Content

Het Frankwatching Jaaroverzicht 2023

0

Bij het samenvatten van 2023 kunnen we er niet omheen: de flinke opmars van artificial intelligence. Het zal je niet verbazen dat ChatGPT en andere tools als een rode draad terugkomen, maar er is natuurlijk meer. Ben je benieuwd naar hoe wij terugblikken op het afgelopen jaar? Onze mijlpalen, learnings, beste artikelen en veel meer delen we zoals altijd in het Frankwatching Jaaroverzicht.

We trappen af met:

Accepteer cookies

Het team: talentontwikkeling & ‘digital growth’

In februari bliezen we met Frankwatching alweer 19 kaarsjes uit. Op dat moment startten er maar liefst 5 stagiairs, HBO- en MBO-studenten met veel potentieel. De diversiteit neemt toe, dit vinden we belangrijk. En stagiairs blijven graag bij Frankwatching, zo begonnen sommigen van hen later in 2023 hier met een echte baan.

Het jaarlijkse teamuitje vond plaats op een boot in – hoe kan het ook anders – ‘ons’ Utrecht. Prachtig weer, een hilarische quiz en daarna gezellig uit eten… Een echt teamgevoel.

Varen met de collega's van Frankwatching

Daarover gesproken: nog niet zo lang geleden deelde auteur, trainer en spreker Michelle de Zeeuw onderstaande LinkedIn-post. Het familiegevoel dat ze beschrijft én de samenwerking waar ze op inzoomt, is iets dat we koesteren. Het sluit ook mooi aan bij onze slogan die we sinds september voeren: ‘The digital growth community’. Een bruisende en levendige community waar mensen graag delen, leren, samenwerken en werken om voor en met elkaar waarde te creëren.

Post Michelle de Zeeuw op LinkedIn

Samenwerken en waarde creëren vond ook intern plaats toen we zelf aan de slag gingen met ChatGPT, pionieren zit immers in ons bloed. Ook maakten we dit jaar net als iedereen de overstap naar Google Analytics 4, zoals de meesten wel weten gaat het hierbij niet om het simpel omzetten van een knop.

Met ons Young Talent Program investeerden we afgelopen jaar extra in talentontwikkeling bij Frankwatching. Tien enthousiaste jonge collega’s volgden een opleidingstraject met een persoonlijke effectiviteitstraining en workshops. Een eigen mentor en de mogelijkheid om onderling te sparren zorgden voor een extra kickstart aan het begin van hun carrière.

Blog: een jaar in 784 artikelen

Zonder onze community van experts en lezers waren we nergens. In 2023 deelden wederom honderden experts hun kennis, visie en talloze tips in maar liefst 784 artikelen op Frankwatching. En dat leverde op de Frankwatching-blog 986 reacties op. Mocht je echt álle artikelen van dit jaar willen lezen, dan kost je dat zo’n 65 uur! Ook zijn we blij om te zien dat steeds meer bezoekers uit België ons weten te vinden.

Totaal artikelen + reacties - 2023

Vaak werd het gesprek uitgebreid voortgezet via social media. Bijvoorbeeld toen het gebruik van het woord ‘even’ aan de kaak werd gesteld. Of toen we opriepen om een aantal honden- en kattenrassen uit je beeldbank te verbannen. Blijf ook in 2024 vooral het gesprek aangaan.

Hot topics in 2023: AI, Google Analytics 4, Search en Employee experience

Net voordat we 2023 inluidden, werd ChatGPT gelanceerd. En dat hebben we geweten. De AI-strijd tussen Google en Microsoft barstte los en de AI-tools en -toepassingen vlogen ons om de oren. Aan het begin waren sommigen nog sceptisch en vroegen onder andere copywriters zich af of hun baan overbodig zou worden.

