Frankwatching 4.0: ideeën zijn welkom!

0

[[image:frankwatching40.gif::right:1]]In juni vorig jaar werd de huidige lay-out van Frankwatching geïntroduceerd. Het duffe oranje-bruin maakt plaats voor fris groen en Frankwatching kreeg een eigen gezicht. Maar Frankwatching is blijven groeien. De frontpage is te zwaar geworden en te vol, en dat komt de laadsnelheid en de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Het kan dus beter.

En dat is ook wat we gaan doen: we gaan het beter maken. Het logo was als eerste aan de beurt. Het groen wat vorig jaar nog zo fris leek verbleekt bij de nieuwe tint groen. De huidige lay-out is te smal en de frontpage is niet meer overzichtelijk. De frontpage is ook veel te groot qua code en daardoor vaak traag (al komt dat ook door de enorme lading externe JavaScripts). De rest van de code is ook nog eens verre van semantisch en de stylesheet is niet geoptimaliseerd. Het kan beter, sneller, mooier en vooral: gebruiksvriendelijker.

[[image:usability_copy2.jpg::right:1]]Maar dat doen we dit keer allemaal niet alleen. We hebben uiteraard zelf genoeg ideeën om Frankwatching te verbeteren, maar we willen graag de vaste bezoekers de mogelijkheid geven te vertellen wat zij belangrijk vinden. Van een linkje bij elke post om terug naar boven te gaan tot compleet nieuwe functies: alle ideeën zijn welkom. Wat maakt voor jou het gebruik van Frankwatching makkelijker? Alle hulp is welkom, want ik kan Frank er bijvoorbeeld maar niet van overtuigen dat echt niet alles direct op de frontpage zichtbaar hoeft te zijn en dat mensen de posts ook wel lezen als er minder dan 10 op de frontpage staan. De frontpage moet lichter en overzichtelijker. Wat is belangrijk genoeg voor de frontpage? Hoeveel berichten wil je op de frontpage zien?

[[image:web20_copy1.jpg::right:0]]Het nieuwe ontwerp moet vooral meer ruimte bieden. Een breder ontwerp dus, met veel ruimte, maar waar alles z’n eigen plekje heeft en dus makkelijk te vinden is. Overzichtelijkheid en usability staan centraal. En als we toch bezig zijn gooien we er ook nog een flinke scheut web 2.0 bij. Want wees eens eerlijk, wie ergert zich tegenwoordig als de pagina ververst bij een zoekopdracht of het plaatsen van een reactie? Over web 2.0 gesproken, de tekst is hier en daar natuurlijk ook veel te klein volgens web 2.0-standaarden. Dit en nog veel meer nieuwe dingen zullen allemaal hun weg vinden naar Frankwatching 4.0.

[[image:wordpress.jpg::right:0]]Met de komst van versie 4 van Frankwatching verhuizen we ook naar een nieuwe blogtool. De huidige tool geeft veel problemen en is een gewillig slachtoffer voor spam. Alle berichten en reacties worden gemigreerd naar WordPress. Doordat WordPress met een MySQL database werkt geeft dat ons ook veel meer mogelijkheden. Daarnaast beschikt WordPress over uitstekende ondersteuning voor plug-ins, waardoor we alle ruimte hebben voor nieuwe functies zoals volwaardige gebruikersregistratie, maar ook voor verbeterde werking van bijvoorbeeld tags en trackbacks.

Dus: vertel het maar. Wat maakt het voor jou makkelijker Frankwatching te lezen, erop te reageren, andere reacties te volgen, te zoeken, en ga zo maar door. Wat mis je op Frankwatching? Heb je een idee waardoor de gebruiksvriendelijkheid enorm verbeterd wordt? Of een functie waarvan je vind dat deze typisch bij Frankwatching past? We (Frank en ik) zijn heel benieuwd welke ideeën er zijn onder de vaste bezoekers.