Gespot

WTF.nl: Online tabloid met opmerkelijk nieuws

0

De website WTF.nl is een online tabloid die aandacht besteed aan opmerkelijk nieuws en entertainmentnieuws. Dennis van Luling, editorial manager WTF.nl, vertelt.

Wat is WTF.nl?

WTF.nl is de eerste online tabloid in Nederland, ook beschikbaar als iPhone-app en Android-app. We brengen opmerkelijk nieuws en entertainmentnieuws en onderscheiden ons door de bezoeker opzienbarende beelden, zowel foto’s als video’s, op groot formaat te presenteren. “Eyecandy” is ons toverwoord. WTF.nl zet stevig in op het gebruik van social media en interactie met het publiek. Op de website staan deelknoppen op meerdere niveaus. Op de voorpagina kan alle redactionele content gedeeld worden en op artikelniveau kan dat op diverse plekken. De naam WTF komt voort uit de werktitel “Wat Tekst en Foto’s”. De inhoud van de artikelen knipoogt naar de Engelse betekenis: ‘what the fuck’. Het omschrijft de nonchalance en de luchtigheid van de site.”

Waarom dit initiatief?

“We merken dat nieuws steeds belangrijker wordt als entertainment. Het format ‘tabloid online’ heeft zich in het buitenland al bewezen. Naast NU.nl, een ander initiatief van ons, zagen we redactionele en commerciële ruimte voor een online tabloid gericht op sensationeel nieuws en entertainmentnieuws met een scherpe en uitgesproken tone-of-voice.”

Hoe werkt WTF.nl?

“Entertainment en interactie via social media staat centraal. Naast de voorpagina hebben we zes katernen die zich richten op entertainment en opmerkelijk nieuws uit het binnen- en buitenland. Daarnaast zijn de ‘Daily Snacks’ in de rechterbalk terugkerende items. Deze nieuwssnacks zijn redactionele formats die met lijstjes, fotoseries en video’s gevuld worden en de bezoeker kietelen om terug te komen. Denk hierbij aan een dagelijkse poll, een ‘hot or not’ item, een ‘versus-item’, best of the web-video’s en een spraakmakende fotoserie.”

 

Wat zijn de facts?

“De eerste 7 dagen na de livegang hebben rond 230.000 unieke bezoekers WTF.nl bezocht. Na de eerste week zaten we rond de 650.000 pageviews. In de eerste week werd de iPhone-app meer dan 20.000 keer gedownload en de Android-app zo’n 4.000 keer. We zien dat de gebruikers van de apps 2 tot 3 keer zoveel pagina’s bezoeken als de gebruikers op de website zelf. Dit betekent dat we een week na de livegang op circa 100.000 bezoeken met 800.000 pageviews op mobiel uitkomen. Vanaf eind april is WTF.nl ook beschikbaar voor iPad.”

Wie is er betrokken bij WTF?

WTF.nl is onderdeel van het netwerk van Sanoma Media Netherlands groep. Aan de bouw van de website en de apps hebben diverse interne en externe partijen meegewerkt. Elements heeft het technische gedeelte gebouwd. Het design komt uit de koker van SILO Designs en de marketingcampagne is door reclamebureau Noise ontwikkeld. De redactie van WTF.nl bestaat uit een vaste kern van drie fulltime redacteuren, een team van productmanagers, sales en techniek. Daarnaast werken we met een klein netwerk van freelancers.”