Gespot

Topo België: Topografie leren via iPhone of iPad

0

Met de Topo België-app kunnen kinderen via iPhone en Pad de topografie van België leren. Sander Bosch, initiatiefnemer van de app, vertelt.

Wat is Topo België?

Topo België is een leuke, leerzame app om spelenderwijs de topografie van België te leren. Het biedt een uitdagende leeromgeving die basisschoolkinderen aanspreekt en zelfs voor volwassenen nog een hele uitdaging is. Ook is het de enige app in de appstore die zich puur richt op de topografie van België.”

Waarom dit initiatief?

“In april 2011 ben ik begonnen met het bouwen van educatieve topografie-apps. Ik begon met Topo Nederland en heb ondertussen een aardig lijstje apps in de appstore staan: Topo USA, Topo Europa en Topo Duitsland. Ik kwam er laatst achter dat er voor België geen enkele app bestaat om topografie te leren en dat terwijl België erg vooruitstrevend is als het gaat om het gebruik van iPads in het onderwijs. Ik ben dus in dat gat gesprongen en hoop natuurlijk dat de Belgen net zo enthousiast zijn als de Nederlanders.”

Hoe werkt Topo België?

“Een speler vliegt met zijn vliegtuigje over de landkaart van België en moet zo snel mogelijk de juiste bestemming zien te vinden. Hierbij kan gekozen worden uit verschillende levels, zoals provincies, hoofdsteden, grote plaatsen en kleine dorpjes. Een speler kan extra tijd verdienen bij ieder goed antwoord en tijd verliezen door een radarhint te gebruiken. Het doel hierbij is om een zo hoog mogelijke score te behalen.”

 

Wat zijn de facts?

“De app Topo België staat nu ongeveer een week online voor iPhone en iPad. In de eerste weken is het altijd erg spannend om te zien of een app aanslaat bij het publiek. Gelukkig zijn er een aantal Belgische websites die interesse hebben getoond en op dit moment bezig zijn met reviews. Topo Nederland is echter al een paar duizend keer gedownload voor iPhone en iPad en hierover krijg ik erg leuke reacties, met name uit het onderwijsveld. Een geweldig compliment was ook dat Apple me vroeg om een demoversie te maken van Topo Nederland HD die ze voor hun eigen marketing voor de iPad wilde gebruiken.”

Wie is er betrokken bij Topo België?

“Omdat ik in het dagelijkse leven naast een gezin een normale baan heb, is het bouwen van apps iets dat ik er in mijn vrije tijd bij doe. Gewoon, omdat ik het leuk vind om dingen te ontwikkelen. Het bedenken, programmeren en vormgeven van de app doe ik alleen, maar gelukkig heb ik mijn omgeving een aantal enthousiaste mensen die in het onderwijs werken en me geweldig helpen met tips over het educatieve aspect van deze apps. Het grappige is dat de beste ideeën van gebruikers zelf komen. Dat is de belangrijkste drijfveer om Topo België te blijven verbeteren!”