Gespot

Zazone: Boekingssite voor tijdelijke winkelruimtes

0

Via Zazone kun je, online, een tijdelijke winkelruimte huren. Op deze manier voorkom je leegstand en kun je een product op een opvallende manier presenteren. Margreet Feenstra, medeoprichtster, vertelt over de boekingssite.

Wat is Zazone?

“Zazone.nl is een boekingssite waar je heel eenvoudig online een winkelruimte huurt voor een week, maand of kwartaal. Zo kan iedere ondernemer en particulier in Nederland heel gemakkelijk en met weinig investering zijn eigen pop-up shop openen. Zazone biedt mooie, historische pandjes aan in binnensteden.”

Waarom dit initiatief?

“Steeds meer binnensteden kampen met leegstand. Dat is slecht voor de levendigheid van het centrum, vervelend voor de overblijvende winkeliers en voor het winkelend publiek. Funshoppen blijft vrijetijdsbesteding nummer een. Consumenten willen verrast worden, ‘beleving’ is hot. Met de telkens wisselende, tijdelijke, winkel speel je in op deze trends. Steeds meer webwinkeliers zoeken de verbinding tussen online en offline zaken doen. Met een pop-up store kun je die twee heel gemakkelijk met elkaar verbinden. Maar Zazone is ook ideaal voor bedrijven die een product op een opvallende manier willen presenteren. We zijn op het idee gekomen van Zazone toen we een nieuwe huurder zochten voor een winkelpand van onze ouders. We vroegen ons af: zou het niet handig zijn om een ingerichte winkel te kunnen huren voor een week? Er zijn ondernemers genoeg in Nederland! Omdat dit nog niet bestond, hebben we het zelf ontwikkeld.”

Hoe werkt Zazone?

“Ondernemers en particulieren kunnen heel eenvoudig een winkelruimte uitzoeken op onze site. Van ieder pand staat omschreven hoe groot het is, waar het zich bevindt in het centrum en welke winkeliers in de directe omgeving zitten. De foto’s geven een eerste indruk van de binnen- en de buitenkant. Uiteraard staat ook de prijs per week erbij vermeld en wat er zoal bij deze prijs is inbegrepen. Je kunt via de site reserveren. De afwikkeling vindt volledig digitaal plaats. Op de dag dat de huurperiode ingaat, haalt de huurder de sleutel op bij de verhuurder en kun je de winkelvoorraad naar binnen brengen. Vaak kan de winkel dezelfde dag al open. We zijn Zazone gestart met drie prachtige historische pandjes. Achter de schermen werken we hard aan uitbreiding van het aanbod, zodat we straks belangstellenden in het hele land kunnen helpen. Gezien de reacties willen mensen van Amsterdam tot Groningen een tijdelijke winkel openen!”

 

Wat zijn de facts?

“De site is pas drie weken online. Een boekingssite voor tijdelijke winkels zoals Zazone dat aanbiedt, is een totaal nieuw concept in Nederland. Er is al veel belangstelling voor; vanuit de pers, de vastgoedsector, lokale overheden en, heel belangrijk, van potentiële huurders. De eigenaren van de winkels in Zwolle en Hattem maken de panden op dit moment gereed voor de korte verhuur. Het is erg leuk om te merken hoe enthousiast zij zijn over het concept. Petje af, want zij zijn wel de pioniers. Zij durven hun nek uit te steken. Vorige week kwamen de eerste aanvragen binnen van huurders: een multinational en een bekend modemerk. Zodra de afspraken rond zijn, lees je hierover op onze site. Zazone voorziet blijkbaar in een behoefte!”

Wie is er betrokken bij Zazone?

“Bedenkers en oprichters van Zazone zijn de zussen Joke en Margreet Feenstra. We komen uit een gezin waarin detailhandel en onroerend goed met de paplepel zijn ingegoten. Joke is de matchmaker van Zazone, Margreet verzorgt de marketing en communicatie. We hebben veel plezier in Zazone en we hopen veel huurders te kunnen helpen bij het verwezenlijken van een droom: een eigen winkel!”