Op bezoek bij de uitgevers

0

over-nuvGistermiddag was ik te gast bij de Round Table van de Groep UItgevers voor Vak en Wetenschap het Nederlands Uitgeversverbond (NUV). Voor een afgeladen volle zaal in het Amsterdamse Rosarium was de uitdaging om daar samen met Herman van Oorschot (voorzitter), Piter de Weerd (Boek9.nl), Theo van Vugt (MolBlog) en Gijs Vroom (VNU Business Publications) uitgeversland bij te praten over wat er online op dit vlak zoal gaande is.

Thema: Iedereen uitgever!

Thema van deze Round Table over weblogs: ‘Iedereen uitgever!’, met als intrigerende ondertitel ‘Wie is de weblogger: researcher, vakidioot, journalist-publicist of de nieuwe uitgever?’. Geert laat in een notedop zien hoe de ontwikkeling van elektronische media verlopen is en postitioneert op deze manier ontwikkelingen als weblogs en web 2.0. Uit een korte steekproef van seminarvoorzitter Herman van Oorschot bleek dat onder de deze groep uitgevers de bekendheid met blogs nog releatief laag is. Als ik het goed heb gezien bezocht niet meer dan een derde van de aanwezigen weblogs. RSS bleek helemaal een onbekend fenomeen, eigenlijk alleen de aanwezige uitgevers die zelf ook over een blog beschikten (een handjevol) waren bekend met deze eigentijdse vorm van abonnees.

Frankwatching: De uit de hand gelopen hobby

Ik mocht zelf de opening doen van het kwartet aan blogpresentaties en onder meer vertellen over mijn ervaringen (zie ook hier en hier) als blogger van het eerste uur. Kari-Anne Fygi heeft in haar artikel op MolBlog vrij uitgebreid geciteerd uit mijn presentatie. Als aanvulling daarop nog dit: de reclameinkomsten vormen op dit moment de belangrijkste vaste (en grillige) inkomstenstroom rondom Frankwatching. De advertenties op Frankwatching worden verzorgd door VNU Business Publications en de inkomsten ervan worden tussen VNU en mij verdeeld. Daarnaast krijg ik veel verzoeken om reportages van evenementen, uitnodigingen voor presentaties en vragen om adviezen. Omdat Frankwatching voor mij slechts een nevenactiviteit is (ik heb daarnaast een vaste baan voor vier dagen per week) kan ik daar maar beperkt op ingaan. Maar op basis van wat ik aan vragen voorbij krijg is mijn conclusie dat het op dit moment prima mogelijk moet zijn om als blogger van je blog te leven. En er zijn natuurlijk al voorbeelden van bloggers van het eerste uur die zich inmiddels als zelfstandig consultant hebben gevestigd (onder meer Marco Derksen en Eduard de Wilde).

Boek9.nl: Portier naar de informatieketen van juristen

Piter de Weerd, juridisch medewerker bij advocatenkantoor Klos Morel Vos & Schaap, en initiatiefnemer van Boek 9, een kennisblog over intellectueel eigendom, vertelde over zijn ervaringen. Boek9 bestaat sinds november 2004 en heeft zich ontwikkeld tot een onafhankelijke formule met actualiteiten en commentaren. “Begonnen als proefballon en hobbyprojectje van een aantal IE-juristen met informatiestress, heeft Boek9.nl zich ontwikkeld tot een vaste waarde in de dagelijkse routine van een groot deel van de Nederlandse IE-gemeenschap”, zo is op de blog te lezen. Om onafhankelijk te blijven en zich verder te ontwikkelen is Piter begin dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met uitgever deLex. Eigenaar en oprichter Claudia Zuidema is ook in de zaal en licht kort de achtergronden van het samenwerkingsverband toe. Piter vertelde verder dat als gevolg van spam de reactiemogelijkheid op zijn blog is uitgezet. Naar mijn idee bijzonder jammer omdat daarmee ook een belangrijk deel van de interactie met de doelgroep verloren gaat.

MolBlog: Tussen oud en nieuw uitgeven

Theo van Vugt mocht daarna vertellen over zijn successtory bij MolBlog. Hij vertelde dat hij eind 2004 werd wakker geschud toen hij Marco Derksen van Marketingfacts.nl hoorde vertellen over deze weblog. Hij bedacht zich dat dit wel erg dicht tegen zijn dagelijkse business aan zat en kreeg vervolgens een voor een de toenmalige keyspelers op bezoek met vragen over een samenwerkingsverband. Uiteindelijk werd daarbij gekozen voor een samenwerkingsverband met DutchCowboys, onder meer met de afspraak dat er door de bloggers van DutchCowboys zes berichten per dag zouden worden geplaatst. Inmiddels is de redactionele invulling weer grotendeels bij het redactieteam van Kluwer zelf terecht gekomen en wordt er daarnaast samengewerkt met een team van bloggers. De mensen achter DutchCowboys brengen hun expertise in op het vlak van techniek, tools en last but not least zoekmachinemarketing. De inkomsten rondom MolBlog zijn nog geen vetpot. Theo gaf aan dat “wat verdiend wordt met een heel jaar MolBlog, is te vergelijken met de maandomzet van het (altijd magere) januarinummer van Tijdschrift voor Marketing.” Volgens insiders hebben we het dan over een bedrag van maximaal € 40.000 tot € 50.000. Ook de anekdote over hoe een blogger zelf ook nieuws wordt (en tot welke discussies dat vervolgens leidt) was bijzonder leuk.

VNU: Kan een uitgever geld verdienen met weblogs?

Gijs Vroom, adjunct uitgever IT Portfolio bij VNU Business Publications, gaf als afsluiting van de serie presentaties een boeiende overview van hetgeen er zoal speelt op het vlak van verdienmodellen voor uitgevers. Een belangrijke overall conclusie was dat er voor uitgevers in wezen niks nieuws onder de zon is, maar dat het wel zaak is om nu je slag te slaan voordat anderen er met de buit van door gaan. Concurrentie zit onder meer in de hoek van weblog uitgeverijen als Blogo.nl en nieuwe online adverteernetwerken als WebAds en AdLink. Als het gaat om gebruik maken van de kracht van weblogs, dan staan uitgevers voor een belangrijke vraag: gaan ze een blognetwerk opzetten (met eigen experts, redactie, dus vergelijkbaar met MolBlog) of gaan ze een netwerk met externe bloggers opbouwen (zoals op dit moment bij Emerce gebeurt). Hij vertelt ook dat als het gaat om het delen van advertentieinkomsten advertentienetwerken voor blogs op dit moment tussen de 20% en 60% van hun inkomsten afdragen aan de bloggers. Uit de grote verzameling voorbeelden die vervolgens voorbij komen blijkt dat VNU Business Publications zich heel serieus op deze markt georiënteerd heeft. Niet onlogisch omdat andere zakelijke netwerken inmiddels ook goed aan de weg timmeren.

Al met al een boeiend en vruchtbaar dagje, er is in uitgeefland nog genoeg te doen. Ik wil in het bijzondere ook Nineke van Dalen bedanken voor de uitnodiging voor vandaag, ik had het ook voor geen goud willen missen!

Al moet ik wel zeggen dat ik met pijn in het hart af moest zeggen voor The Web and Beyond, eveneens vandaag in Amsterdam. Gelukkig was Erik van Roekel er wel bij en heeft hij op Marketingfacts een uitstekend verslag gepubliceerd.