Maar ondanks dat er nog de nodige zorgen zijn over de snelle ontwikkeling van AI en er nog hard wordt gewerkt aan wet- en regelgeving, werd naarmate het jaar verstreek steeds duidelijker dat tools als ChatGPT een vaste plek in ons werkleven zullen krijgen. Dat wordt ook makkelijker nu AI-functies worden geïntegreerd in tools die we al veel gebruiken.

Denk aan de AI-functies in Canva of de ChatGPT-toepassingen op LinkedIn. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Neem een kijkje tussen onze artikelen over artificial intelligence. Of spijker je kennis bij tijdens een masterclass over het gebruik van AI in je marketing- en communicatie strategie of een van onze trainingen of online cursussen over AI en ChatGPT.

Post Instagram Frankwatching

Ondertussen telden we af tot het einde van Universal Analytics en de overgang naar Google Analytics 4 op 1 juli. En kwam er veel aandacht voor ons veranderende zoekgedrag. Zo zoekt Gen Z liever op TikTok dan op Google. Ook kon je op Frankwatching lezen over de Google Search Generatieve Experience (SGE) die eraan komt. Hierbij combineert Google de mogelijkheden van AI-tool Bard met het beste van Google om zo nog betere en relevantere antwoorden te geven op zoekopdrachten. Het kan er zomaar voor zorgen dat je hierdoor gaat inleveren op organisch zoekverkeer. Ook stijgt onze voorkeur naar visuele content. Hoe je daar als marketeer op inspeelt, lees je in dit artikel.

Dit jaar kreeg ook de employee experience meer aandacht. Want de arbeidsmarkt is krap en de behoeften van werknemers zijn nogal veranderd in de afgelopen jaren. Hoe zorg je voor blije medewerkers en hoe kun je ze ondersteunen in alle fasen van hun employee journey? Deze onderwerpen kwamen op 9 november mooi samen tijdens de eerste geslaagde editie van het Employee Experience Event, waarover later meer.

Top 10 auteurs

Dagelijks staan we als redactie in contact met allerlei experts die via Frankwatching hun kennis delen. En dat is ontzettend waardevol. Dankzij al die bijdragen, publiceerden we dit jaar op 2 oktober zelfs het 15.000e artikel op Frankwatching. Een mijlpaal!

We zijn heel erg blij met en dankbaar voor alle 388 vertrouwde én nieuwe auteurs die in 2023 hun weg naar ons platform vonden. Zo blijven we als community groeien én leren.

Een aantal van hen zetten we graag extra in het zonnetje. Hieronder vind je de top 10 auteurs met het hoogste aantal views en de top 10 van auteurs met de hoogste gemiddelde score (periode: 18 december 2022 t/m 18 december 2023).

Top 3 auteurs totaal aantal views - 2023

 AuteurTotaal aantal viewsAantal artikelen
1Sanne Bekkema184.97927
2Tineke Pauw145.08122
3Bianca van de Ketterij135.28732
4Elsemieke Land112.34517
5Claire van Helsdingen108.37113
6Kim Pot99.97424
7Marlieke Bakker87.61012
8Marjolein Bongers63.1348
9Matthijs Roumen58.6263
10Michelle de Zeeuw51.7768

Top 3 auteurs gemiddeld aantal views - 2023

 AuteurAantal views gemiddeldAantal artikelen
1Kelly Kessen36.2401
2Quirijn Kauffmann28.9831
3Jan-Maarten Schot21.0881
4Roderick de Greef21.0011
5Matthijs Roumen19.5423
6Robert Keus17.7111
7Vincent van Brakel14.0842
8Remco Guijs13.7891
9Nina Hartman13.1811
10Naomi van Baal13.1571

Wil jij in 2024 ook jouw kennis met onze community delen, en misschien zelfs in dit rijtje staan? Wees welkom! Hier lees je meer over schrijven voor Frankwatching.

