Gespot

Verkiezingen 2012-app: Schaaf je kennis bij over onze politici

0

Hoe goed ken jij alle partijen, programmapunten en kandidaten van de Tweede Kamer-verkiezingen van 2012? De Verkiezingen 2012-app is de eerste politieke verkiezingsgame in Nederland, waarmee je dit kunt testen. Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de Verkiezingen 2012-app, vertelt.

Wat is de Verkiezingen 2012-app?

“De Verkiezingen 2012-app is de eerste politieke verkiezingsgame in Nederland, een soort variant op het aloude memoriespel. De app is gratis te downloaden voor Android of iPhone. In de app kies je eerst één van de partijen en vervolgens is het de bedoeling dat je foto’s van politici of logo’s van politieke partijen koppelt aan de juiste info. Voorbeelden van dit soort info zijn: namen, bio’s, standpunten, stellingen, plek op de lijst en/of woonplaats.

Door de juiste antwoorden te geven ontvang je punten en ontgrendel je beloningen, bijvoorbeeld “het stembiljet”, “politiek kenner” of “VVD-expert”. Na iedere ronde kun je zien hoe goed je het doet ten opzichte van je vrienden. Het spel bestaat uit 20 levels per partij.”

Waarom dit initiatief?

“Veel Nederlandse burgers, met name jongeren, voelen zich niet of nauwelijks betrokken bij de politiek. Wij trekken de aandacht van deze kiezers door ze op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met politici, standpunten en partijen: via een verkiezingsgame gebaseerd op het aloude memoriespel. Bovendien is de app gekoppeld met sociale netwerken, zodat je makkelijk jouw scores en badges kunt delen met je vrienden. Dat is vernieuwend in de politieke arena: de diverse stemwijzers geven een stemadvies, terwijl de Verkiezingen 2012-app je juist zelf laat kiezen. Je leert spelenderwijs meer over de politici, waardoor je uiteindelijk een keuze kunt vormen.

Bovendien richt de app zich voornamelijk op de mensen achter iedere partij en niet zozeer op de partij an sich. Hero Brinkman, Ad Koppejan en vele anderen bewijzen keer op keer dat de kiezer moet afwegen voor wie hij kiest, dat is belangrijker dan op welke partij de kiezer stemt. Tweede Kamerleden zijn namelijk vrij om te gaan en staan waar ze willen, en het is niet altijd gegarandeerd dat zij bij hun partij zullen blijven of dat ze de partijstandpunten altijd zullen (blijven) steunen.”

Hoe werkt de Verkiezingen 2012-app?

“Om te beginnen ga je naar de Verkiezingen 2012-website om de app te downloaden voor Android of iPhone. Vervolgens worden de politieke partijen gedownload. Kies een partij, kabinet Rutte-I of “alle politici” en speel het memoriespel. Iedere ronde van het spel duurt 1 minuut en hoe verder je komt (van level 1 t/m 20), hoe moeilijker het wordt. Eerst moet je de juiste namen bij de foto’s van politci vinden, daarna hun positie op de lijst inclusief woonplaats en als moeilijkste categorie gelden de fun facts voor iedere politicus”

 

Wat zijn de facts?

“De app is op woensdag 22 augustus officieel gelanceerd voor Android en iPhone en na anderhalve dag zitten we al op meer dan 2.000 downloads. We staan op dit moment #1 in de categorie “Nieuws” en zijn puur op eigen kracht de Top-25 “gratis” aan het bestormen op de App Store (zonder enige vorm van marketing). De verwachting is dat het de komende weken richting de verkiezingen alleen maar zal oplopen qua aantal downloads.

De huidige app heeft geen achterliggend businessmodel: de app is onafhankelijk en niet-commercieel. Wel zijn er ideeën om het concept, het aloude memoriespel in combinatie met sociale netwerken en in app-vorm, hierna in te zetten om een echt bedrijf op te starten. Zo hebben wij al een versie gereed waarin je hetzelfde memoriespel speelt met je Facebookvrienden en een variant waarin je jouw LinkedIn-connecties (beter) kunt leren kennen. Het draait uiteindelijk om welke content je in de app plaatst, de look-and-feel kun je daarna aanpassen aan de betreffende markt en/of niche. De techniek is 100% gereed, echter zoeken we nu naar krachtige partners met financiële slagkracht en een goed netwerk die ons kunnen helpen de app succesvol en internationaal op de markt te zetten.”

Wie is er betrokken bij de Verkiezingen 2012-app?

“De app is bedacht en ontwikkeld door mijzelf, Jeroen Sakkers en mijn broer Robbie Sakkers. We zijn tevens oprichters van Victor Mundi.”

Update 12-09-2012

“De Verkiezingen 2012-app is een groot succes. De afgelopen drie weken hebben 21.629 kiezers meer dan 1,1 miljoen vragen beantwoord in de app. Het aantal spellen dat is gespeeld heeft onze verwachtingen daarmee sterk overtroffen! Uit alle beantwoorde vragen blijkt dat PvdA de populairste partij is, dat kandidaat-politici op de lijst van de PVV het bekendst zijn bij de Nederlandse kiezer en dat Geert Wilders de bekendste lijsttrekker is. De app blijft na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september gewoon beschikbaar. Zodra bekend is wie er in de Tweede Kamer terecht komt, zullen we die politici toevoegen aan de app. Zo kan iedereen het nieuwe kabinet spelenderwijs leren kennen.”