Gespot

Voordoek.nl: Beoordelingssite theatervoorstellingen

0

Voordoek is een nieuw online platform met informatie en consumentenbeoordelingen op het gebied van toneel, musical en cabaret. Het platform biedt de consument een informerend en inspirerend kijkje in het actuele theateraanbod in de buurt. Voorstellingen kunnen door middel van een rating worden beoordeeld. Marcel Klein Ovink, betrokken bij Voordoek.nl, vertelt.

Wat is het?

“Voordoek is een gebruiksvriendelijke site met informatie over theaterproducties in heel Nederland. Je kunt zowel gericht naar een voorstelling of acteur zoeken via de zoekbalk als genre gericht bekijken wat er zoal wordt gespeeld. Daarnaast vind je per voorstelling een beoordeling.”

Waarom dit initiatief?

“Beoordelingssites zijn een bekend fenomeen als het om restaurants en hotels gaat. Er is een duidelijke trend waarneembaar dat consumenten liever afgaan op het oordeel van medeconsumenten, dan op recensies in een krant of magazine. Daarbij komt dat informatie op een beoordelingssite doorgaans sneller en gemakkelijker te vinden is dan in (digitale) kranten.

Bij een beoordelingssite voor het theater speelt nog een andere belangrijke factor een rol: op het moment dat je een recensie in een (regionale) krant leest, ben je vaak al te laat om een kaartje in je eigen stad te regelen en is de voorstelling van je keuze al doorgereisd. Voordoek biedt alle nodige voorkennis op het moment dat de consument daar echt iets aan heeft. Zo is het de ideale informatiebron op het gebied van voorstellingen, die door het land reizen en in middengrote tot grote zalen te zien zijn.”

Hoe werkt het?

“Elke voorstelling heeft een eigen pagina. Je kunt hier algemene informatie over een voorstelling vinden. Ook is te zien hoe het publiek de voorstelling beoordeelt. Dit biedt de unieke mogelijkheid om te zien hoe een voorstelling is beoordeeld, die nog in de stad van jouw keuze gaat komen!

De genres waar Voordoek zich op richt zijn toneel, musical en cabaret. Het publiek kan de voorstelling beoordelen op het gebied van spel, kostuums en decor. Je kunt jureren door sterren toe te kennen, maar daarnaast ook met eigen woorden je beoordeling ‘uit de doeken doen’.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Voordoek is pas sinds 1 november 2012 in de lucht. Het platform zal ongetwijfeld een groot publiek aanspreken, variërend van de voorzichtige theaterbezoeker die zich wil oriënteren, tot de doorgewinterde schouwburgbezoeker die snel actuele informatie wil en die het leuk vindt om een eigen mening aan dit platform toe te voegen. Voordoek wil informeren en inspireren om er zo voor te zorgen dat nog meer mensen hun weg naar de theaters van heel Nederland weten te vinden!”

Wie is er bij betrokken?

“Voordoek.nl is een initiatief en ontwikkeling van Klein Ovink Theaterproducties, een vrije producent in de theaterbranche.”