Online marketing

Achter de schermen van business blogging

0

[[image:onderzoek_copy2.jpg::right:0]]Het Center for Marketing Research van de Amerikaanse University of Massachusetts uit Dartmouth heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van bloggers. Een gedegen onderzoek dat op een objectieve manier veel inzicht geeft. Nog eens extra interessant omdat het advies vooral gericht is op bedrijven die aan corporate of business blogging willen gaan doen. De belangrijkste conclusie: het is hard werken en het kost veel tijd om een succesvol blogger te zijn.

Adviezen van ervaren bloggers

Er zijn voor het onderzoek 74 succesvolle en onafhankelijke business bloggers geïnterviewd. Bloggers die gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar bezig zijn. 73% van deze bloggers is langer dan een jaar bezig, 20% zelfs langer dan 3 jaar. Vijftig bloggers (68%) heeft directe of indirecte banden met een bedrijf of businessgebied. Om de invloed van deze blogs te toetsen is onderzocht hoe deze blogs op door hunzelf aangeleverde keywords scoorden in Google. 26 van deze blogs (36%) van deze blogs bleek met deze keywords in de top 10 van zoekresultaten te staan, 16 blogs scoorden zelfs een eerste of tweede plaats.

[[image:type_copy1.jpg::center:0]]Het 60 pagina’s lange rapport bevat een schat aan adviezen en achtergronden. Het is nog eens extra lezenswaardig gemaakt doordat het een mengvorm van statistieken en quotes van bloggers bevat. Wat me aanspreekt is dat de human factor van het bloggen centraal staat. Hieronder enkele belangrijke onderzoeksresultaten en -conclusies.

Bloggen vraagt tijd en commitment

Een goede blog is er een waar berichten actueel zijn en de plaatsingsfrequentie hoog. “Be prepared to spend more time you think”. Als je blogt vanuit een organisatie, dan kosten discussies extra tijd en heb je soms te maken met vertragingen bij het (mogen) plaatsen van berichten. Tweederde van de bloggers besteed minder dan een uur per dag aan het bloggen, maar de andere 31% besteed er 1 tot 3 uur per dag aan.

[[image:tijd.jpg::center:0]]Maar liefst 95% van de bloggers geeft aan dat het de moeite loont om die tijd erin te steken. Het succes wordt door sommigen afgemeten aan het aantal links, door anderen aan de opbrengsten, de eigen satisfactie of de contacten die men er door opgedaan heeft.

Blogs moeten onderdeel zijn van een groter plan

Net als voor andere onderwerpen binnen bedrijven geldt vragen ook blogs om een vooropgezet plan, het kwantificeren van doelstellingen en het meten van resultaten. Dat geeft een focus op de inspanning en de doelgroep en doelstellingen die bereikt moeten worden. “Withous a plan, the blog is going to fail within three months”.

[[image:drijfveren.jpg::center:0]]Blogs zijn essentieel bij het communiceren met je target doelgroep en kunnen helpen bij het handelen of oplossen van (communicatie-)issues. Blogs kunnen intern en extern gebruikt worden en naast of in sommige gevallen zelfs in plaats van de website. Om het potentieel van een blog te maximaliseren, moeten ze gezien worden als onderdeel van het totale pakket en als de stem van de organisatie.

[[image:doel.jpg::center:1]]Er is aandacht nodig voor het beleid ten opzichte van de reacties en de wijze van traffic driving vanuit de eigen bedijfswebsites, producten en adverteren. Bij 58% van de blogs wordt er vanaf de eigen website naar de blog gelinkt, in al die gevallen gebeurt dat vanaf de homepage.

Een blog is een conversatie

De invloedrijke blogger Robert Scoble heeft het over ‘naked conversations”. Dave Winer, blogger van het eerste uur, noemt het “come-as-you-are conversations”. Sommige marketeers noemen blogs ‘2-way marketing”. Het punt bij al deze drie is dat in de blogosfeer participatie essentieel is. Begin geen blog tenzij je mensen hebt die er dagelijks op een open, vriendelijke en spannende manier kunnen en gaan schrijven. “A blog is a conversation. Don’t open the line unless you’re ready to really talk”. Een blog is een uitnodiging om e debateren, te discussiëren en uit te wisselen. Dat maakt het verschil met websites. De uitnodiging om te reageren en het menselijke gezicht trekt mensen naar binnen. Klanten willen graag praten over producten en diensten. Als ze niet in gesprek kunnen met de leverancier of fabrikant, dan zullen ze met anderen online in gesprek gaan.

[[image:negatief.jpg::center:0]]De artikelen rondom Web 2.0 brengen het nieuwe paradigma goed onder woorden. In de eerste generatie online ervaringen was het web niet meer dan een andere manier om aan eenrichtingsverkeer te doen. Websites zijn statisch en veel ervan bovendien niet actueel. En ook e-mail heeft beperkingen. Blogs vragen om een fundamenteel andere mindset. “Don’t think of a blog in terms of publishing metaphors – it’s nog a newsletter replacement. Blogs are a great communication tool. But when you set one up as a ‘corporate voice” it’s as effective as spam. Find human beings to blog – don’t set up a  blog and  try to find someone to manage it. It will fail if you do.”

[[image:chance.jpg::center:0]]Organisaties moeten niet bang zijn om de controle op de communicatie voor een deel op te geven. Als je tweeweg communicatie toestaat, dan zal dat het fundament van zakendoen juist verstevigen. Blogs, gefaciliteerd door een sterk toegenomen internetgebruik, snelle breedbandverbindingen, RSS-feeds, gebruiksvriendelijke tools en nieuwe zoekmogelijkheden, maken het bedrijven mogelijk om met huidige en potentiële klanten real time in gesprek te zijn. Er kunnen ideeën getoest worden, discussies over producten of productlijnen gevoerd worden, merken geïntroduceerd worden of er kan aan research worden gedaan. Essentieel daarbij: begrijpen dat een bedrijfsblog een conversatie is en geen monoloog of infomercial.

Conclusie

Het rapport vormt echt een weerslag van een schat aan kennis en ervaring over blogging. Het zit vol met cijfers en hele mooie citaten. Ik wil besluiten met een laatste (uitgebreid) citaat.

“Blogging takes time, commitment, and honesty. In return connections are made that are personal and strong. Blogs are not a fad. They are no longer even an option. Those businesses that choose to remain outside this online conversation, will be sidelined. Eventually they will become extinct.

Consumers will move about the wired world in search of products and services that meet their needs. Every serious business needs to have a presence in this electronic global marketplace. But there is more. Businesses need to listen to other conversations that are happening around them. This includes responding to other blog posts and comments.

The blogosphere itself is a provider of more and better research than off line businesses are getting now. A true competitive analysis takes place when one searches blogs to see who your competitors are in the minds of your target market.

Blogs act as huge, ongoing focus groups providing feedback and ideas. Some of the most brilliant people in the world are blogging. Talk to them. Let them help you become more successful. Move your business forward in a way that is new, exciting, a bit scary, and ultimately necessary.”

Het kijkje achter de schermen van de blogosfeer is wat mij betreft verplichte kost voor iedereen die vanuit een bedrijfscontext met bloggen bezig is of bezig gaat!

Meer lezen: