Gespot

Zangbuukske: Songteksten & video’s van alle carnavalskrakers

0

Zangbuukske (voor iPhone & iPad) bevat de songteksten en YouTube-videos van meer dan 230 carnavalskrakers. Maak zelf je eigen favorietenlijst, deel de liedjes met vrienden via Facebook of Twitter, of stuur je verzoekjes in zodat die kunnen worden toegevoegd. Sander Hofman, initiatiefnemer van Zangbuukske, vertelt.

Wat is het?

“Van klassiekers als ‘Paard in de gang’ tot actuele carnavalsliedjes als ‘Onno, wil jij mijn toyboy zijn?’, je vindt ze allemaal in het Zangbuukske voor Carnaval. De gratis app bevat de songteksten en YouTube-videos van meer dan 230 carnavalskrakers. En omdat Zangbuukske is geboren in Den Bosch, bevat de app ook veel meezingers uit Oeteldonk. We voegen elk jaar weer goede, grappige, en populaire hits aan de app toe. Vaak doen we dat met hulp van de gebruikers, want de app maakt het ook mogelijk om verzoekjes in te sturen.”

Waarom dit initiatief?

“Het is geboren uit een simpele constatering: er worden elk jaar weer speciale boekjes gedrukt door allerlei carnavalsverenigingen met daarin de songteksten van de klassiekers. Wij dachten: dat kan chiquer en handiger!”

Hoe werkt het?

“Zangbuukske is een universele app voor iPhone (in de kroeg) en iPad (op de bank!). In de app staan liedjes op alfabetische volgorde, zodat je er snel doorheen kunt scrollen. Ook heeft de app een fulltext searchfunctie: je kunt dus op letters, woorden, of hele zinnen zoeken. Als je een liedje aanklikt, zie je de volledige songtekst en een link naar YouTube. Je kunt het liedje vervolgens makkelijk delen op Facebook of Twitter. En als je écht fan bent, maak je het liedje tot een favoriet. Dan staat die voortaan bovenaan in Zangbuukske. In de settings van de app vind je ook nog de ‘Oetelswitch’. Daarmee laat je alleen de liedjes uit Oeteldonk zien. Oh, en bij carnaval hoort natuurlijk confetti… Maar daar kom je vanzelf wel achter als je de app opent!”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Zangbuukske is één week van het jaar groot, en dat is in de week van carnaval. Dan staat de app doorgaans in de top 10 van de entertainmentcategorie van de Nederlandse App Store.”

Wie is er bij betrokken?

“In december 2011 pitchte ik het concept aan mijn toenmalige collega Wim. Samen hebben we de app ontwikkeld en met Carnaval 2012 gelauncht. Wim zorgt nog steeds voor de technische implementatie van Zangbuukske, terwijl ik me richt op het artwork, de database, en de marketing. We zijn echt trots op de update die net in de App Store is verschenen, want we hebben de app helemaal opgefrist.”