Uitgevers hebben businessblogs in het vizier

0

[[image:marco-mf.jpg::left:1]]Op uitnodiging van oprichter Marco Derksen was het bloggersteam van Marketingfacts vanavond in Utrecht bij elkaar om het succes van deze grootste en op een-na-oudste businessblog van Nederland te vieren. Op de bijeenkomst, waar ook Paul Molenaar (algemeen directeur Ilse Media en blogger) en Lianne van der Kruk (marketing manager Ilse Media) te gast waren, maakten Marco en Paul bekend dat Ilse Media een belang heeft genomen in de weblog Marketingfacts. De ontwikkelingen in de samenwerking tussen uitgevers en businessbloggers volgen elkaar nu snel op.

De businessblogs nemen een bijzondere positie in binnen de Nederlandse blogosfeer. Met hun doelgroep van prosumers en zakelijke influentials komen ze steeds meer in het vizier van de grote uitgevers die op de Nederlandse markt opereren. Eerder (in februari en mei van dit jaar) ging multimedia uitgever VNU Business Publications via het weblog-netwerk van titel Emerce een samenwerkingsverband aan met (een eerste groep van) vier businessbloggers. Uitgeefconcern Wolters Kluwer koos via dochter uitgeverij Kluwer voor een samenwerking van titel Tijdschrift voor Marketing met businessblog DutchCowboys, hetgeen leidde tot de start van Molblog in mei van dit jaar. En nu dus Sanoma Uitgevers dat via Ilse Media een belang neemt in Nederlands grootste businessblog Marketingfacts.

Het is duidelijk: de ontwikkelingen gaan snel en de stappen worden groter. Wie had vorig jaar – toen een aantal businessbloggers elkaar opzochten in de eerste Nederlandse businessblogmeeting, kunnen vermoeden dat dit andere netwerk zich zo snel zou ontwikkelen? En hoe zet deze ontwikkeling zich door? Ik kan wel een aantal wilde scenario’s bedenken. Uitgevers die bloggers in dienst gaan nemen, uitgevers die businessblogs gaan overnemen, bloggers die ook in print en evenementen gaan. Ik weet zeker dat ons nog het een en ander te wachten staat.

[[tt:businessblogs]]