De best gelezen artikelen van het jaar

(stand van 18 december 2023)

 ArtikelAuteurAantal views
18 honden- en kattenrassen die je uit je beeldbank moet bannenKelly Kessen en Claire van Helsdingen36.240
2De beste tijden om te posten op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook & TwitterMarlieke Bakker en Sanne Bekkema36.010
39 AI-tools die je leven een stuk makkelijker maken Dennis Figge30.733
4Een leven zonder smartphone is dichterbij dan je denktQuirijn Kauffmann28.983
5Inspiratie! 12 voorbeelden van betere out-of-office-mailsElsemieke Land28.261
6Socialmedia-onderzoek 2023: 2 uur per dag op social & opkomst BeRealAnnemiek Nederpel en Tineke Pauw26.626
7Inhaakkalender 2024: thema- & feestdagen voor je contentplanningRedactie 23.329
810 AI-designtools voor foto- en videocreatiePelpina Trip22.946
9De beste start voor je nieuwe website: de Discovery-fase Matthijs Roumen en Jan-Maarten Schot21.088
10Blijf waarde creëren: in 4 stappen afstemming in hybride teamsRoderick De Greef21.001

Ben je nieuwsgierig naar de top 10 best gelezen artikelen over een specifiek onderwerp? Die hebben we voor de volgende topics voor je op een rij gezet.

Editor’s Picks waar de redactie blij van werd

Editor's picks

Natuurlijk gaat het niet alleen om de cijfers. Daarom lichten we graag een aantal artikelen uit waar we als redactie dit jaar extra blij van werden. In willekeurige volgorde en ons ervan bewust dat we heel veel sterke artikelen weglaten door gebrek aan ruimte. Neem het ons niet kwalijk.

  • 8 honden- en kattenrassen die je uit je beeldbank moet bannen – Het was even schrikken toen we door Kelly Kessen van Dier&Recht op onze vingers getikt werden over ons beeldgebruik, waarmee we indirect bijdroegen aan de promotie van bepaalde honden- en kattenrassen die enorm lijden. We trokken het boetekleed aan en besloten samen met hen deze belangrijke boodschap onder de aandacht te brengen. Want ook wij zijn nooit uitgeleerd.
  • Diversiteit als groeistrategie: een must voor ieder bedrijf – Een werkomgeving creëren waarin alle werknemers zich gezien en gehoord voelen is van cruciaal belang. Desmond Boateng legt uit hoe diversiteit op de werkvloer leidt tot innovatievere teams en deelt tips over hoe je ervoor zorgt dat je bedrijf inclusief en divers is.
  • Leer van het socialmedia-succes van gemeente ‘s-Hertogenbosch – Hoe zorg je als gemeente dat je succesvol aansluit bij de contentvoorkeuren van inwoners? Uit hun onderzoek naar succesvolle gemeenten op social media kwam Gemeente ‘s-Hertogenbosch als winnaar uit de bus. Wat kunnen we van hun aanpak leren? Daphne Hachmang en Carmen Quint geven een kijkje achter de schermen.
  • Stop met saaie B2B-marketing: breek los uit jouw matrix – Er zijn steeds meer signalen dat het B2B-landschap verandert. Denny van Veen en Koen van der Donk openen hun driedelige artikelreeks hierover met dit stuk over waarom je moet losbreken uit B2B-marketing ‘oude stijl’, de B2B-matrix van saaie, productgerichte marketing. Sla vooral de video’s hierbij niet over.
  • Een digitale identiteit beheren: kunnen we dit zelf? – Iedereen eigen digitale identiteit in plaats van een paspoort, dat klinkt handig. We zouden daarmee zelf de sleutel in handen krijgen om te bepalen met wie en voor welk doel we bepaalde persoonlijke gegevens delen. Maar kunnen burgers deze verantwoordelijkheid wel aan? Kunnen ze de gevolgen van hun beslissingen wel overzien? En zijn er alternatieven? Op deze vraagstukken gaat Onno Hansen-Staszyński in dit artikel in.
  • Aardverschuiving in marketingland: hoe AI onze copy transformeert – Een artikel over AI kon in deze lijst niet ontbreken. Sjef Kerkhofs gaat in dit eerste deel van zijn reeks over AI in op de impact die AI op dit moment en in de nabije toekomst kan hebben op geschreven content.
  • 5 technieken om draagvlak voor duurzaamheid te creëren – Het voornemen om als bedrijf te verduurzamen is een ding, maar hoe krijg je je mensen mee? Nathalie Hogendoorn trapt haar vijfluik over duurzaamheid af met technieken om hier binnen je organisatie draagvlak voor te creëren.

