Gespot

Social Media Check: Wat zeggen ze over jouw merk?

0

Wat wordt er op social media sites gezegd over jouw product? Een gesprek van Michael de Kruijf van Greenberry over Social Media Check.

Wat doet de site?

“De Social Media Check laat zien wat er in de Nederlandse sociale media over een merk of organisatie wordt gecommuniceerd. Zo laat de site bijvoorbeeld zien wat Hyvers roepen over een merk, wat Nederlandse blogs schrijven over een organisatie, met welke merknamen een persoon is geassocieerd in zijn LinkedIn profiel, wat er wordt getwittert over een merk of welke foto’s worden geassocieerd met een bedrijf.”

Waarom deze site?

“Ondanks dat social media voor veel bedrijven hoog op de agenda staat, weten veel merken nog niet wat ze ermee moeten. Een eerste stap is om te luisteren naar wat er wordt gezegd. Daarmee kan de social media check helpen. Op dit moment bestaan er al internationale sites die social media doorzoeken, maar die geven vaak minder betrouwbare resultaten, vaak omdat termen of merknamen ambivalent zijn en in de internationale resultaten een andere betekenis hebben. De social media check doet dit anders; er wordt alleen gezocht binnen Nederlandse sociale media of er wordt gefilterd op Nederlandse resultaten van internationale social media, zoals Youtube en Twitter.”

Hoe werkt de site?

“De website werkt eigenlijk net zoals Google. Je vult je merknaam of bedrijfsnaam in en ziet direct de resultaten die per bron zijn gesegmenteerd en visueel worden weergegeven met tabjes. Daarnaast is het mogelijk om dagelijks of wekelijks op de hoogte te blijven per mail wat de nieuwste resultaten zijn.”

 

Wat zijn de facts?

“De site is sinds twee weken live en wordt al veelvuldig gebruikt. Er zijn ongeveer 5.000 zoekopdrachten gedaan naar merknamen. Op dit moment zijn we bezig om de zoekmachine te integreren in de website van MarketingTribune en vice versa: relevante resultaten van Marketingtribune worden weergegeven in separaat tabblad op Social Media Check. Verder is het voor ons een project dat gebaseerd is op voortschrijdend inzicht. We proberen de site en de zoekresultaten verder te verbeteren op basis van reacties van gebruikers en nieuwe technieken.”

Wie maakt de site?

“Zowel het concept als de realisatie van Social Media Check is gedaan door het online communicatiebureau Greenberry. Binnen Greenberry is Jan-Willem van Beek (@janwillem) verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling van de tool, de grafische realisatie en het onderliggende algoritme is ontworpen en ontwikkeld door Bas van Bokhorst (@basvanbokhorst) en Barry van Zanten.”