Social media

De socialmedia-hoogtepunten van 2023 [WhatsApp, Instagram, TikTok & meer]

0

Nog een paar dagen en dan is het zover: we gaan weer knallend 2024 in! Maar voordat we 2023 afsluiten, blik ik nog graag terug op afgelopen jaar. Er zijn namelijk grootse dingen gebeurd in het socialmedia-landschap. De bijzonderste en meest opvallende hoogtepunten deel ik hier en ik kijk ook graag samen met jou vooruit. Op naar een succesvol en goed jaar.

X

Op 23 juli maakte miljardair Elon Musk de naamsverandering van Twitter bekend. Een dag later werd het logo aangepast naar ‘X’. Een grote verandering, want het platform had al bijna 17 jaar het welbekende blauwe vogeltje als logo.

Top 5 accounts met de meeste volgers

 1. Elon Musk – 166.4 miljoen
 2. Barack Obama – 131.9 miljoen
 3. Justin Bieber – 111.4 miljoen
 4. Cristiano Ronaldo – 110.4 miljoen
 5. Rihanna – 108.5 miljoen

Steeds meer mensen zijn gestopt met het gebruiken van X. Dat is ook te zien als we het aantal volgers van vandaag vergelijken met een jaar geleden. Alleen Elon Musk is erop vooruit gegaan en heeft 40 miljoen volgers erbij gekregen. Barack Obama en Justin Bieber hebben beide 2 miljoen minder volgers. Cristiano Ronaldo heeft 4 miljoen volgers verloren en Rihanna ‘maar’ 1 miljoen.

Wat vaak (negatief) in het nieuws kwam, is de hoeveelheid desinformatie die circuleert op X. Deze berichten kwamen vanuit X Blue, de betaalde dienst van X. De blauwe vinkjes die je erbij kan kopen, maken betrouwbare bronnen lastiger te herkennen.

Elon Musk houdt van innovatie en blijft continu aan de knoppen draaien. En niet altijd ten voordele van bedrijven en organisaties. Zo hadden vele marketeers en journalisten last van de aanpassing van de link-preview. Ook hier rijst de vraag: wordt het verspreiden van nepnieuws nu nóg makkelijker? Ik ben benieuwd wat het platform, en de eigenaar, voor 2024 in petto heeft.

WhatsApp

WhatsApp heeft dit jaar de functie ‘kanalen’ toegevoegd. Hier kunnen personen en organisaties hun content delen met iedereen die zich op dat kanaal heeft geabonneerd. Veel reacties hoef je niet te verwachten. Volgers kunnen namelijk alleen reageren met emoji.

WhatsApp hecht veel waarde aan de privacy van haar gebruikers. Daar houden ze met deze functie ook rekening mee. De emoji die je achterlaat, zijn anoniem, tenzij je als contactpersoon in de telefoon staat van de accountbeheerder. Dus stel: je volgt het WhatsApp-kanaal van Frankwatching en jouw telefoonnummer staat in de contactenlijst van de Frankwatching-telefoon die het kanaal beheert, dan is jouw reactie wel zichtbaar.

De nieuwe functie wordt al door veel organisaties en bedrijven gebruikt. Zo heeft WhatsApp ook haar eigen kanaal met 89.6 miljoen abonnees. Ook Real Madrid en Netflix zijn razend populair met beide ongeveer 30 miljoen abonnees. Wist je dat Frankwatching ook een WhatsApp-kanaal heeft? Hier delen we de belangrijkste nieuwtjes én artikelen. Zien wij je daar?

Frankwatching op WhatsApp

Spotify

Spotify Wrapped komt altijd trouw, ruim voor het jaar eindigt, op onze homepagina’s te staan. Dit is een jaaroverzicht met de door jou meest gestreamde artiesten, liedjes en genres. Dit jaar kwam het overzicht in de vorm van een sandwich 🥪.

De meest gestreamde artiesten van 2023

Op de eerste plek staat singer-songwriter Taylor Swift, met meer dan 26 miljard streams wereldwijd. Taylor is ook meteen de enige vrouw in de top-5 van dit jaar. De tweede plek gaat naar Bad Bunny, een Puerto Ricaanse reggae artiest. The Weeknd, Drake en Peso Pluma volgden.

De meest gestreamde nummers van 2023

Dit jaar staat het nummer ‘Flowers’ van Miley Cyrus op nummer 1. Met haar hit heeft Miley het record verbroken van haar mede-artiesten Harry Styles en Justin Bieber. Flowers haalde in 112 dagen, het snelste ooit, maar liefst 1 miljard streams op Spotify.

