Innovatie

Tien Gmail Tips: haal nog meer uit Gmail!

0

[[image:gmaillogo2.jpg::right:1]]Sinds eind 2004 gebruik ik Gmail. Met Gmail heb ik een soort haat-liefde verhouding: ik haat het dat er zoveel e-mail binnenkomt dat het voor een gewoon mens niet te doen is om die hoeveelheid elke dag weg te werken. Maar ik ben er harstikke verliefd op omdat het inmiddels met kop en schouder de beste tool is die ik ooit heb gezien. Het is voor mij dan ook iedere keer weer een wonder als een blogger ergens aan de andere kant van de wereld weer nieuwe mogelijkheden heeft ontdekt om nog meer uit Gmail te halen. Tien (veelal nieuwe) Gmail tips.

Met zijn gigantische hoeveelheid opslagcapaciteit (2762 MB), de extreem gebruiksvriendelijke manier om je berichten te organiseren en te beheren, de naadloze aansluiting op andere services als Google Talk (de MSN Messenger van Google) en zelfs op andere e-mailadressen en -tools en het indrukwekkende spamfilter kan ik me echt geen service voorstellen waarvan ik nog gelukkiger zou kunnen worden.

Maar er is nog zoveel meer, zo blijkt iedere keer weer. Een Amerikaanse UPS-medewerker (hij  blogt op CyberKnowledge) heeft een hele nieuwe serie tips op een rijtje gezet waardoor je nog meer uit je Gmail kunt halen.

  • Bookmarking: gebruik de filters van Gmail om verzamelingen van lijstjes aan te leggen, bijvoorbeeld een wensenlijst of receptenlijst (zie ook deze screencast)
  • Blogging: Gebruik je Gmail om een blog op te zetten (zie Gallina: just a Gmail based blog)
  • Encrypting: Beveilig niet alleen je login, maar laat je hele sessie encrypten door gebruik te maken van https://gmail.google.com (zie Linux Activist).
  • Opslagruimte: Maak met Gmail Drive een afzonderlijke partitie (omgeving) in Gmail waar je direct vanuit Internet Explorer je bestanden opslaat. Er is ook een opslagmethode die van Linux gebruik maakt (Linux op Gmail) en voor de Macintosh is er gDisk.
  • Kladblok: Gebruik Gmail als een tekst-editor, sla er concepten op en zie het als een kladblok dat je altijd en overal bij je hebt (Using Gmail as a Notepad).
  • Skins: Ben je uitgekeken op de standaard vormgeving van Gmail, gebruik dan de Firefox plugin Gmail Skins om de kleurstelling en lay-out van je Gmail account aan te passen.
  • Gmail Manager: Gebruik de Firefox plugin Gmail Manager om meerdere Gmail adressen te monitoren en te beheren.
  • Notifier: De eigen Gmail toepassing Gmail Notifier is een tooltje dat je een alert (signaal) geeft als je een nieuw Gmail-bericht binnen krijgt, zelfs als je je browser niet aan hebt staan.
  • GTD: Met de Firefox extensie GTDGMail kun je de uiterst handige Getting Things Done (GTD) werkmethode integreren in je Gmail.
  • Spamfilter voor andere e-mailboxen: Gmail heeft een razendslim spam-filter. Heb je op een ander e-mailadres last van spam, gebruik dan het spamfilter in combinatie met het forward mechanisme om vanaf nu ook die e-mailboxen weer schoon te krijgen.

[[image:gmaillogo.jpg::right:1]]Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat er ooit een e-mailpakket komt dat Gmail zal gaan overtreffen. Overigens heb ik ook nog wel een klein puntje van kritiek. Mijn Gmail box is inmiddels – je houdt het niet voor mogelijk – vrijwel vol. En vol is dan ook echt vol, je kunt dan echt niks meer versturen. Als Gmail me nu zou vragen om vanaf nu een vergoeding te gaan betalen, dan zou ik dat meteen doen. Maar Gmail is nou eenmaal gratis en betalen voor (meer) ruimte behoort niet tot de opties. Dus er zit niets anders op dan binnenkort over te schakelen naar een nieuw e-mailadres. Of bijvoorbeeld grote bijlagen (Powerpoint, afbeeldingen) uit mijn Gmail berichten te verwijderen. Maar om in je Gmail snel de grootste bestanden op te zoeken heb ik nog geen handig hulpmiddel ontdekt. Heeft iemand enig idee hoe ik dat zou kunnen doen.

[[image:gmailcartoon.jpg::center:0]]Voor nog meer interessants, zie Gmail tips: the complete collection. Ook andere Gmail tips & tricks zijn uiteraard van harte welkom! Gamil is zoals bekend nog steeds een service waarvoor je uitgenodigd moet worden (nog zo’n geniaal concept!). Als er mensen zijn die nog Gmail accounts weg te geven hebben, dan morgen ze zich hieronder melden.