CallTheFuture.org: bellen met de toekomst

0

[[image:ctf1.jpg::right:1]]Op mijn dagelijkse speurtocht over het web liep ik aan tegen het gouden idee van Mike Bogo, een Amerikaanse student Psychologie. Hij heeft het mogelijk gemaakt om met de toekomst te bellen. Het nieuws over de CallTheFuture.org gaat als een lopend virtueel vuurtje rond en binnen een week tijd is de service al een gigantisch succes.

Het begon allemaal met een idee om gewoon mensen vanaf internet op te laten bellen, waarbij het door de ‘beller’ geschreven bericht vervolgens door een computerstem opgelezen wordt. De tool werd echt vele malen spectaculairder toen Mike Bogo bedacht dat hij het bericht ook op een later moment (dagen, weken, maanden of zelfs jaren later) zou kunnen laten aankomen. Bellen met de toekomst dus, waarbij je kunt kiezen op welke dag en welk tijdstip het telefoontje gaat plaatsvinden. Saillant detail: je kunt bij degene die gebeld wordt elk gewenst nummer in het displayschermpje tonen.

[[image:ctf2.jpg::center:1]]Toepassingen te over natuurlijk. Je kunt telefoontjes naar jezelf doen waarbij je jezelf herinnert aan dingen die je niet wil vergeten, je kunt jezelf of anderen laten wekken met een telefoontje van jezelf, je kunt jezelf moed inspreken en je kunt jezelf een seintje geven als je naar een andere afspraak moet die je beslist niet wil vergeten.

[[image:ctf3.jpg::right:1]]Maar al snel komen er andere – soms minder onschuldige – ideeën naar boven. Je kunt geintjes met je vrienden of vijanden uithalen of ze de stuipen op het lijf jagen. In de VS is bellen met als ‘afzender’ (callerID) het telefoonnummer 666-666-6666 helemaal in. Een telefoontje van de duivel direct vanuit de hel, zo gaat het verhaal. Het doet enigszins denken aan de viral The Ring Prank V.2 die vanaf dit voorjaar op internet rondwaart.

Interessant ook om te zien hoe via de reacties op de weblog in enkele dagen tijd waardevolle ideeën voor verdere productinnovatie binnendruppelen. Sommigen willen hun boodschap eerst afluisteren voordat ze hem versturen, anderen willen graag eerst de stem horen of zelfs kunnen kiezen uit verschillende stemmen. Ook bugs worden meteen doorgegeven en meteen opgelost.

De bedenker heeft er nog geen businessmodel bij bedacht (‘make a donation’), het kost hem nu tussen de $ 0,07 en $ 0,09 per gesprek. Er zijn reacties van mensen die aangeven er best $ 0,10 voor over te hebben, maar er is ook een suggestie van iemand die aangeeft dat je er met Google Adsense advertenties op je website ook een profitable iets van kunt maken. Verzin een idee en je klanten verzinnen er het businessmodel bij, kan het nog gekker?

Door publicaties op enkele kleinere blogs zie je de rumour rond CallTheFuture.org op gang komen, de populaire Web 2.0 service Digg (waar de community bepaald wat het heetste nieuws is) speelde daarbij een belangrijke rol. Vandaag is de service door Kim Komando (‘America’s Digital Goddess’, bekend van haar wekelijkse radioshow) uitgeroepen tot Cool Site of the Day, hetgeen vrijwel onmiddellijk tot een flinke overbelasting van de site leidde. Als dat geen booming business kan worden? Er is voor ons Nederlanders slechts een nadeel: de service is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar. Eens kijken hoe lang het duurt voordat het idee ook hier werkelijkheid wordt…