Gespot

Zolderplanner 1.0: Virtuele zolderverbouwing

0

Met Zolderplanner 1.0 kun je online je eigen zolder herinrichten en zien hoe het na een verbouwing eruit komt te zien.

Wat doet de applicatie?

“De gratis Zolderplanner 1.0 maakt een zolderverbouwing gemakkelijk. Met dit computerprogramma kun je eenvoudig virtueel ‘spelen’ met de indeling van je zolder en zie je hoe de zolder er na de verbouwing uit kan zien. Daarnaast kun je ook de waardevermeerdering van de zolder laten bepalen, afhankelijk van de gemeente waar je woont (gemiddelde vierkante meter prijs in een postcodegebied).”

Waarom deze applicatie?

“Aanleiding voor het lanceren van de Zolderplanner 1.0 is de groeiende behoefte van consumenten om groter te wonen door de zolder bij het huis te betrekken. De gemiddelde oppervlakte van een Nederlands huis is 120 m2 en de gemiddelde oppervlakte van een zolderruimte is 31 m2. Volgens een onderzoek van  VELUX naar zolderruimtes blijkt dat 71% van de zolders wordt gebruikt als rommelhok. Dat is zonde van de ruimte. Met eenvoudige ingrepen maak je de zolder leefbaar en vergroot je de woonoppervlakte van je huis.

Een tool als de Zolderplanner 1.0 bestond nog niet. Er bestaan vergelijkbare tools op het gebied van keukens en badkamers, maar deze voor de zolder is uniek en ook de techniek erachter is vooruitstrevend.”

Hoe werkt de applicatie?

“Via de site Leefgroots kun je met de Zolderplanner 1.0 een daktype kiezen, de afmetingen van de zolder invoeren en dakvensters toevoegen. Vervolgens kan de ruimte worden ingericht met meubels en accessoires, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de nieuwe zolder. Het resultaat van het ontwerp, inclusief alle afmetingen, kan worden geprint en dient als bouwtekening of als virtuele foto. Dat is handig tijdens de verbouwing en helpt bij de aanschaf van bijvoorbeeld meubels.”

Wat zijn de facts?

“Zolderplanner 1.0 is sinds vorige week online, dus daarover is nog niets bekend. De reacties zijn wel enthousiast en positief.”

Wie maakt de applicatie?

“Zolderplanner is een initiatief van VELUX. De techniek is gedaan door Johan Kruseman (INDG) en ik ben via O.M.C.WORKS i/o CampOne verantwoordelijk voor de pr.”

Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Olivia Smulders over Zolderplanner 1.0.