Gespot

Site gespot: NOVAtv.nl

0

Plaats je eigen nieuws! Frankwatching in gesprek met Fabrique over het vernieuwde NOVAtv.nl.

Wat doet de site?

NOVA is een A-merk op het gebied van nieuws en achtergronden. NOVA is kritisch, onafhankelijkheid en onpartijdigheid. De heldere website versterkt onze unieke positie door de online mogelijkheden optimaal te benutten. De site biedt nieuws, achtergronden, opiniestukken en dossiers over actuele onderwerpen. Daarnaast zijn natuurlijk alle items uit de NOVA-uitzendingen terug te vinden en te bekijken.

De website is helder en fris, maar tegelijkertijd verdiepend en rijk aan informatie. De bezoeker wordt actief, maar niet opdringerig, uitgedaagd inhoudelijk bij te dragen. De speciale tijdlijn koppelt op een unieke manier NOVA-items aan de dossiers.”

Waarom deze site?

“Doel van de vernieuwing was het bieden van meer informatie en service. Maar ook om de kijker meer gelegenheid te geven zijn verhaal te vertellen, mening te geven of vragen te stellen. De NOVA website is state-of-the-art wat betreft de inzet van video en user generated content. Ook vernieuwend is de tijdlijn. De bezoeker kan snel en handig surfen door de tijd en ziet zo chronologisch alle items die aan een Dossier gekoppeld zijn.

 

Bloggers, amateurbeelden op het journaal, user generated content. De nieuwe site speelt in op het verschuiven van de verhoudingen tussen journalisten en publiek. De vernieuwde site is duidelijker, helderder en frisser. Met de kleuren groen en blauw is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de informatie van de redactie en de content die door bezoekers is gecreëerd.”

Hoe werkt de nieuwe site?

“Er zijn uitzendingen – dan moet je denken aan online video’s van alle items uit de uitzendingen – en verder is op NOVAtv.nl natuurlijk nieuws en achtergronden te vinden. Ook is er ruimte voor opinie in de vorm van blogs van correspondenten, hoofdredactioneel commentaar, gastcolumns de telecartoon van Joep Bertram en eigen verhalen van kijkers.

Dan zijn er nog dossiers. Dat zijn specials over actuele onderwerpen met de speciale NOVA tijdlijn. Kijkersreacties zijn ook belangrijk. Zij kunnen uitzendingen waarderen, reageren op de uitzendingen en op de stelling van de dag enzovoorts. Natuurlijk zijn de Nova-uitzendingen ook belangrijk. Daarom zijn er vodcasts op de site van NOVA-afleveringen. Ten slotte is er een RSS-feed en een nieuwsbrief.”

Wat zijn de facts?

“De eerste resultaten zijn bemoedigend. Een duidelijke stijging van het aantal bezoekers. We streven naar 10.000 unieke bezoekers per dag. Uiteindelijk willlen we een verdubbeling aantal bezoekers, meer, veel meer, interactie.”

Wie maakt de site?

De site wordt beheerd door drie NOVA webredacteuren in Hilversum. Het concept en design is van Fabrique Communicatie en Design in Amsterdam en Delft. De implementatie front-end en backend is gedaan door Angry bytes in Hilversum.