Gespot

Site gespot: SpottedbyLocals.com

0

Ervaar steden als een local

Wat doet SpottedbyLocals.com?
SpottedbyLocals is een serie cityblogs, waarop lokalen (“Spotters”) schrijven over de leukste plekken in de stad waar ze wonen en van houden. SpottedbyLocals richt zich op ervaren reizigers die steden op een lokale manier willen ervaren en graag een toeristische highlight of twee missen om de massa’s te ontwijken. Wij ontmoeten en selecteren al onze Spotters persoonlijk. Op deze manier kunnen wij waarborgen dat onze Spotters schrijven uit passie voor hun stad.”

Waarom SpottedbyLocals.com?
“De aanleiding voor SpottedbyLocals zijn onze eigen reiservaringen. Zoals veel andere fervente stedenreizigers namen wij meestal een stedengids als de Lonely Planet mee. Maar regelmatig kwamen we erachter dat een cityguide eigenlijk al achterhaald is op het moment dat deze gedrukt is. En dus stonden we voor een dichte deur of in een club die eigenlijk al niet meer hip was

User generated websites als Tripadvisor en Zoover zijn zeer populair, maar wij twijfelen echter nog wel eens over de kwaliteit en het nut van veel recensies. Want de reviewers op user generated content websites – en schrijvers van stedengidsen – zijn in de meeste gevallen zelf toerist in de stad waar ze over schrijven. Ook vinden wij het vervelend, dat de “mens achter de recensie” vaak niet te achterhalen is. Het is dan lastig beoordelen of de tipgever hetzelfde leuk vindt als jij, en of je de tip dus moet opvolgen. Alle onze Spotters wonen langere tijd in de stad en spreken de lokale taal. Zij beschrijven zichzelf in een uitgebreid persoonlijk profiel en schrijven in het Engels over plekken die zij leuk vinden en regelmatig bezoeken.

Wij zijn blijkbaar niet de enigen die een stad bezoeken aan de hand van lokale tips leuker vinden, gezien het immense succes van bijvoorbeeld het Couchsurfing project en Hospitality club. De cityblogs zijn geen vervanging voor de papieren reisgids. Voor de geschiedenis van een stad, feiten, informatie over highlights en vaak mooie kaarten is een stedengids zeer geschikt. Wij hebben er meestal ook een in de rugzak!”

Hoe werkt SpottedbyLocals.com?
“Het is vrij simpel. Een bezoeker van SpottedbyLocals kan spots zoeken per Spotter, stadsdeel of type spot (bars, music, art&culture, etc). Daarna leest hij of zij een persoonlijke recensie over een van zijn favoriete spots, inclusief belangrijke feiten als openingstijden, prijzen en adres. Ook een Google maps kaartje ontbreekt natuurlijk niet.

Op onze cityblogs vind je alle mogelijke typen “spots”, behalve hotels. Van hotels in hun eigen stad hebben de meeste locals geen kaas gegeten. Om een compleet aanbod te bieden zijn we daarom bezig partnerships aan te gaan met aanbieders van additionele diensten als hotels, vlieg-tickets etc.”

Wat zijn de facts van SpottedbyLocals.com?
“De afgelopen 8 maanden hebben wij ons volledig gericht op het lanceren van zo veel mogelijk cityblogs op SpottedbyLocals. Tijdens een rondreis van 6 maanden door Europa zijn 95 Spotters aangenomen. De 17e cityblog is begin november gelanceerd, de 20e wordt begin december gelanceerd. Begin 2009 wordt ook de mobiele versie van de website gelanceerd. Nu wij terug zijn in Amsterdam gaan we ons concentreren op het ruchtbaarheid geven aan Spotted by Locals binnen onze doelgroep, en het aantal bezoekers flink te laten groeien. Ons businessmodel is gebaseerd op partnerships met adverteerders, uitgeverijen en aanbieders van additionele diensten.”

Wie maakt SpottedbyLocals.com?
SpottedbyLocals is in 2008 gestart door Sanne van Poll en mezelf (Bart van Poll), twee (getrouwde) reisverslaafden. Veel belangrijker echter zijn de 95 Spotters die uit passie schrijven over hun grote liefde: de volgens hun mooiste stad van de wereld! Onze development-partner is Merge. Het design is uitgevoerd door Joost Liesveld en Marco Charlier van KREM / eFocus.”

Frankwatching in gesprek met Bart van Poll van SpottedbyLocals.com