WoM = Women!

0

80% van de aankoopbeslissingen worden door vrouwen genomen. Toch lijkt dit maar niet door te dringen bij de (meeste) Nederlandse marketeers.

Even was er aandacht voor vrouwen naar aanleiding van het seminar Vrouw en Internet, maar zo snel als de aandacht kwam, zo snel was ze ook weer verdwenen. Op de marketingblogs wordt er bij de bespreking van onderwerpen geen onderscheid gemaakt in de beleving van vrouwen en mannen. Het woord vrouwenmarketing komt amper ter sprake. En vrouwelijke businessbloggers of columnisten zijn op een hand te tellen.

[[image:winkelen3.jpg::left:1]]Het meest treffende voorbeeld van de onderwaardering van de vrouwelijke consument is de hype rondom Word of Mouth marketing. WoM is bij uitstek een ‘vrouwelijk ding’, maar er wordt gedaan alsof het net is uitgevonden en het de nieuwe verkoopmethode is.

Deborah Tannen, een vooraanstaand linguïste, schreef al jaren terug dat vrouwen van nature hun band met elkaar versterken door openlijk allerlei informatie met elkaar te delen en aanwijzingen en hulp te geven. Het geven van productinformatie is daar een onderdeel van. Vrouwen beginnen het aankoopproces ook met het rondvragen van familieleden, vrienden en collega’s. Wie weet immers beter hoe goed een product werkelijk is, dan de gebruiker. Dit in tegenstelling tot mannen die liever eerst folders of websites doorspitten.

En Faith Popcorn besteed in haar boek EVAlutie (uit 2000!) het hele eerste hoofdstuk aan deze vorm van ervaringen delen en noemt het ‘verbinding maken’. Ze wijst ook op een onderzoek van marketingexpert Lori Moskowitz. Daaruit blijkt dat vrouwen 3x zo vaak als mannen merken aanbevelen wanneer ze weten dat vrienden op zoek zijn naar een bepaald product of bepaalde dienst.

[[image:winkelen4.jpg::left:1]]Ook Martha Barletta, schrijfster van ‘Marketing to women’, besteedt veel aandacht aan WoM en wijst erop dat vrouwen weliswaar ook mannen om productinformatie zullen vragen, maar eerder een andere vrouw zullen geloven. Ten eerste omdat andere vrouwen beter begrijpen wat ze voelt. Ten tweede omdat mannen de neiging hebben om het product dat ze gebruiken te overschatten cq te overwaarderen.

Kortom: WoM zou nooit zo’n hype zijn geworden als vrouwenmarketing helemaal ingeburgerd was geweest. Dan was namelijk allang bekend dat de groep die verantwoordelijk is voor de meeste aankopen, de vrouwen, het beste te bereiken zijn met ‘WoM tactieken’ en was het een vast onderdeel van de marketing toolbox geweest.

[Foto’s afkomstig van stock.xchng]

Jacobien (gastcolumnist)