Accepteer cookies

Top 10 meest gestreamde nummers van 2023 op Spotify wereldwijd

 1. Flowers – Miley Cyrus
 2. Kill Bill – SZA
 3. As It Was – Harry Styles
 4. Seven (feat. Latto) – Jung Kook
 5. Ella Baila Sola – Eslabon Armado, Peso Pluma
 6. Cruel Summer – Taylor Swift
 7. Creepin – Metro Boomin, The Weeknd, 21 Savage
 8. Calm Down – Rema, Selena Gomez
 9. Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol.53 – Bizarrap, Shakira
 10. Anti-Hero – Taylor Swift

Top 10 meest gestreamde nummers van 2023 op Spotify in Nederland

 1. Stiekem – Maan, Goldband
 2. Flowers – Miley Cyrus
 3. Engelbewaarder – Marco Schuitmaker 
 4. Ladada (Mon Dernier Mot) – Claude
 5. Noodgeval – Goldband 
 6. Tattoo – Loreen
 7. Lay Low – Tiësto 
 8. People – Libianca 
 9. Paracetamollen – FLEMMING
 10. Wat Wil Je Van Mij – Metejoor, Hannah Mae

De meest beluisterde podcasts van 2023

Voor de vierde keer op rij is The Joe Rogan Experience de populairste podcast van het jaar wereldwijd. Op de tweede plaats voor het tweede jaar staat Call Her Daddy van Alex Cooper.

Top 5 meest beluisterde podcasts van 2023 op Spotify wereldwijd

 1. The Joe Rogan Experience
 2. Call Her Daddy
 3. Huberman Lab
 4. Anything goes with Emma Chamberlain
 5. On Purpose with Jay Shetty

Top 5 meest beluisterde podcasts van 2023 op Spotify in Nederland

 1. Geuze & Gorgels
 2. BROERS met Sam & Rijk
 3. The Joe Rogan Experience
 4. Door de ogen van de koning
 5. Moordzaken

Nog meer podcast tips nodig voor de kerstvakantie? Mijn collega heeft een aantal leuke tips voor je. Naast dat podcasts ontzettend leuk zijn om te luisteren, is het ook interessant om er zelf mee aan de slag te gaan. Steeds meer bedrijven zetten deze contentvorm in. Het is een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met je doelgroep én het is relatief makkelijk om te realiseren. Met deze uitgebreide handleiding voor beginners kan je al gauw aan de slag. Al bezig en nog (meer) inspiratie nodig? Misschien helpen deze 8 formats uit de handige infographic. Een leuk voornemen voor 2024, al zeg ik het zelf.

YouTube

Ook YouTube blikt terug op het afgelopen jaar met A Year on YouTube. Dit jaar kijkt het platform naar de trending topics en creators op het platform. De afgelopen maanden heb je veel over artificiële intelligentie gehoord en gelezen. Ook op YouTube was dit een van de trending topics van 2023. AI inspireerde de creators tot nieuwe uitdagingen en experimenten, zoals Skibidi Toilet. In Nederland was dit onderwerp een stuk minder interessant.

Populairste video’s in Nederland

 1. LOL: Last One Laughing – Ik ga zo lekker spelen op mijn fluit
 2. Rihanna – Superbowl Halftime Show
 3. MrBeast – $1 vs $500.000 Plane Ticket
 4. Bankzitters – A-Z Drive Thru Challenge (in Amerika)
 5. Enzo Knol – 10 jaar Youtube special
 6. Sidemen – 20 women vs 1 Sidemen: Kai Cenat edition
 7. Supergaande – Accepteer de Punchline LOL Specials Afl. 1
 8. StukTV – Demonen van The Ancient Ram Inn
 9. Qucee – Raad de prijs met Boef
 10. Avondshow met Arjen Lubach – Het Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd
Accepteer cookies

Google

Ook Google heeft weer een lijst uitgebracht met de trending zoekopdrachten in 2023. Waar hebben mensen zich dit jaar mee bezig gehouden?

Waar zoekt Nederland naar?

Rondom de Tweede Kamerverkiezingen werd Google massaal geraadpleegd. De meest trending zoekopdracht van 2023 is daarmee ook ‘Stemwijzer’. Opvallend is dat dit online hulpmiddel pas acht dagen voordat de verkiezing plaatsvond, trending werd. Ook de AI-tool, ja daar hebben we het weer, ChatGPT was dit jaar trending en staat op nummer twee. De top 10 is een interessante mix van trending topics, van politieke onderwerpen en AI tot sport en de crompouce:

 1. Stemwijzer
 2. ChatGPT
 3. WK vrouwenvoetbal
 4. Oorlog in Israël en Gaza
 5. Giro555
 6. BBB
 7. Verkiezingen
 8. Crompouce
 9. NSC
 10. Kabinet gevallen

Waar zoekt de wereld naar?

Wereldwijd werd er natuurlijk ook volop gegoogled. Velen waren benieuwd naar heftige, politieke situaties.

