Social media

Blaas nieuw leven in je Facebook-strategie met deze 5 trends voor 2024

0

Facebook is onder de socialmedia-platformen een van de oudjes, maar ondanks de ouderdom speelt Facebook nog zeker mee in de socialmedia-wereld. In dit artikel vertel ik je over de 5 Facebook-trends voor 2024 die je in de gaten moet houden.

Het is je vast niet ontgaan dat de actieve gebruikers van Facebook afnemen, maar hoe zal Facebook zich in 2024 voortbewegen? Welke trends kunnen we verwachten? En hoe kan Facebook door gebruikers én bedrijven ingezet worden om er het meeste uit te halen?

1. Privacy en veiligheid

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft een flinke boete gehad voor het schenden van de privacyregels. Instagram- en Facebook-gebruikers wisten vaak niet dat ze gevolgd werden en hier konden ze ook niks aan veranderen. Meta gaf aan dat dit in de algemene voorwaarden terug te vinden was, maar dat was volgens de toezichthouders niet genoeg. Ze waren genoodzaakt hun beleid aan te passen en zijn per november met betaalde abonnementen gekomen. Met een abonnement krijg je geen reclames meer. Of deze aanpassing genoeg is om het Europese Hof van Justitie tevreden te houden, is nog maar de vraag.

Meta is hard bezig met het veilig maken van het platform voor hun gebruikers. Dat is waar de focus nu ligt. Er is steeds meer bekend over hoeveel Facebook van je weet en gebruikers zijn zich hier bewust van. Facebook zal zorgvuldiger omgaan met het verzamelen van persoonlijke gegevens en hier open over communiceren.

Marketingcampagnes

Ik verwacht een groei in het aantal marketingcampagnes die zich focussen op ‘privacy’ en ‘het bouwen aan het vertrouwen van klanten’. Dit zal niet alleen op Facebook groeien, maar ook op andere kanalen. Dit is iets om in de gaten te houden of om mee te nemen in toekomstige campagneplannen.

Dit zijn belangrijke principes bij het optimaliseren van personalisatie in marketingcampagnes, met het oog op privacy:

  • Wees transparant.
  • Geef een duidelijke en beknopte uitleg van je werkwijze voor het verzamelen van gegevens.
  • Geef je klant de controle.
  • Blijf werken aan de optimalisatie van personalisatie.
4 belangrijke principes privacy

Bron: Channable.com

2. AI en Facebook

Vanuit mijn eigen ervaring merk ik dat Facebook-posts die over AI gaan, goed scoren. Dit is al sinds de komst en de implementaties van AI te zien. In 2024 zal dit populaire onderwerp nog meer bereik krijgen. AI ontwikkelt zich razendsnel en mensen willen daarvan op de hoogte blijven.

AI scoort niet alleen als onderwerp van posts goed, maar wordt ook ingezet voor het personaliseren van klantervaringen en om content te optimaliseren. Facebook gebruikt AI om data te analyseren, betrouwbare posts en advertenties weer te geven en om spam en ongepaste content te filteren.

Eind september kwam Meta naar buiten met het nieuws dat ze AI gaan gebruiken om afbeeldingen te genereren. Dit geldt specifiek voor vaak gebruikte stickers op Facebook en WhatsApp. Het idee van EMU (Expressive Media Universe), de sticker-engine, klinkt in de basis goed maar Meta slaagde er helaas niet in om het optimaal af te stemmen op de behoeften van gebruikers. Ik ben benieuwd hoe dit zich in 2024 ontwikkelt.

3. Groepen en communities

In 2024 zal Facebook naar verwachting de focus leggen op groepen en communities, als onderdeel van het sociale netwerk. Facebook investeert actief in middelen en tools om deze groepen en communities te laten groeien. Zo zijn er nieuwe functies voor groepsbeheerders en verbeterde manieren voor groepsleden om te communiceren.

Daarnaast wordt het mogelijk om in deze groepen Stories en Reels te plaatsen, waardoor short-form video’s een grotere rol gaan spelen. En zal Facebook het makkelijker maken om groepen te vinden die je persoonlijk interesseren.

4. Groei in video-content

In 2024 zal de populariteit van video op Facebook vermoedelijk groeien. Meta kwam met dit bericht over het verbeteren van video op Facebook. Dit komt door investeringen in toegankelijkheid en creatie (denk aan de Stories en Reels in groepen), maar ook de mogelijkheid tot 4K live streaming en nieuwe bewerkingsfuncties.

Denk hierbij aan de bewerking van audio, het versnellen, omkeren of vervangen van clips én het toevoegen van passende muziek, voice-overs of het verminderen van ongewenst geluid.

Facebook verkent de mogelijkheden van video shopping en geoptimaliseerde videoadvertenties. Het is nu ook mogelijk om HDR-video’s vanaf je telefoon naar Reels te uploaden. Dit is de eerste stap van Facebook om HDR-video-ondersteuning te integreren op het platform.

5. Social commerce

Social media is tegenwoordig meer dan een plek om content te delen. Het zijn levendige winkelcentra geworden vol met advertenties. Volgend jaar zal het direct winkelen via berichten op de socials groeien. Facebook zal namelijk samen met Instagram en Pinterest hun e-commercefuncties verbeteren. Met ‘shoppable’-posts en -tags kunnen gebruikers direct vanuit Facebook producten aanschaffen, zonder dat ze eerst naar de externe website moeten.

Het is aan marketeers om zich te focussen op het visueel aantrekkelijker maken van hun advertenties en hun strategieën optimaliseren om maximaal te kunnen profiteren van deze trend. Dus, welke Facebook-trend spreekt jou het meeste aan en ga je volgen in 2024?