Social media

Social-update: de opmars van AI & de focus op privacy

0

Eerlijk is eerlijk: AI op social media valt niet meer weg te denken. Maar is het je ook opgevallen dat privacy en veiligheid steeds vaker op de voorgrond komen? Op beide ga ik in deze update dieper in.

Altijd in beweging, altijd iets nieuws onder de zon, dat is de realiteit van social media. Een wereld waar elke scrol door je feed een nieuwe mogelijkheid onthult. Van verrassende nieuwtjes tot trending topics, social media blijven ons boeien en verbazen. Maar heb jij je ooit afgevraagd wat deze constante stroom van verandering drijft? Vandaag nemen we een duik in twee thema’s die momenteel de show stelen: de opmars van artificiële intelligentie (AI) en de toenemende focus op privacy.

Social Media Heads Up
Het socialmedia-landschap verandert continu. De nieuwe tools, updates en interfaces vliegen je om de oren, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. Met deze Social Media Heads Up houd jij de vinger aan de pols over social media. Sit back, relax en leef je uit in deze uitdagende wereld.

Artificiële intelligentie: de onvermijdelijke opkomst in social media

Het is zover: tegen 2024 sta je gezellig te praten met ‘Sherlock Holmes’ of ‘Snoop Dogg’ terwijl je door je Facebook-feed scrolt. Klinkt als sciencefiction, toch? Niet meer! Dankzij de AI-chatbots van Meta wordt dit werkelijkheid.

Van chatbots met een persoonlijkheid tot het transformeren van je foto’s met magische tools zoals ‘Restyle’ en ‘Backdrop’. Of, maak je eigen stickers door middel van tekst. Meta maakt van Facebook, Instagram en WhatsApp een plek waar je met AI kunt spelen en je creativiteit loslaat.

Maar het avontuur stopt niet bij Meta. Snapchat biedt leerzame AR-lessen aan, en YouTube weet met AI precies wat jij leuk vindt om te bekijken. TikTok gebruikt AI voor coole AR-effecten en makkelijke video-editing. Ook X (voorheen Twitter) en LinkedIn springen op de AI-trein, met X die ‘Grok’ introduceert voor betere gesprekken en LinkedIn die AI gebruikt om recruitment te faciliteren.

En wat denk je van virtueel shoppen? Via X kan het! Stel je een virtuele shoppingervaring voor met Paris Hilton die jou door haar collectie leidt. Dit is de kracht van AI: het maakt ervaringen mogelijk die vroeger enkel in onze fantasie bestonden.

Voor ons, marketeers en ‘social media doeners’, is AI als een eindeloze doos vol verrassingen met steeds nieuwe dingen om te ontdekken en te ervaren.

Innovatie en competitie

Maar waarom deze AI-gekte? Het draait om innovatie en competitie. Socialmediakanalen kunnen het zich niet veroorloven om achter te blijven. AI is momenteel hét geheime wapen voor iedereen die wil opvallen. Van gepersonaliseerde ervaringen tot het ontdekken van nieuwe content, AI maakt het allemaal mogelijk.

Dus daar heb je het: een duik in de opwindende wereld van AI in social media. Maar dit is nog maar het begin. Benieuwd naar hoe social media omgaat met dat hete hangijzer ‘privacy’? Lees dan verder.

De balans tussen innovatie en privacy

Socialmediaplatformen halen alles uit de kast om jouw data veilig te houden. Kijk eens naar de recente schokgolven uit de EU. We hebben het over regels zoals de AVG/GDPR, en nu komt er nog iets groters aan. De EU zegt ‘nee’ tegen persoonlijke advertenties op Facebook en Instagram.

Wat betekent dit voor jou als marketeer of socialmedia-expert? Het zet alles op scherp. Platformen moeten niet alleen kristalhelder zijn over wat er met jouw data gebeurt, maar moeten ook hun hele advertentiemodel herzien.

Neem bijvoorbeeld Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram. Zij staan nu voor een megagrote uitdaging. Met het Europese verbod op persoonsgegevens voor gerichte advertenties, denkt Meta na over nieuwe wegen. En voilà, nu rollen ze abonnementen uit voor een ervaring zonder advertenties. Maar dit roept vragen op. Sinds wanneer is het legaal om te moeten betalen voor je privacy? Hoe pak je adverteren via social media als organisatie in de toekomst het best aan?

Momenteel is er niet veel duidelijkheid. Maar binnenkort maakt de EU een beslissing en weten we meer.

Meta Bron: Marcelo Mollaretti / Shutterstock.com

Bron: Marcelo Mollaretti / Shutterstock.com

Wat gebeurt er op andere kanalen?

Bij WhatsApp krijg jij de touwtjes in handen. Je kiest zelf wie jouw profielfoto ziet. En met de nieuwe e-mailverificatie is jouw account veiliger dan ooit. Wow, dat is pas controle over je eigen privacy!

Snapchat blijft trouw aan hun focus op privacy met berichten die verdwijnen. Vooral jongere gebruikers waarderen deze aanpak enorm.

TikTok overweegt ook een advertentievrije versie aan te bieden, net als Meta, wat wijst op een trend waarbij je kijkplezier niet langer onderbroken wordt door advertenties.

LinkedIn en X (voorheen Twitter) gooien het over een andere boeg. LinkedIn zet in op transparantie en liet recent weten hoeveel mensen het platform actief gebruiken in de EU. En X (voorheen Twitter) verbetert de interactie op hun platform. Met Community Notes laten ze zien dat transparantie voorop staat.

Innovatie en privacy hand in hand

Zo zie je maar weer, social media zijn altijd in beweging. AI brengt nieuwe, spannende mogelijkheden, maar roept ook vragen op over onze privacy. Het is een balans waarbij socialmediakanalen uitgedaagd worden om een veilige omgeving te creëren waarin innovatie en privacy hand in hand gaan.