miljoen bezoeken (4,5 miljard pageviews) per maand en samen 2 miljard minuten per maand online zijn. Netlog is volgens ComScore pageview marktleider in België, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Roemenië en Turkije. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Portugal is Netlog tweede. Ook pan-Europees is Netlog marktleider.

In België is Netlog volgens CIM Metriweb de meest bekeken site met 17 miljoen pageviews per dag. Er zijn in België meer dan 2,2 miljoen gebruikers. Netlog is in België de drukst bezochte site met meer dan 350.000 unieke bezoekers per dag en meer dan 500 miljoen opgevraagde pagina’s per maand. In Nederland zijn er 1,2 miljoen Netloggers die samen zorgen voor ruim 100.000 unieke bezoekers per dag en ruim 150 miljoen pageviews per maand. Dit jaar gaat Netlog zich meer richten op Nederlandse bedrijven.”

Wie maakt Netlog?
Netlog is sinds juni 2007 gevestigd in de Bourdongalerij in Gent. We hebben 40 werknemers in dienst, maar willen dat aantal in 2008 verdubbelen. Niet alleen om nieuwe markten aan te boren in Oost-Europa en buiten het continent, maar ook om de geringe naamsbekendheid te vergroten, de bekenheid van het merk staat op dit moment absoluut niet in verhouding staat tot het enorme aantal gebruikers van de website. Het managementteam van Netlog bestaat uit Toon Coppens (oprichter, CTO 26 jaar), Lorenz Bogaert (mede-oprichter, CEO, 31 jaar) en sinds kort Bart Becks (CCO, 36 jaar).”

Frankwatching in gesprek met Steven Kraal, Countrymanager Nederland van Netlog.