Kanalen: pionieren of controle houden?

In 2023 werd Twitter omgedoopt tot X, rolde WhatsApp-kanalen wereldwijd uit, en op de valreep werd Threads toch nog in Europa gelanceerd. Met al die veranderingen is het soms best een uitdaging om te bepalen op welke kanalen je inzet en welke je links laat liggen.

Bereik kanalen Frankwatching 2023

Aantal volgers, abonnees of leden20222023Groeipercentage
X 234.800229.300-2,3%
LinkedIn company page 73.00079.0008%
Nieuwsbrieven 53.80060.90013%
Facebook 56.70056.600-0,2%
LinkedIn-groep 40.30043.3007%
LinkedIn-nieuwsbrief 17.20021.60026%
Instagram 19.30020.5006%
Pinterest 10.30010.3000%
YouTube 6.0006.1001,7%
Threads (nieuw) -1.539-
RSS8008000%
TikTok143388171%
WhatsApp (nieuw) -292-

Wil je pionieren op nieuwe platformen en afhankelijk zijn van algoritmes, of houd je meer controle door in te zetten op e-mail? En kun je nog rekenen op verkeer vanuit Search, nu AI-tools en -integraties het steeds vaker overbodig maken om door te klikken? De antwoorden zijn voor elke organisatie anders. Ook bij Frankwatching maken we continu afwegingen. Maar nieuwsgierigheid zit ook in ons DNA. Daarom zijn we sinds kort ook te vinden op WhatsApp-kanalen en Threads. Hieronder delen we de cijfers van onze andere kanalen en wat ons daarbij opvalt.

E-mail

E-mail is met onze themanieuwsbrieven een nog belangrijker kanaal voor ons geworden. Deze nieuwsbrieven spitsen zich toe op één onderwerp: Marketing, Communicatie, Content, Social media, Mens & Werk, Klantcontact 2.0 en Kijkt verder. Ze worden met een persoonlijke touch door één van onze collega’s geschreven.

Themanieuwsbrieven

Dit jaar wisten we het aantal abonnees op al onze nieuwsbrieven met maar liefst 13% te laten groeien. Ook volgend jaar zullen we blijven experimenteren en vernieuwen, zo krijgt onder andere onze wekelijkse nieuwsbrief een ander jasje.

Ook onze LinkedIn-nieuwsbrief is het benoemen waard. Hierin focussen we ons op tips, trends, downloads en webinars (gratis) om jouw socialmedia-strategie naar een hoger niveau te tillen. We bereiken daarmee inmiddels ruim 21.000 abonnees.

Search

Search (en dan met name Google) blijft voor ons een belangrijk kanaal. Voor onze bezoekers én SEO werken we continu aan de site om onze resultaten te verbeteren. We merken ook dat artikelen over actuele onderwerpen hier een bijdrage aan kunnen leveren. En als een artikel door Google Discover wordt opgepikt, draagt dat ook zeker bij.

LinkedIn & Instagram

Door een grote profiel-schoonmaak van LinkedIn, tikte onze Company-page nét geen 80.000 volgers aan in 2023. Toch groeide de pagina dit jaar met 8% naar ruim 79.000 volgers. Onze LinkedIn Academy-page behaalde dit jaar de kleine mijlpaal van 2.000 volgers. De LinkedIn-groep groeide rustig door naar over de 43.000 leden.

