Social media

7 slimme Pinterest-hacks voor meer organisch verkeer

0

Pinterest mag tegenwoordig niet meer ontbreken in je marketingstrategie. Helaas zijn veel Nederlandse ondernemers zich nog niet bewust van de kracht van dit socialmedia-platform. Veel bedrijven zijn om die reden helemaal niet te vinden op Pinterest of ze haken snel af, omdat ze nog geen resultaten zien.

Jouw afwezigheid op Pinterest is een gemiste kans

Wist je dat Pinterest één van de snelst groeiende socialmedia-platforms van Nederland is en 4,2 miljoen gebruikers heeft? Zeker als je webshop-eigenaar bent en vrouwen en/of millennials tot je doelgroep behoren, dan is Pinterest het ultieme marketingplatform voor jouw bedrijf.

Pinterest-gebruikers struinen het platform af met de intentie om inspiratie op te doen voor een nieuwe aankoop. En bijna 90% van de gebruikers heeft daadwerkelijk een aankoop gedaan via Pinterest.

Pinterest op tablet.

Waarom zo weinig Nederlandse ondernemers actief zijn op Pinterest

Veel ondernemers hebben de verwachting dat Pinterest hetzelfde werkt als andere social media en dat je er met een beginnersaccount snel resultaten moet kunnen boeken, net zoals op Facebook of Instagram. Lukt dat niet, dan haken ze snel af. Vaak veel te vroeg, want Pinterest werkt heel anders dan Facebook of Instagram.

Voordat je ermee begint, is het dus belangrijk om je verwachtingen over Pinterest bij te stellen. Pinterest valt namelijk niet binnen de standaard van een sociaalmedia-platform.

Pinterest is een visuele zoekmachine

Vergelijk Pinterest liever met Google, maar dan visueel. Pinterest is in de eerste plaats een zoekmachine, waar ook wat sociale aspecten aan verbonden zijn. Zo kun je andere accounts volgen en een reactie achterlaten bij je favoriete pins.

Als je werkt aan je organische vindbaarheid in Google, betekent dit dat je moet werken aan de SEO (zoekmachineoptimalisatie) van je website. Het bemachtigen van zo’n felbegeerde plek in de zoekresultaten van Google gaat nu eenmaal niet vanzelf. Er gaat meestal een langere periode overheen voordat een website goed scoort. Beginnende, kleinere websites ranken niet direct in Google en zo werkt het met Pinterest ook.

Zichtbaar worden op Pinterest kost dus tijd, maar als je eenmaal rankt, worden je pins soms tot 1 tot 2 jaar na plaatsing nog door Pinterest-gebruikers gevonden!

7 slimme tactieken om te groeien op Pinterest

Er zijn een aantal slimme tactieken die je kunt implementeren om de groei van je account te versnellen. Wil je jouw zakelijk Pinterest-account tot een echt succes maken? Dan volgen hier de 7 beste Pinterest-hacks om je account een boost te geven in 2022.

1. Optimaliseer voor Pinterest SEO

Om ervoor te zorgen dat je account en pins beter vindbaar worden op Pinterest, is het belangrijk om je account volledig af te stemmen op Pinterest SEO. Op Pinterest houdt dit voornamelijk in dat je gebruikmaakt van Pinterest-specifieke zoekwoorden die je inzet in je weergavenaam, profielbeschrijving, bord-titels, bordbeschrijving, pin-titels en pin-beschrijvingen.

Door optimaal gebruik te maken van zoekwoorden kan Pinterest veel beter bepalen aan welke gebruikers jouw content getoond moet worden. Maak daarom vooraf een uitgebreide analyse door in de zoekbalk op zoek te gaan naar zoekwoorden die relevant zijn voor jouw vakgebied. Zet deze zoekwoorden regelmatig in. Houd je voortgang bij door zo nu en dan te checken op welke zoekwoorden je vindbaar bent en welke je kunt retargeten.

2. Wees consistent

Een andere veelgemaakte Pinterest-fout die ondernemers maken, is dat er vaak niet consistent gepind wordt. Een account op Pinterest moet je beetje bij beetje opbouwen tot er een stevig fundament is neergezet. Alleen dan levert Pinterest je op de lange termijn een constante stroom aan organisch verkeer op. En dat houdt in dat er – zeker in het begin – wekelijks werk aan de winkel is.

