Gespot

Wandelen-app: Loop nooit meer verkeerd met duidelijke startpunten & GPS-functie

0

De app Wandelen brengt alle wandelgebieden en wandelingen in de natuur samen in één app. In de app voor Android en iOS vind je bijna alle natuurgebieden in Nederland, 2.500 wandelroutes met bijbehorende wandelroutes en GPS-tracks. Daarnaast vind je het overzicht van wel 1.500 wandelevenementen van de wandelbond KWBN en honderden natuuractiviteiten van IVN.

Wat is het?

“Waar kan ik hier leuk wandelen? Dat vraag ik me altijd af als ik als recreant in een onbekende streek ben. Ik moet zoeken op verschillende apps van natuurorganisaties of langslopen bij een VVV. Het is toch onbegrijpelijk dat natuurliefhebbers en wandelaars nergens een compleet overzicht hadden van de natuurgebieden en bijbehorende wandelroutes?!

Dus ik ben zelf maar aan de slag gegaan. Alle beschikbare wandelingen op internet heb ik verzameld en twee app-bouwers zijn aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de apps voor Android-telefoons en de iPhone. Daarnaast hebben onze gebruikers honderden GPS-tracks aangeleverd met de ingebouwde GPS-functie. Roots-magazine, KWBN en IVN hebben zich aangesloten en hun data beschikbaar gesteld. Het is de meest complete Wandel-app van Nederland geworden.”

Waarom dit initiatief?

“Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat de natuur in Nederland zo ontzettend versnipperd is en dat natuurliefhebbers en wandelaars nergens een compleet overzicht hebben van de natuurgebieden bijbehorende wandelroutes. Dat totaaloverzicht was er simpelweg niet. Niet op internet, laat staan op de smartphone.

Dat moest er maar eens komen dacht ik. Vervolgens ben ik gaan praten met alle grote natuurorganisaties in Nederland, maar die gaven niet thuis. Zij kwamen allemaal weer met hun eigen apps, gericht op hun eigen natuurgebieden. Ik ben zelf maar de informatie gaan verzamelen en heb de hulp ingeschakeld van de gebruikers van de toen geïntroduceerde iPhone-app. En de informatie en wandelroutes blijven binnenstromen. Trouw, Roots-magazine en KNBLO-NL hebben zich aangesloten en hun data beschikbaar gesteld. Het is nu al de meest complete Wandel-app van Nederland.”

Hoe werkt het?

“De app wijst zich vanzelf. Je kunt kiezen tussen verschillende categorieën. De app laat zien waar je op de kaart bent, met de natuurgebieden en wandelroutes om je heen. Kies een gebied en maak een keuze tussen allerlei wandelroutes in dat gebied, inclusief startpunten voor je navigatie en de GPS-track, zodat je live ziet of je nog goed loopt. Omdat andere GPS-tracks ook staan afgebeeld, is overstappen op een wandeling eenvoudig. Aan de vernieuwde app is een uitgebreide zoekfunctie toegevoegd. Je kunt nu zoeken op bijvoorbeeld afstand, wandelen met de hond of een wandelevenement op een bepaalde datum.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app heeft nu bijna 50.000 gebruikers en wordt in één weekend wel duizenden keren gebruikt. Gebruikers hebben al 600 keer een nieuwe GPS-track aangeleverd.

De app is gratis te downloaden door in je browser op je smartphone no.nl/wandelen in te voeren of kijk op de website. Gebruikers krijgen dan direct honderden wandelingen gratis. Wil je in een provincie nog vele (vaak honderden) wandelingen erbij hebben, dan betaal je een paar euro of verzilver het het Frankwatching-welkomscadeau: voer de code frankwatching in onder “code” in het aankoopgedeelte op de app. Je provincie-module naar keuze wordt automatisch gedownload. Wil je meer gratis modules? Registreer een ontbrekende GPS-track en ontvang gratis een actiecode. Spaar ze allemaal! ”

Wie is er bij betrokken?

“Mijn partner en ik (Adriaan van Doorn) runnen de apps, de contacten met gebruikers en het aantrekken van nieuwe partners. Veel ontwikkelwerk besteden we inmiddels uit; het is simpelweg te groot geworden. Dit betekent dat de kosten stijgen en we meer betalende gebruikers nodig hebben om de kosten te kunnen dekken. Grote partners hebben we daarom nodig om een snelle groei mogelijk te maken. Daarom zijn we blij met onze nieuwe partner IVN en we zijn bijvoorbeeld in gesprek met een grote zorgverzekeraar.”