Nieuws

X verandert de link-preview & dit zijn de gevolgen

0

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of Elon Musk draait weer aan de knoppen van X (Twitter). De update van begin oktober heeft zeker gevolgen voor socialmediamarketeers en journalisten. De aanpassingen die betrekking hebben op de link-preview, lijken namelijk nadelig uit te pakken.

Zoals Tieme Woldman al aangeeft in zijn recente artikel: “Elon Musk vormt Twitter om naar een soort WeChat-app die messaging combineert met elektronisch bankieren en online shoppen.” Er verandert van alles. Deze recente aanpassing lijkt misschien klein, maar kan flinke gevolgen hebben voor het verkeer dat je uit X haalt.

Wat is er veranderd in de link-preview op X?

Als je nu een link in een post plaatst, wordt in de preview van die link alleen nog de afbeelding getoond. De titel en preview-tekst zijn verdwenen. Met als gevolg dat de preview in een tweet (mag dat nog?) veel minder context geeft. Soms is zelfs geheel onduidelijk dat je kunt klikken. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder.

Accepteer cookies

Niet alleen voor socialmediamarketeers is dit vervelend, ook journalisten staan voor een uitdaging. En maakt deze aanpassing de verspreiding van nepnieuws niet nog makkerlijker?

Accepteer cookies

Een nieuwe aanpak

Musk wil misschien niet dat er wordt weggeklikt van X, jij wil dit waarschijnlijk wel. Wat kun je doen? Kies voor een nieuwe aanpak bij de link-preview op X:

  1. Zorg dat je in de beschrijving voldoende context bij de post geeft. Waar je eerder niet heel concreet hoefde te zijn (hier zorgden de titel en preview-tekst wel voor), is dit nu een duidelijk aandachtspunt.
  2. Plaats een link in datzelfde bericht, anders is het heel onduidelijk dat je via de afbeelding door kunt klikken.
  3. Om er zo goed als zeker van te zijn dat die link zichtbaar blijft, kun je ervoor kiezen om daarna pas hashtags te plaatsen.
  4. Blijf het aantal kliks goed monitoren.
X Elon Musk bron: kovop / Shutterstock.com

bron: kovop / Shutterstock.com

Met terugwerkende kracht

Ook in berichten op X van voor oktober is de aanpassing doorgevoerd. Mocht je tweets in een artikel hebben embed, dan kan ook hierin nu belangrijke context ontbreken. Het kan geen kwaad je evergreens hierop na te lopen.

Wil je de link-previews weer terug?

Via de extensie Control Panel for Twitter is het (voorlopig) mogelijk om de link-previews weer terug te toveren. Met dit tooltje kun je allerlei instellingen aanpassen. Hoe dit kan? Via NiemanLab lezen we:

“Well, when Elon stripped away headlines from the user interface, he didn’t strip it away from the underlying code — specifically, in the ARIA labels, a bit of usually unseen html important for accessibility. Buchanan’s code (de extensie) grabs the ARIA labels and reformats it into the familiar headline format we took for granted.”

Hoelang deze omweg beschikbaar blijft, is de vraag. Als Musk besluit om de code verder aan te passen, zal dit ook niet meer werken.

Bron header-afbeelding: Yalcin Sonat / Shutterstock.com