Tot een aantal jaar geleden kon je met een beginnend account nog prima een mooi aantal kliks richting je website binnenhalen. Tegenwoordig werkt dat niet meer. Steeds meer content creators proberen een stuk van de Pinterest-taart mee te pikken en inmiddels is het algoritme hier op aangepast.

Pinterest-accounts die regelmatig en langdurig verse content publiceren op het platform zijn het beste vindbaar op het platform. Houd deze gedachte vast als je nog geen resultaten ziet tijdens het opbouwen van je account. De aanhouder wint!

3. Maak gebruik van een third-party scheduler

Als ondernemer heb je het natuurlijk al druk genoeg. Een van de veelgehoorde redenen waarom bedrijven niet zichtbaar op Pinterest zijn, is dan ook dat ondernemers geen tijd hebben om nóg een platform bij te houden. Gelukkig bestaan er handige tools die je een groot deel van het werk uit handen kunnen nemen.

Je kunt bijvoorbeeld tot 2 weken aan pins vooruitplannen in de scheduler van Pinterest zelf. Met de tool Tailwind kun je veel langer vooruitplannen en met deze tool kun je pins ook automatisch laten repinnen naar andere borden. Er zijn ook andere schedulers waarmee je pins verder vooruit kunt inplannen, zoals Canva of Later. Maar het automatisch repinnen kan alleen met Tailwind.

Maak er een gewoonte om wekelijks of tweewekelijks een dagdeel in te plannen voor het creëren van nieuwe pins en voor het inplannen van repins. Zo voorkom je dat Pinterest een nieuwe dagtaak wordt.

4. Maak ideepins

Ideepins worden momenteel het beste verspreid op Pinterest. De ideepin is de nieuwste soort pin die je op Pinterest kunt creëren en je kunt ze inzetten om interessante tips en ideeën te delen met andere gebruikers op Pinterest.

Het nadeel van ideepins is dat je er geen link richting je website aan kunt koppelen. Daarom kun je er dus ook geen direct websiteverkeer mee genereren. Toch is het regelmatig plaatsen van een ideepin meer dan de moeite waard, want deze vorm van content zorgt er wel voor dat je profiel en andere pins vaker gezien worden. Ze leveren zo weer regelmatig nieuwe volgers op.

Een voorbeeld van een ideepin van het account Veertigplus Mus ter inspiratie:

Accepteer cookies

5. Pin relevante content van anderen

Zeker als je een beginnend account hebt, is het raadzaam om ook content van anderen naar je eigen borden te pinnen. Dit klinkt ontzettend tegenstrijdig, want wie deelt er nu content van de concurrent? Alleen op Pinterest werkt het opvullen van je eigen account met de content van anderen juist in je voordeel!

Hoe meer relevante content je op een bord plaatst, des te beter Pinterest de pins die erop staan – dus ook die van jou – kan plaatsen en verspreiden over het platform. Daarnaast zijn borden op Pinterest ook doorzoekbaar en staan de grotere borden vaak hoger in de zoekresultaten.

6. Pin mee op groepsborden

Groepsborden op Pinterest zijn het afgelopen jaar een punt van discussie geweest voor veel bloggers en ondernemers. Heb je er nu wel baat bij, of niet?

Inmiddels ben ik erachter dat het inzetten van groepsborden zeker kan bijdragen aan de groei van je account, mits je naar de juiste groepsborden pint.

Groepsborden zijn bedoeld om samen met andere pinners een bord te creëren met kwalitatieve content over een bepaald onderwerp. Veel groepsborden zijn inmiddels vervallen tot dumpbord van pins van lage kwaliteit en vanzelfsprekend krijgen de pins op zulke borden weinig aandacht.

Zoek daarom naar groepsborden waar alleen kwalitatieve pins naar gepind worden en waar de pinners ook regelmatig elkaars content repinnen.

7. Werk aan de SEO van je website

Google SEO en Pinterest gaan hand in hand. Een kwalitatief goede website met een hogere domeinautoriteit scoort aanzienlijk beter op Pinterest vergeleken bij een nieuwere website met weinig content of content van lage kwaliteit.

Ga aan de slag met het opbouwen van goede backlinks, het optimaliseren van je pagina’s en posts voor SEO en met de snelheid van je website.

Aan de slag!

Na het lezen van deze post weet je dat Pinterest de moeite van het investeren meer dan waard is als ondernemer. Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om ook met Pinterest aan de slag te gaan of heeft het je inzicht gegeven waar het eerder mis ging. Nu heb je de juiste handvatten tot je beschikking om een (nieuwe) start te maken op Pinterest.

Happy Pinning!