Gespot

StartFlex: Helpt je bij het starten van je eigen onderneming

0

Het starten van een bedrijf kost veel geld. Fiscaal advies, notariële aktes en juridische contracten zijn noodzakelijk, maar veel ondernemers kunnen deze tijdens de opstartfase niet betalen. StartFlex maakt het starten met ondernemen eenvoudig en betaalbaar. Michaël Verstraeten, initiatiefnemer van Startflex, vertelt. 

Wat is het?

“Bij StartFlex kunnen startende ondernemers voor een vast tarief hun onderneming starten. StartFlex heeft een netwerk opgezet van fiscalisten en notarissen voor de advisering en oprichting van de ondernemingen. Alle aangesloten professionals hanteren vaste StartFlex-tarieven en moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Onder meer professionaliteit, werktempo en deskundigheid.”

Waarom dit initiatief?

“In veel sectoren, zoals de taximarkt en hotelbranche, heeft de digitalisering al grote veranderingen teweeg gebracht. In de markt van zakelijke dienstverlening is echter nog sprake van veel ‘lucht’. Dit wordt veroorzaakt door een informatieasymmetrie tussen ondernemers en professionals, de sleutelpositie van de notaris en het feit dat huidige marktpartijen onvoldoende prikkels hebben om te innoveren, wat ten kosten gaat van hun eigen gewin. StartFlex doorbreekt dit door procedures te standaardiseren en efficiëntere werkwijzen te ontwikkelen. De werkprocessen kennen een hoger doe-het-zelf-gehalte, wat tijdverspilling reduceert en notarissen en fiscalisten meer ruimte biedt zich te focussen op de kwaliteit van de dienstverlening.

De markt van zakelijke dienstverlening is versnipperd en daardoor te onoverzichtelijk voor startende ondernemers. Ondernemers moeten advies inwinnen bij een fiscalist, voor oprichting naar de notaris en naderhand een jurist, loonadministratiekantoor en boekhouder (be)zoeken. StartFlex bundelt de werkzaamheden van deze marktpartijen, zodat ondernemers alle noodzakelijke formaliteiten bij StartFlex kunnen (laten) regelen.”

Hoe werkt het?

“Ondernemers nemen contact met ons op zodra ze willen starten met hun bedrijf. Als ze twijfelen over de rechtsvorm (eenmanszaak of BV) geven wij eerst een gratis telefonisch consult en desgewenst plannen wij een afspraak in bij een van onze onafhankelijke fiscalisten. Voor het starten van hun onderneming hebben wij speciale invulformulieren en een persoonlijke dashboard ontwikkeld. In deze omgeving kunnen ondernemers de procedure volgen, concept-statuten controleren en aanvullende diensten bestellen. De notaris maakt altijd een persoonlijke afspraak met cliënten en uploadt naderhand de getekende akte in een beveiligde omgeving. Na oprichting blijft StartFlex de ondernemers van dienst met kennis-updates, loonadministratie en het opstellen van contracten.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Onze vernieuwde werkmethode wordt door ondernemers positief ontvangen. We streven naar een ideale prijs-kwaliteitverhouding. Het is echter wel belangrijk dat wij ons als onderneming blijven onderscheiden. Anno nu is het alleen goedkoop oprichten van een BV niet meer uniek. Wij onderscheiden ons in de markt door een unieke samenwerking tussen onafhankelijke fiscalisten en notarissen, personal-touch en scherp geprijsde aanverwante diensten.”

Wie is er bij betrokken?

“StartFlex is ontstaan in de collegebanken van de rechtenfaculteit. Het eigendom is in handen van mij, Michaël Verstraeten, en een register-accountant die betrokken is bij het uitbouwen van de onderneming. Daarnaast werkt StartFlex samen met een netwerk van onafhankelijk professionals die een groot deel van de werkzaamheden uitvoeren.”