Net als de afgelopen vijf jaar blijft LinkedIn van al onze socialmedia-kanalen de grootste traffic driver. Het wordt bijna saai, maar in een socialmedia-landschap wat af en toe flink op z’n kop staat, is die stabiliteit (en zelfs groei) ook welkom. LinkedIn is ook de meest geliefde plek om het gesprek aan te gaan over artikelen. Onze meest besproken LinkedIn-post ging over hoe je een groot bereik genereert met je LinkedIn-post, maar ging ironisch genoeg viral omdat de informatie verouderd bleek. Dat was even schrikken. In deze editie van onze LinkedIn-nieuwsbrief vertellen we er meer over.

Gelukkig was er ook ruimte voor luchtigere discussies. Zo peilden we jullie kennis over spreekwoorden en gezegden in deze poll. Weet jij zonder te spieken het juiste antwoord?

poll LinkedIn

Op Instagram kunnen we onze creativiteit goed kwijt in de verschillende formats. We plaatsten weer volop Stories, Feedposts en Reels en dat bracht ons in 2023 naar de 20.000 volgers. Een groei van 6% ten opzichte van 2022.

Deze post over het nut van hashtags gebruiken, maakte veel los. Ook gingen we aan de slag met explainers. Korte video’s waarin we in vogelvlucht handige tools en tips delen. Heb jij ze voorbij zien komen? Onze Reels over de AI-functies in Canva en Canva’s Magic Studio bleven in elk geval niet onopgemerkt.

Instagram-post Instagram

Facebook en X

Bij Facebook zien we al jaren een dalende trend in interactie en is het een uitdaging om onze ruim 56.000 volgers te bereiken. Maar een post over taalregels- of fouten zoals deze maakte de tongen nog wel flink los. Over taal raken we klaarblijkelijk nooit uitgepraat.

Instapost Frankwatching

Ook X (eerder dit jaar nog Twitter) lijkt als platform z’n beste tijd gehad te hebben. De gekke bokkensprongen van Elon Musk maken de sfeer op het platform er niet beter op. Zouden -ondanks de verschillen- alternatieven als Bluesky of Threads dit gat kunnen vullen?

YouTube, Pinterest en TikTok

Je vindt ons ook nog steeds op YouTube, Pinterest en TikTok. Op dat laatste kanaal blijven we de mogelijkheden bij een jongere doelgroep verkennen, zoals met formats als Franky Friday: iedere vrijdag een handige en snelle tooltip.

Op welke (soms nog niet bestaande) kanalen we volgend jaar allemaal in min of meerdere mate te vinden zijn? Ook wij zijn heel benieuwd!

Academy: nieuw aanbod & uitbreiding naar België

In 2023 breidden we ons portfolio flink uit. Met onder meer 22 nieuwe trainingen op het programma, waaronder Neuromarketing voor website, Contentcreatie met AI, Effectief communiceren en Canva contentcreatie met AI.

Ook ontwikkelden we maar liefst 6 masterclasses en 30 nieuwe online cursussen (en vierden daarbij de livegang van de 100ste online cursus). Zo lanceerden we masterclasses over AI & ChatGPT in je marketingstrategie, Copywriting en conversie met AI, Google Analytics 4 en meer. En online cursussen over AI, ChatGPT, inclusiviteit, Canva en conversieoptimalisatie. De behoefte aan kennis over AI en ChatGPT bleek groot. De nieuwe cursus over ChatGPT-prompts schrijven werd dit jaar het best bekeken en beoordeeld met een 8,2!

Met al deze nieuwe producten, breidden we ook ons netwerk aan experts flink uit. Zo stonden er in 2023 maar liefst 12 nieuwe experts voor de camera voor een masterclass of online cursus. In totaal groeide onze trainerspoule van 60 naar 75 trainers.

De analytics-tool van Google is al jaren populair, maar het is dit jaar geen verrassing dat Google Analytics 4 de meest gekozen training is. Andere populaire trainingen dit jaar waren Contentmarketing & storytelling en ChatGPT voor SEO & copywriting.

