Gespot

TenPages: Ontdek schrijftalent

0

Koop een aandeel in een manuscript. Een gesprek met Valentine van Der Lande over TenPages.

Wat doet de site?

“TenPages is de eerste website ter wereld waar lezers aandelen kunnen kopen in manuscripten van onbekende schrijvers. Als schrijver plaats je minstens 10 pagina’s (vandaar de naam) van je manuscript op de website. Vervolgens kun je als lezer voor € 5,- per stuk een aandeel kopen.

Als het manuscript binnen vier maanden 2.000 aandelen heeft verkocht, wordt het uitgegeven door een bekende uitgeverij en verkocht via diverse boekhandels. De aandeelhouder deelt vervolgens mee in de opbrengst van de boekverkoop. TenPages.com werkt onder meer samen met uitgeverijen De Arbeiderspers, The House of Books & Pearson. Daarnaast heeft zij een strategische samenwerking gesloten met boekhandelketen selexyz, die onder meer de via TenPages.com ontdekte auteurs zal promoten.”

Waarom deze site?

“Jaarlijks worden er tienduizenden manuscripten opgestuurd naar uitgeverijen. Voor uitgevers is het niet alleen lastig zich door die grote stapel manuscripten heen te worstelen, ook is het soms moeilijk inschatten of er een lezerspubliek is voor een bepaald debuut. Zo zie je dat ook bekende schrijvers zoals Harry Mülisch, Tessa de Loo en JK Rowling veel moeite hadden om een uitgever te vinden voor hun werk, terwijl die erg populair zijn geworden.

Om talentvolle schrijvers een laagdrempelig & modern alternatief te bieden, is de website TenPages ontwikkeld. Zo krijg je als schrijver direct feedback van lezers op je manuscript en maak je dus kans op uitgave door een gerenommeerde uitgeverij die goed past bij jouw werk.”

Hoe werkt de site?

“Er staan sinds de lancering half februari ruim 200 manuscripten op TenPages. De lezer kan manuscripten zoeken via de diverse genres en subgenres, denk aan Kookboeken, Romans & Literatuur, Thrillers, Kinderboeken en nog veel meer. De website bevat ook diverse toplijsten om de lezer wegwijs te maken in het aanbod van manuscripten, denk aan ‘Meeste aandelen verkocht’, ‘Recent een aandeel verkocht’, ‘Recent geplaatste manuscripten’, Grootste aandeelhouders’, ‘Nieuwe schrijvers’ etc. De website bevat ook veel redactionele content om de lezer achtergrondinformatie te bieden en zo te helpen zijn keuze te maken, denk aan Interviews, Recensies & Columns door bekende mensen uit het boekenvak.”

 

Wat zijn de facts?

“De website werd enkele weken geleden gelanceerd, op 18 februari 2010. Op dit moment staan er al ruim 200 manuscripten op de website en zijn er duizenden aandelen verkocht. Het eerste manuscript heeft ook al de volledige 2.000 aandelen verkocht: Knof met “De beste papa van de hele wereld”. Nummer twee “Ik date maar wat”, een verhalenbundel over het onstuimige leven van een single vrouw, heeft inmiddels ook al meer dan 1.200 aandelen weten te verkopen.”

Wie maakt de site?

TenPages is ontwikkeld door webbouwer iBuildings (Vlissingen en Utrecht), die ook de bekende nieuwswebsite Nu.nl heeft ontwikkeld. Het grafisch ontwerp is gemaakt door DesignRebels & Sabbez, die onder meer de huisstijl van Vliegwinkel.nl maakten en het redesign van de KLM-website verzorgden. De copy werd geschreven door TenPages medewerker Coen Borgman en oud-Bol.com copywriter Margriet Hilhorst. Deze partijen samen hebben een goed resultaat neergezet, want de website werkt goed en ziet er strak & professioneel uit.”