Schrijven

Heeft het nog wel nut om te bloggen als alles al is verteld?

0

We weten het allemaal: als je wil dat je website vaker een leuke plek in de Google-zoekresultaten krijgt, is het essentieel om met regelmaat een goed blogartikel (liefst met een SEO-tekst) op je website te publiceren. Die regelmaat is op zich al een flinke uitdaging. De continue vernieuwingen van het Google-algoritme maken het ook niet bepaald makkelijker. Bovendien staat het internet al propvol met blogartikelen. Heeft het überhaupt nog wel nut om te bloggen als alles al is verteld?

Het perfecte antwoord op de zoekvraag? Dat is er waarschijnlijk al

Voor iedereen met een beetje marketingambitie is een eerste plek in de Google-zoekresultaten een heilige graal. Om die reden worden er dagelijks landingspagina’s en blogartikelen met goed doordachte zoektermen en SEO-teksten het internet op geslingerd. Sommige pagina’s of blogartikelen eindigen inderdaad op een mooie positie van de zoekresultaten. Maar het grootste deel komt daar niet eens bij in de buurt.

De reden waarom Google vindt dat de meeste landingspagina’s en blogs het vernoemen amper waard zijn, is vrij simpel. Ze hebben niet voldoende toegevoegde waarde ten opzichte van al dat andere wat al beschikbaar is. Als de eerste pagina’s in de zoekresultaten al een nagenoeg perfect antwoord op de zoekvraag geven, dan kom je daar door lukraak te bloggen echt niet zomaar tussen. Zeker niet als je website een betrekkelijk lage domeinautoriteit heeft.

Alleen goede content telt

Het zal Google een worst wezen welke websites er bovenaan in de zoekresultaten staan. Het is hun doel om een goed antwoord op de zoekvragen van hun gebruikers te geven. Daarom is een van de belangrijkste pijlers van het algoritme dat de content van hoge kwaliteit is.

Er zijn bijvoorbeeld al aardig wat artikelen met het onderwerp ‘beginnen met cryptocurrency’ geschreven. Als jij daar vervolgens ook een artikel over gaat schrijven én een leuke plek in de zoekresultaten wil bereiken, zul je met een beter artikel moeten komen.

Het kan zijn dat je meer of betere tips hebt of hele andere inzichten. In dat geval kun je zeker een poging wagen om met een blogartikel nieuwe bezoekers naar je website te trekken. Maar als je niets nieuws te vertellen hebt, dan kun je dat onderwerp net zo goed links laten liggen. Je gaat er met een doorsnee blog over het starten met cryptocurrency echt niet voor zorgen dat je website meer traffic krijgt.

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws

Het goede nieuws is dat zoekvragen altijd aan verandering onderhevig zijn. Actualiteiten, de maatschappij en trends zorgen er continu voor dat er nieuwe zoekvragen of hele andere zoekvragen ontstaan.

Zo was het woord ‘corona’ twee jaar geleden voor de meeste mensen nog gewoon een Mexicaans biertje. Inmiddels is de zoekvraag rond de term radicaal verandert. En er zijn ook nog eens duizenden andere zoekvragen rond dat onderwerp ontstaan. Onder andere aanbieders van PCR-testen hebben daar volop gebruik van gemaakt.

Corona bier.

Actualiteiten in jouw branche kunnen ervoor zorgen dat je met een goed blogartikel over dat onderwerp opeens volop in de Google-spotlight komt te staan. Google trends is een mooie plek om dat soort ontwikkelingen in de gaten te houden.

Het slechte nieuws is alleen dat je heel wat uit de kast moeten trekken als er geen actualiteiten of trends in jouw branche zijn. Of als je concurrenten al goede content over die ontwikkelingen hebben gepubliceerd. Als je niets nieuws aan datgene wat er al online staat toe te voegen hebt, dan kun je jezelf de moeite besparen.

Zo zit bijvoorbeeld niemand nog te wachten op nog een artikel over de SEO-trends van 2022. Het is inmiddels al mei en bovendien zijn er al genoeg artikelen die dat uitgebreid beschrijven.

Heeft het dan nog wel nut om te bloggen?

Bloggen op een zakelijke website kan zowel voordelen als nadelen opleveren. Zolang het je lukt om regelmatig vernieuwende onderwerpen te verzinnen en goede content te produceren, kan het je veel opleveren. Je kunt de vindbaarheid van je website vergroten, je expertstatus benadrukken en zoekvragen van je potentiële klanten beantwoorden.

Zodra het bloggen een ondergeschoven kindje wordt, kom je in een soort van gevarenzone terecht. Zonder regelmaat in bloggen en de nodige toegevoegde waarde in artikelen kun je je dan namelijk afvragen waar je nu eigenlijk mee bezig bent. En of het überhaupt nog wel zin heeft om zo nu en dan een dertien in een dozijn artikeltje uit je toetsenbord te persen als je een keer wat tijd over hebt.

Als je het doet, doe het dan goed.

Houd bloggen lucratief

Bij veel bedrijven wordt het bloggen door werknemers gedaan die ook talloze andere werkzaamheden hebben. Het resultaat daarvan is dat het schrijven van blogartikelen onderaan de prioriteitenlijst komt te staan. En dat er daardoor niet genoeg tijd is om met echt goede onderwerpen en content te komen. Het werkt daarom beter als het bedenken en schrijven van blogartikelen als serieuze taak wordt ingepland.

Blijf op de hoogte van aankomende trends en nieuwe ontwikkelingen. Je bent te laat als een concurrent erover schrijft, dus zorg ervoor dat je deze aan ziet komen. Tip: volg toonaangevende mensen of bedrijven op bijvoorbeeld Twitter of LinkedIn.

Ik ben benieuwd: is dit voor jou herkenbaar? En wat doe jij om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en nieuws in jouw branche? Deel jouw tips in de comments!