Ook nieuw dit jaar, of eigenlijk terug van weggeweest, zijn onze trainingen in België. Sinds dit jaar zijn trainingen over onder andere Google Analytics 4, ChatGPT & AI, SEO, social advertising, contentmarketing en schrijven te volgen op locatie in Antwerpen en Brussel.

We mochten in 2023 meer dan 100 incompany trainingen verzorgen, steeds meer organisaties komen hiervoor bij Frankwatching terug: Gemeente Haarlemmermeer, Wolters Kluwer, Nederlandse GGZ, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Aeres, De Nederlands Loterij, Vesteda en Universiteit van Amsterdam. Bij gemeenten was de training Schrijven voor social media het populairst. De Belastingdienst ging voor communiceren met infographics en zakelijk tekenen.

Incompany trainingen

Dank aan onze trainers

Bij Frankwatching staat kennis delen en blijven groeien centraal. Daarom investeren we graag tijd in het nóg beter maken van onze trainers. Van trainers die al 5 of 10 jaar bij ons zijn tot nieuwe gezichten.

Dus op een warme nazomerdag organiseerden we wederom een train-de-trainersdag. Onder leiding van Laura van den Ouden hebben onze trainers zich verdiept in en geoefend met breinprincipes, borging van leren naar de werkvloer, omgaan met niveauverschillen en ChatGPT voor trainers.

Een dag vol kennisdeling, inspiratie, ontmoeten en het verfijnen van de vaardigheden van onze gewaardeerde trainers. En dat was een succes! 😄 Hier kijk je de foto’s terug.

Train-de-trainer-dag

Nieuw: Frankwatching Membership

Op 27 juli lanceerden we het Frankwatching Membership. Hiermee willen we de community van Frankwatching beter betrekken, bedienen en binden. Met het gratis Membership Plus heb je toegang tot de eerder genoemde themanieuwsbrieven en krijg je andere voordelen, zoals 15% korting op al onze events.

Met het betaalde Memberships Pro, Premium en Teams krijg je daarbovenop nog meer voordelen, zoals toegang tot alle online cursussen en masterclasses. Met inmiddels ruim 27.000 leden kijken we terug op een goede start. In 2024 zullen we het membership verder ontwikkelen en uitbouwen.

Events: groei in onderwerpen en deelnemers

We kijken terug op een mooi eventjaar, met onder andere een uitverkocht SocialToday Event en een eveneens uitverkochte Content Conference. Maar liefst 2549 bezoekers hebben we in totaal verwelkomd, steeds meer daarvan komen uit België.

De deelnemers beoordeelden alle events gemiddeld met een 7,8. De eveneens uitverkochte Conversational Conference (hét klantcontact-event van het jaar) werd het hoogst beoordeeld met een 8,1. Nog een ander leuk feitje: samen met onze sprekers en eventpartners hebben we dit jaar zo’n 100 sessies verzorgd!

LinkedIn-post over SocialToday Event

In 2023 voegden we een nieuw event aan de agenda toe: Employee Experience Event. Het event was meteen een groot succes en we mochten er ook veel nieuwe bezoekers uit het HR-werkveld verwelkomen.

Ook nieuw: de Meetup, een plek om met vakgenoten te horen over best practices en om kennis uit te wisselen. We organiseerden er 2 dit jaar met als onderwerpen AI-content en SEO-content en gaan dit format in 2024 verder uitbouwen.

LinkedIn-post Meetup SEO Frankwatching

Eerder deelden we in dit jaaroverzicht al dat er volop wordt geëxperimenteerd en gepionierd met AI. Toch krijgen we terug dat marketingorganisaties nog veel drempels ervaren. ‘Hoe organiseer ik AI binnen mijn bedrijf?’ en ‘Hoe pakken anderen dat aan?’ zijn veelgehoorde vragen. Deze feedback uit onze community bracht ons op het idee om in 2024 AI Marketing Event te organiseren. Een evenement voor iedereen die wil ontdekken wat AI kan doen voor marketing, en aan de slag wil met AI-toepassingen en -tools. Op 4 april 2024 is het zover!