 1. War in Israel and Gaza
 2. Titanic submarine
 3. Turkey earthquake
 4. Hurricane Hillary
 5. Hurricane Idalia
 6. Hurricane Lee
 7. Maine shooting
 8. Nashville shooting
 9. Chandrayaan-3
 10. War in Sudan

Google heeft een video uitgebracht waarin de zoekmachine terugblikt op de afgelopen 25 jaar. Hier blikken ze terug op de momenten die de wereld hebben veranderd en generaties hebben geïnspireerd. Van iconische prestaties tot historische doorbraken.

Accepteer cookies

Instagram

Meta heeft een nieuwe app uitgebracht: Instagram Threads. De app lijkt veel op het platform X, dat steeds minder populair wordt. Threads zou een interessante meerwaarde bieden voor organisaties online. Je kunt hier tekst, linkjes, foto’s en video’s delen. En, je kunt gewoon inloggen met je Instagram-account. Dat betekent dat je niet vanaf 0 volgers hoeft te beginnen. Ook Frankwatching is actief op Threads. Volg je ons al?

Instagram heeft ook meerdere features uitgebracht. Een prettige feature, al zeg ik het zelf, dat Instagram heeft uitgebracht is de mogelijkheid om in te zoomen op profielfoto’s. Dit doe je door op het account de foto wat langer ingedrukt te houden. Heel fijn als je niet zeker weet of je de juiste persoon te pakken hebt.

Vanaf november kon je reclamevrij scrollen door Instagram en Facebook. Alhoewel, daar moet je dan wel eerst een tientje per maand voor betalen. Voor sommigen een koopje, voor sommigen geen optie. Betaald of niet: reclameloos scrollen is wel ontzettend prettig.

Voor de socialmedia-managers onder ons, heeft Instagram ons ook een plezier gedaan. We kunnen nu meerdere linkjes toevoegen in de biografie van het account. Daarnaast kan je ook in de Instagram-app zelf een post inplannen.

Meest gelikete foto

De meest gelikete foto op Instagram is van Argentijnse profvoetballer Lionel Messi. Op 18 december 2022 deelde Messi een foto nadat Argentinië het WK 2022 had gewonnen. De gefotografeerde overwinning heeft nu meer dan 75,6 miljoen likes.

Messi Instagram meeste likes 2023

Lionel Messi op Instagram

Meeste volgers

Het account met de meeste volgers op Instagram is… Instagram. Met 664 miljoen volgers staat het socialmedia-platform boven de twee voetballers Cristiano Ronaldo (614 mln) en Lionel Messi (495 mln). Selena Gomez (429 mln) en Kylie Jenner (399 mln) volgen.

TikTok

Het platform heeft dit jaar ‘Year on TikTok’ uitgebracht. TikTok staat bekend als het platform voor dansjes, grappige video’s en tegenwoordig ook ideaal om producten te promoten. Perfect voor marketeers, maar wist je dat je ook veel kan leren tijdens het scrollen?

@tiktok

Join us as we look back on 2023’s most memorable trends, creators and moments with our community: let’s scroll back to the best of this YearOnTikTok!

? original sound – TikTok

Accepteer cookies

Ook de Amerikanen hebben heel wat geleerd.

 1. @rescuerestore: Hoe potloden scherper zijn geworden door de jaren heen.
 2. @whatslucasup2: Staar in de ogen van een Australian White Tree Frog.
 3. @your.big.brain.tutor: Deze wiskundeleraar helpt je met moeilijke vragen.
 4. @niklaus_prosper: De winter komt eraan en zo leer je hoe je moet schaatsen.
 5. @chemteacherphil: A STEM Feed regular explains a balloon-popping reaction.
 6. @romanhelmetguy: Het verhaal van de moedigste beer in de geschiedenis.
 7. @mndiaye_97: Hoe lang kunnen sommige dieren hun adem inhouden?
 8. @bowserbee: Verschillende manieren om pure bijenwas te gebruiken.
 9. @the_mrskelly: Rekensommen worden met handige trucjes uitgelegd.
 10. @metmuseum: Behind the scenes of the storied Costume Institute conservation lab.

Wereldwijd hebben wij ook nieuwe tips en tricks ontvangen.

 1. @mrbeandamatematica: Moeite met rekenen? Een Braziliaanse Mr. Bean lookalike geeft ons trucjes om het delen gemakkelijker te maken.
 2. @james.bok: Altijd al afgevraagd hoe je de perfecte watermeloen kiest?
 3. @rijksmuseum: Ook Nederland wordt vertegenwoordigd in dit rijtje! Het Melkmeisje wordt tot leven gebracht en uitgelegd vanuit het perspectief van een artiest.
 4. @patriciafedz: Popcultuur, geschiedenis en literatuur worden samengevoegd.
 5. @jack.designs: Cleaners opgelet! Ontvang handige hacks van de Engelse Jack Callaghan.

