Gespot

TicketSwap: Veilig tweedehands e-tickets kopen en verkopen

0

Iedereen heeft wel eens een kaartje voor een concert, feest of festival over. Om te zorgen dat dit kaartje veilig en makkelijk verkocht kan worden, is er nu TicketSwap. Hans Ober, co-founder van het nieuwe platform, vertelt.

Wat is het?

"TicketSwap is een platform waar particulieren veilig e-tickets kunnen kopen en verkopen. Op TicketSwap worden e-tickets voor een heel breed scala aan evenementen en uitjes aangeboden. Deze tickets zijn direct te koop, zonder verdere tussenkomst van de verkoper. De tickets zijn al geüpload naar TicketSwap en de prijs van een ticket wordt vastgesteld door de verkoper ervan. Als een koper afrekent met iDEAL ontvangt hij het ticket direct."

Waarom dit initiatief?

"Tweedehands tickets werden voorheen vooral via de Facebook event pages en Marktplaats verkocht. Dan was er altijd het dilemma dat óf iemand het ticket eerst moest opsturen óf iemand eerst het geld eerst moest overmaken. Erg onzeker dus.

Zelf heb ik dit een keer gehad met een Lowlands-kaartje, waardoor ik ben gaan nadenken over hoe dit beter zou kunnen. Met een kaartje van 185 euro is het namelijk wel fijn om zeker te weten dat je het geld ook echt ontvangt. Na wat puzzelen en goed nadenken kwam uiteindelijk het concept voor TicketSwap bovendrijven. Omdat er al grote bedrijven zijn die in tickets handelen, hebben we gekeken naar waar het beter kan. Daarom hebben we alles zo transparant mogelijk gemaakt voor de gebruikers."

Hoe werkt het?

"Je zet een ticket op TicketSwap en je hebt er geen omkijken meer naar. Iemand die een ticket over heeft en dit wil verkopen kan een advertentie op TicketSwap aanmaken. Die advertentie bevat de tickets al, zodat er gecheckt kan worden of de informatie klopt en het ticket direct gekocht kan worden. Iedereen die een kaartje voor het betreffende evenement zoekt, ontvangt dan een e-mail om te laten weten dat er een nieuw ticket beschikbaar is gekomen. De koper selecteert het aantal tickets dat hij wilt kopen en rekent af. Het ticket is dan direct te downloaden en wordt per mail opgestuurd.

Om te zorgen dat de verkoper weet dat een kaartje is verkocht, versturen we een smsje. Zo ben je direct op de hoogte wanneer je ticket verkocht is. De volgende werkdag maken wij het geld over naar de verkoper. Omdat we de tickethandel niet in de hand willen werken, heeft TicketSwap de kaartprijs op maximaal 120% van de originele aankoopprijs vastgesteld. Hierdoor blijft handel buiten de deur en blijven de prijzen normaal."

Wat zijn de belangrijkste facts?

''We zijn begin februari online gegaan en tegen de zomer begon het echt goed te lopen. Dagelijks komen er soms wel meer dan tienduizend bezoekers een kijkje nemen op TicketSwap. Zeker nu rond ADE is het weer lekker druk.''

Wie is er bij betrokken?

''Toen we begonnen hebben we Club Judge benaderd om hun evenementen database te gebruiken. Sinds dien zijn zij een partner van ons en leveren zij ons de evenementen aan.
Tijdens het festivalseizoen zijn er verschillende feesten en organisaties geweest die TicketSwap aanbevolen aan hun achterban. Zo hebben we op een groot aantal festivals onze banner mogen ophangen en werden we aanbevolen via Facebook.

Sinds kort heeft Awakenings zelfs een TicketSwap-widget op hun website geïntegreerd. Zo kunnen mensen die een kaartje willen kopen voor een uitverkochte Awakenings-editie gebruik maken van TicketSwap op de Awakenings-website.''