Voor onze grootste events SocialToday Event (8 februari 2024) en Content Conference (30 mei 2024) verhuizen we naar een grotere locatie: het Beatrix Theater in Utrecht. Vanzelfsprekend weer volop aandacht voor de populaire praktische workshops in de programmering van deze en de andere events.

Jobs: jaarabonnees en nieuwe look & feel

Verschillende organisaties wisten het Frankwatching Jobboard (weer) te vinden voor hun vacatures. Hierbij ging het om uiteenlopende functies in marketing en communicatie: van stages tot senior-functies en van marketeers tot communicatiemanagers.

Het eigen Frankwatching LinkedIn-kanaal blijft een belangrijke plek om de vacatures van het Jobboard te delen. Via dat kanaal delen we ook regelmatig polls. Op de vraag of een functieniveau belangrijk is in een vacaturetitel kwam veel respons. Ook is het interessant te zien dat er een grote voorkeur is voor een 32-urige werkweek, in plaats van 40 uur. Deze poll ging over minder werken, en maakte veel los. Het is fijn om op deze manier vinger aan de pols te houden bij wat er leeft in de community.

Trots zijn we op de compleet vernieuwde Jobs-website. De nieuwe website oogt frisser en heeft een optimalisatieslag gehad wat usability betreft. De mogelijkheden van het Jobboard komen daardoor ook beter naar voren.

Kennisbank: whitepapers, webinars & inhaken

In de Kennisbank vind je de beste en interessantste whitepapers, webinars, onderzoeken en worksheets. Wat voegden we hier in 2023 aan toe?

Dit jaar organiseerden we 10 eigen webinars over uiteenlopende onderwerpen: van Google Analytics 4 tot inclusief communiceren. Vanuit onze eigen Frankwatching-studio krijgen experts de vloer om kennis en ervaringen te delen over onderwerpen als social media, videomarketing en AI. Ruim 6000 deelnemers kregen live antwoord op de meest brandende vragen. Zij beoordeelden alle webinars gemiddeld met een 8,1.

Het populairste webinar ging over socialmediacontent creëren, met Nadja Desmet van Someflex.

Het populairste webinar ging over social-media content creëren met Nadja Desmet van Someflex

Ook dit jaar maakten we in samenwerking met adverteerders zoals Spotler, Abbi, Insocial, CM, GX Software en Blinker, mooie content. In de Kennisbank vind je nuttige en inspirerende whitepapers over onderwerpen als het inzetten van een event als slim marketingmiddel, loyale klanten door goede webcare en meer conversie via e-mail. 

Maar naast whitepapers maakten we ook branded webinars. We doken de studio in met partners als Presenter, Yonego, Integron en Spotler. Populaire onderwerpen hierbij? Customer experience, e-mailmarketing en de veranderingen rondom Google – zoekmachine van de toekomst.

Last but not least: we ontwikkelden onze eigen inhaakkalender. Een gratis spreadsheet met meer dan 750 speciale dagen om met je bedrijf op in te haken in 2024. Deze kalender is inmiddels al duizenden keren gedownload.

Dankjewel

En zo eindigen we het hoofdstuk 2023. We willen jou – lezer, reageerder, abonnee, member, volger, deelnemer, bezoeker, partner, klant – hartelijk danken voor je betrokkenheid dit jaar. We wensen je een gezond, creatief en gelukkig 2024 toe!

Heb je nog ideeën bij dit jaaroverzicht? Of wat mis je nog bij Frankwatching? Wat moeten we in 2024 zeker doen en wat mogen we niet nalaten? Laat het ons weten, via de mail, via onze socialmediakanalen of gewoon hieronder in de reacties. 🙂