Gespot

SpecialBite: Goede restaurants en foodie nieuws

0

Bijzondere restaurants speciaal voor jou gespot. Een gesprek met uitgever Mireille Derks over SpecialBite.

Wat doet de site?

“Bij SpecialBite ontdek je zo’n 1000 bijzondere restaurants, lees je foodie nieuws op de blog en vind je in de shop mooie kookboeken. In augustus worden culinaire reizen en events toegevoegd. De selectie wordt gemaakt door onze veertig spotters, een club eetfanaten die is ingevoerd in de formule en weet wat bijzonder is. Dat kan een sterrenrestaurant zijn maar ook de beste Surinamer van de stad.

Het gaat altijd om de combinatie van goed eten, interieur en locatie.De spotters zijn net zo divers als de restaurants: van een facility manager, reclamejongens, (universitair) docenten, een kunsthistorica en stylist tot een medisch specialist. Wat hen bindt is de passie voor speciaal eten.”

Waarom deze site?

“We geloven heilig in selectie en kwalitatief hoogwaardige content. Waar andere restaurantsites streven naar volledigheid, kiezen wij bewust voor de beperking. Onze gebruikers zijn hoog opgeleid, verdienen uitstekend en gaan veel uit eten. Ze willen daarover met gelijkgestemden van gedachten wisselen.

Uit gebruikersonderzoek is naar voren gekomen dat zij naast veel uit eten ook veel koken en daarover meer informatie willen. De blog en de shop zijn een start, we gaan het komende jaar doorontwikkelen om nog beter te voldoen aan die informatiebehoefte.
De overname van SpecialBite door Kosmos Uitgevers in 2008 was een flinke impuls voor de doorontwikkeling. Kosmos (onder meer uitgever van Jamie Oliver) heeft forse ambities op multimediaal vlak. SpecialBite speelt daar een belangrijke rol in.”

Hoe werkt de site?

“Je vind een restaurant door te filteren op criteria die voor jou van belang zijn. Interactiviteit tussen SpecialBite, de sitebezoekers en spotters is belangrijk. De spotters hebben een profiel zodat de bezoekers ze leren kennen. Bovendien kunnen de bezoekers eigen ervaringen en waarderingen toevoegen én – met een eigen profiel – een persoonlijke restaurantgids samenstellen. Deze functionaliteiten worden in de zomer nog verbeterd en uitgebreid.”

Wat zijn de facts?

“De site draait stabiel, snel en hartje zomer mogen we tevreden zijn met zo’n 1300 bezoeken per dag en gemiddeld 10.000 views. Ook het nieuwsbriefbestand dat al zo’n 24.000 abonnees telde, bost weer lekker aan met gemiddeld tien inschrijvingen per dag.

Het businessmodel van SpecialBite bestaat uit de losse verkoop van restaurantgidsen (print), B2B verkoop van gidsen (met eigen covers van klanten), en advertising (print en online). Voor de site is daar nu de webshop aan toegevoegd waar het productaanbod in de loop der tijd wordt uitgebreid. In augustus gaat de sponsorpropositie: ‘Friends of the brand’ van start.”

Wie maakt de site?

SpecialBite wordt gemaakt door web editor Irene de Vette, redactiecoördinator Jony Gruijters en ik als uitgever werken mee vanuit het kantoor in Utrecht. Irene is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de content en Jony coördineert de activiteiten van de spotters (we leggen gezamenlijk een kleine 1000 restaurantbezoeken per jaar af komen twee keer per jaar met z’n allen bij elkaar). Ik ben overall verantwoordelijk en werk aan de doorontwikkeling waaronder een user paid applicatie en SpecialBite events.

De site is ontwikkeld door de Amsterdamse partijen UNITiD (interactie design) en Resoluut (visual design) en het Groningse MediaCT (technische realisatie).”