Gespot

Site gespot: RedesignMe.com

0

Open innovation in product creation

Wat doet RedesignMe.com?
RedesignMe betrekt de eindgebruiker bij het ontwikkelproces van producten. Waar nieuwe producten vroeger vooral bedacht werden binnen de 4 muren van een R&D afdeling binnen een bedrijf, maakt RedesignMe het nu mogelijk eindgebruikers actief zeggenschap te laten hebben. Nog voordat de producten gemaakt worden. In feiten passen we Crowdsourcing toe op productdesign. Niet één ontwerper of team van techneuten bedenkt een product, maar mensen over de hele wereld. Mensen die hoogstwaarschijnlijk zelf het product gaan gebruiken. In hun eigen omgeving. Op onze website vind je dus producten en productconcepten en de mogelijkheid hier met creatieve input op te reageren.”

Waarom RedesignMe.com?
“Ik heb zelf een achtergrond als usability engineer. Tot voor kort hielp ik als consultant bedrijven om hun producten gebruiksvriendelijker te maken. Ik kwam er achter dat veel producten faalden omdat de eindgebruiker tijdens het ontwikkelingsproces genegeerd werd. Ook werden er aannames gedaan over wat de eindgebruiker wilde, maar die aannames bleken achteraf niet te kloppen. Er zijn wel technieken die dit trachten op te lossen, zoals het werken met personas, maar ook daar blijft het bij een benadering van de werkelijkheid. Daarnaast moet de creativiteit nog steeds van het R&D team zelf komen, of van een externe ontwerper.

Ik ontdekte ook dat veel informatie over het gebruik van een product verloren gaat. Als je bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine hebt gekocht en je vind de bediening onhandig dan ga je daar zelden mee terug naar de winkel. Je past je aan het ongemak aan, of je legt de schuld bij je zelf. Maar misschien heb je wel een idee voor een veel duidelijker icoontje, of een ander soort aan en uit schakelaar. Het kan goed zijn dat de fabrikant daar heel geïnteresseerd in is, die informatie vindt z’n weg nooit meer terug. Een gat in de value chain, noemen we dat.

Toen bedacht ik RedesignMe. Een website waar je in eerste instantie terecht kan met je “klacht”. Alleen ik wilde niet dat het een klaag-site werd. Ik wilde er een creatieve draai aan geven. Daarom bedacht ik de mogelijkheid om direct een herontwerpvoorstel in te dienen. Zodoende ontstond geen geklaag, maar opbouwende, creatieve feedback, inclusief een levendige discussie.

De site werd niet alleen opgepikt door eindgebruikers, maar ook door de fabrikanten. Die vroegen me of ze hun eigen product op onze site mochten zetten om zo feedback te ontvangen. Ik zag toen een kans om iets terug te geven aan de eindgebruikers en heb toen de RDM Challenges bedacht met daarin een beloningssysteem voor meedenkers. De bedrijven betalen voor een plaatsing en een gedeelte van het geld gaat terug naar de eindgebruikers.”

Hoe werkt RedesignMe.com?
RedesignMe heeft twee afdelingen: Design Critique en RDM Challenges. Design Critique geeft iedereen de mogelijkheid zelf een foto of filmpje van een product te uploaden. Een product waarvan ze vinden dat het toe is aan verbetering. Dit doe je simpelweg door eerst een account aan te maken en dan op ‘add product’ te klikken. Zodra het product er op staat kan je meteen een Redesign voorstel indienen door op de product-pagina op ‘Redesign’ te klikken. Je kunt een schets maken via ons online tekentooltje, de RedesignerTool. Je kunt ook je eigen favoriete tekenprogramma gebruiken, of een foto of filmpje maken waarin je laat zien hoe je het product hebt aangepast.

RDM Challenges zijn producten die we op de site zetten in opdracht van een fabrikant. Er zit altijd een duidelijke opdracht aan vast en je kunt punten winnen, de RDM’s. Dat is onze online munteenheid en een beetje vergelijkbaar met Linden-dollars (Secondlife). Iedereen die een goed idee achterlaat in de vorm van een filmpje, foto of schets maakt kans op deze RDM’s. Andere bezoekers kunnen stemmen op jouw redesign. Scoor je goed dan krijg je RDM’s en deze kun je inwisselen in de RDM Shop. Daar vind je iPods, cadeaubonnen, etc. Op deze manier worden mensen beloond voor hun feedback. De fabrikant ontvangt zo een scala aan meningen en creativiteit. Iets wat ze echt verder helpt in het ontwerpproces.”

Wat zijn de facts van RedesignMe.com?
RedesignMe is eind vorig jaar gelanceerd tijden de Dutch Design Week in Eindhoven, toen alleen nog met de Design Critique sectie. De RDM Challanges met bijbehorend businessmodel hebben we vorige maand pas echt gelanceerd. In april werden we uitgenodigd om te komen presteren op het Munchner Kreis congres over ‘Open Innovatie’ in Duitsland. We stonden tussen o.a. Google en Vodafone Group R&D. Vodafone vroeg ons in de loop naar het congres of we samen iets konden presenteren. Ze waren bezig met een nieuwe mobiele portal en we hebben toen samen de eerste challenge opgezet en daar zijn flink wat Redesigns uitgekomen. De resultaten hebben we samen in Duitsland gepresenteerd. Dat was een goede opener. Deze week starten we met een nieuwe RDM Challenge. Dit keer voor het DECT forum. Zij zoeken nieuwe concepten rondom een techniek voor draadloze telefonie. Iedereen die daar een idee over heeft, kan RDMs verdienen. In de komende weken volgen meer challenges.”

Wie maakt RedesignMe.com?
“We hebben een klein team. RedesignMe B.V. bestaat momenteel uit Clemens Gruenberger (senior ontwikkelaar), Sharon Bindels (Interaction designer) en ikzelf, Maxim Schram (eigenaar en conceptontwikkelaar). Daarnaast werken we met een team van freelancers op software ontwikkeling, sales en marketing. We zijn gehuisvest op de High Tech Campus in Eindhoven, het terrein wat voorheen alleen van Philips Research was. Het is een erg inspirerende omgeving, vooral omdat open Innovatie hier hoog in het vaandel staat.”

Frankwatching in gesprek met Maxim Schram van RedesignMe.com