Gespot

VaarWater: Tips & navigatie voor de Amsterdamse grachten

0

Met de nieuwe VaarWater iPhone-app kunnen gebruikers op het water navigeren in Amsterdam en omgeving. Via een dashboard kun je navigeren, het actuele weer en de eigen snelheid zien. Daarnaast biedt de app 1400 locaties waar je aan kunt meren om te eten of drinken, iets interessants kunt zien, of waar je kunt tanken of boodschappen doen. Mario Kortman, online services marketeer bij Waternet, vertelt.

Wat is het?

"De TomTom van de Amsterdamse grachten is de insteek van VaarWater 2. In de app stel je eerst een persoonlijk profiel samen op basis van van Facebook en informatie over je boot. In het dashboard zie je onder meer het actuele weer, de snelheid en een kompas. De kaart zelf, die gevuld is met de gewenste locaties (zoals locaties om te eten en drinken, supermarkten, tankstations) biedt een speciaal ontwikkelde navigatie-view om goed op het water te kunnen varen, inclusief melding bij bruggen en sluizen. Desgewenst draait de kaart mee in kompas-view. Je kunt ook een logboek bijhouden met je gevaren routes en je getankte liters. Meldingen bieden berichten van grachtenbeheerder Waternet zoals stremmingen en evenementen. De app is geen update van de oude VaarWater app, maar een volledig nieuw ontwikkelde app."

Waarom dit initiatief?

"Waternet is de organisatie van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Gemeente Amsterdam. We beheren onder andere de Amsterdamse grachten. De vernieuwde VaarWater 2 app is de opvolger van de veelgebruikte oude VaarWater app die sinds 2010 bestond. Omdat het dit jaar 400 jaar grachten is het een goede gelegenheid de input van gebruikers van de afgelopen jaren mee te nemen in een grote vernieuwing. Maar de app is nog niet uitontwikkeld. Eind mei volgt er een nog een grote update waarvoor Waternet samenwerkt met TNO. Op 17 punten zijn er in de grachten sensoren geplaatst die de drukte in de grachten meten. Aan de hand van heatmaps kun je straks in de app zien waar het druk is en welke gracht je beter even kan vermijden."

Hoe werkt het?

"De app is gratis voor iedereen op het water. Hoewel de 1400 interessante punten zich in de regio Amsterdam concentreren, is de app in heel Nederland te gebruiken. Vooral de boei-naar-boei navigatie is een unicum. Om beter aan te sluiten bij het varen op de grachten vonden we turn-by-turn navigatie zoals TomTom dat doet niet passen. Even een grachtje overslaan moet niet leiden tot een stem die zeurt over 'maak een u-bocht'. Daarom navigeer je met VaarWater 2 van boei-naar-boei. Dat geeft je de vrijheid te varen zoals je wil, terwijl je toch komt waar je wezen moet. Nu is de app alleen nog voor iPhone beschikbaar, maar vanaf eind mei wordt ook de Android versie gelanceerd."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De VaarWater 2 app is de gratis opvolger van de populaire VaarWater app, een van de grootste apps voor op het water met meer dan 33.000 actieve gebruikers. De app is in een intensief traject met gebruikers ontwikkeld. Naast de speciale navigatiefunctie betekent dat bijvoorbeeld ook dat we bij het design en de kleuren rekening hebben gehouden met gebruik in de zon. Ook aan energie-efficientie is extra aandacht besteed, omdat vooral het dashboard ook een lange vaartocht mee moet gaan. We blijven zeker niet stil staan. Eind mei wordt een geavanceerde navigatiefunctionaliteit uitgerold en komt ook een Android variant beschikbaar."

Wie is er bij betrokken?

"De VaarWater 2 app is ontwikkeld door Tamtam Mobile, waarbij Creative Director Danijel Bonacic verantwoordelijk is geweest voor concepting en uitrol. Opdrachtgever vanuit Waternet is Mario Kortman, als Online Services Marketeer verantwoordelijk voor de online strategie."