Ook onze culinaire liefhebbers kunnen hier flink geïnspireerd raken. Misschien ken je het fenomeen ‘BookTok’ al, waar boeken worden aangeraden door liefhebbers. Maar ook ‘FoodTok’ is een ding. De naam zegt het al: een en al heerlijke gerechten komen hier tevoorschijn. Topchef Gordon Ramsay heeft op de top food trends gereageerd én maakt een voorspelling van potentiële trends in de toekomst .

@gordonramsayofficial

I’m so excited to be part of the #YearonTikTok showing you the best in food with a #Biteof2023 thanks to my friends at @BiteOriginals ! What a year !!!

? original sound – Gordon Ramsay

Accepteer cookies

Facebook

Het platform houdt het al heel lang vol in het steeds bewegende socialmedia-landschap. In februari 2024 viert Facebook haar 20-jarig bestaan. Het aantal actieve gebruikers van Facebook neemt af, maar dat betekent niet dat Meta stil blijft zitten. Want, zoals je eerder hebt gelezen, heeft Meta een advertentievrije mogelijkheid aangeboden tegen betaling aan, voor zowel Facebook als Instagram.

Helaas heeft Facebook (nog) geen recap uitgebracht, waarin het platform kijkt naar het afgelopen jaar. Gelukkig zijn er wel een aantal mensen die zich hebben beziggehouden met volgend jaar. Want waar moeten we op letten als het gaat om Facebook? Waar liggen onze kansen? Mijn collega vertelt je de 5 trends waar je in 2024 op kunt inspelen.

Pinterest

Maandelijks zijn er wereldwijd 450 miljoen Pinterest-gebruikers, waarvan 76,7% vrouwelijke gebruikers. Een interessant platform om extra inkomsten te genereren.

De voorspelde trends voor 2024 staan in de Pinterest Predicts. In totaal voorspellen ze 23 trends over mode, schoonheid, interieur, entertainment, reizen, ouderschap en meer. Door hierop in te spelen, kun je je doelgroep bereiken wanneer ze inspiratie zoeken. Je kunt ze helpen te beslissen wat ze de volgende keer gaan proberen en kopen.

Dit zijn een paar trends voor 2024:

 1. Eclectische opa: denk aan retro streetwear, chique vesten en aangepaste kleding. Gen Z en Boomers zoeken steeds vaker naar ‘grandad style’ (grootvader stijl), evenals ‘eclectische kledingstijl’ en ‘retro streetwear’.
 2. Cafécore: de sfeer van een koffiewinkel komt naar de woonkamer. Door veel te zoeken op termen als ‘café krijtbord’ en ‘koffie station decor’ willen mensen thuis een volledige café-ervaring creëren.
 3. Rackets maken: tennis who? Gen Z en Millennials zullen in het nieuwe jaar smoorverliefd zijn op badminton. Zoekopdrachten naar alles dat relateert aan deze sport nemen toe, zoals ‘badmintonoutfit’ en ‘badminton spelen’.
 4. Smeltende mixen: deze trend combineert lekkernijen tot heerlijke combinaties zoals ‘burger quesadillas’ en ‘pizza pie’.
 5. Rustmomenten: het is tijd om drukke en hectische vakanties in te ruilen voor ‘slowcations’. Gen Z en Millenials doen het rustiger aan door zich terug te trekken op relaxte locaties. Ze zijn op zoek naar ‘staycation hotels’ en ‘slow life’. Ze willen minder avondjes uit en meer luie ochtenden in bed.
Eclectic grandpa Pinterest

Trend ‘eclectic grandpa’ 2023 (screenshot van Pinterest)

Pinterest staat ook bekend om een plek om te shoppen. En dit jaar spelen ze daar extra goed op in. Met Pinterest Predicts voorspellen ze niet alleen de trends, maar ze hebben nu ook een online winkel gekoppeld: Pinterest Predicts Shop. Ook gaan ze dit jaar een pop-up store openen in New York. Dit is een vijfdaagse evenement waar Pinterest-gebruikers de trends kunnen ervaren én kopen.

Social media in 2024

In 2024 zullen er weer veel veranderingen en ontwikkelingen plaatsvinden. Op social media valt AI niet meer weg te denken. Hiermee is het belangrijk dat privacy en innovatie hand in hand gaan. Gelukkig vertelt Sjef Kerkhofs in zijn artikel hoe je inspeelt op de 6 grootste socialmedia-trends, waaronder AI. Zo kun je je goed voorbereiden en ook volgend jaar weer alles uit je socials halen. Een fijne jaarwisseling gewenst!