Ongewassen en ongeschoren op het web

0

[[image:taatu.jpg::right:1]]Terwijl Frank aan het verhuizen is, draait Frankwatching zoveel mogelijk door. Op deze maandag een bijdrage van gastcolumnist Peter. Mocht je ook – al dan niet eenmalig – een artikel willen schrijven, neem dan even contact op. Vandaag: ongewassen en ongeschoren op het web, over de 3D-wereld van Taatu.

In mijn e-mailbox kreeg ik een berichtje over Taatu en getriggerd door de naam ging ik eens kijken wat Taatu nu was.  Natuurlijk moest ik mij eerst aanmelden, hierbij kies je een taal en een nickname. Daarna creëer je een personage: je kiest een kapsel, kleren, huidskleur, etc. Als je de Taatu-wereld vervolgens in gaat, dan kun je andere Taatu’s ontmoeten. Taatu doet sterk denken aan Habbo Hotel, is in feite een soort kloon ervan.

[[image:taatukaart.jpg::center:1]]

Omgevingen als Tatuu en Habbo Hotel onderscheiden zich van communities die zich beperken tot één specifieke functie, zoals chat en forum. Zoals in het echte leven ontmoeten de meeste Tatuu’s elkaar in een café of disco. Als je elkaar wat beter kent, worden vrienden uitgenodigd in een virtuele loft. Veel dingen in de Taatu-wereld zijn gratis, maar de inrichting van de loft kost tats of  credits. Deze kan je bestellen door een sms te sturen naar de Taatu-centrale.

[[image:dancefloor.jpg::left:1]]In het half uurtje dat ik in Taatu rondliep, ontdekte ik een bijzondere wereld. Ik kon mijn ‘persoontje’ laten dansen, terwijl ik geen danser ben, en ik ging zonder enige twijfel de verschillende ruimtes is. Ik deed dit alsof ik al jaren in deze wereld rondliep. En dat terwijl ik nog ongeschoren en ongewassen achter mijn computer zat… (maar dat wisten die Taatu’s natuurlijk niet!).

Het woord virtueel is bij Frankwatching al eens vaker de revue gepasseerd; zie onder meer virtuele pleinen bij blogs. Zijn we er dan als we deze twee verschijningsvormen naast elkaar zetten? Of hoe kunnen we nog meer aan virtuele vrienden komen?

Allereerst onderzoek ik toch nog even de term virtuele vrienden, ofwel een virtuele gemeenschap.  De term ‘virtuele gemeenschap’ is een indicatieve term: het is een verzameling mensen die ‘virtueel’ een gemeenschap vormen in plaats van een werkelijke gemeenschap in de nostalgische zin van het woord.

[[image:virtualcommunity.jpg::left:1]]"De gemeenschappen op internet ofwel cyberspace zijn gedeeltelijk ontstaan als reactie op het verdwijnen van informele publieke ruimtes in het lokale leven en gedeeltelijk door de pioniersgeest van netsurfers die tot de virtuele gemeenschap werden aangetrokken omdat de interactie met andere mensen op een volledig nieuw niveau plaats vindt. Het internet is een van de grootste door mensen gecreëerde netwerken. Zij maakt het mogelijk dat mensen met gelijksoortige belangen, interesses, hobbies of politiek-culturele oriëntaties elkaar met slechts een paar muisklikken kunnen bereiken. Zij is het snelste en meest effectieve manier om het grootste aantal mensen te bereiken.

Het voordeel van de virtuele gemeenschap is dat mensen in virtuele gemeenschappen vriendelijkheden en argumenten kunnen uitwisselen, zich in intellectuele debatten mengen, handel verrichten, kennis uitwisselen, emotionele steun delen, plannen maken, nieuwe ideeën bedenken, roddelen, ruzie maken, verliefd worden, vrienden vinden (maar ook verliezen), spelletjes spelen, flirten, en een heleboel kletspraat verkopen. Mensen in virtuele gemeenschappen doen zo ongeveer alles wat mensen in het werkelijke leven doen, maar we laten onze lichamen achter. Je kunt niemand kussen en niemand kan jou op je neus slaan, maar binnen deze grenzen kan er een heleboel gebeuren. Voor de miljoenen mensen die in virtuele gemeenschappen zijn betrokken, is de rijkdom en vitaliteit van door computers verbonden culturen aantrekkelijk, zelfs verslavend." (bron: The Virtual Community, Howard Rheingold).

Met andere woorden: virtuele werelden geven meer dan een extra dimensie aan het leven! En de mogelijkheden om via internet vrienden in de virtuele wereld te krijgen zijn legio: chatten, MSN-en, ‘leven’ in een virtuele wereld (Habbo Hotel/Taatu world), zakelijke netwerk sites (LinkedIn, openBC), persoonlijke netwerk-sites (Hyves, Sugababes), weblogs, forums en ga zo maar door.

Het grote voordeel van deze virtuele werelden is wat mij betreft dat je hoeft niet na te denken dat je je nog moet scheren, wat je aan doet, hoe je haar zit en of je je tanden nog moet poetsen. Via het web wordt je over het algemeen gewoon geaccepteerd om wat je ‘zegt’ en wat je ” doet’! En dat is af en toe echt een verademing!

Peter (gastcolumnist)