Innovatie

Dit moet je weten over de AI Search-battle tussen Microsoft & Google

0

De AI-wapenwedloop tussen Microsoft en Google is officieel van start. Binnen twee dagen was er grootse fanfare rondom de AI-implementaties van beide tech-giganten. Toch verliep een AI-presentatie niet even soepel. Ik praat je bij over de ontwikkelingen van het moment.

AI & Search Engines: een tijdlijn

Indien je de hele AI-wedloop gemist hebt, even een aantal belangrijke startpunten en momenten die hier toe leidden:

 • Google heeft al decennialang een monopoliepositie op de markt van search. Meer dan 90% van alle zoekopdrachten verlopen via Google. Het commercialiseren hiervan zorgt voor gouden bergen bij Google.
 • Microsoft Bing bestaat sinds 2009 en heeft op dit moment circa 3% van de wereldwijde zoekopdrachten. Microsoft was iets meer dan een decennium later met het lanceren van een zoekmachine. Google heeft in die tijd een flinke voorsprong gekregen in marktaandeel en doorontwikkeling van het platform.

Van Mobile First naar AI First

 • In 2016 kondigt Google hun eerste AI-oplossing aan. Onze collega Robbert schreef toen al een blog over hoe Google’s gedachtegoed verandert: van “Mobile first” naar “AI First”.
 • In 2019 investeert Microsoft $1 miljard in OpenAI. OpenAI heeft opeens funding en toegang tot de krachtige servers van Microsoft Azure. Dit reduceert weer kosten voor OpenAI. Microsoft heeft het intellectueel eigendom van OpenAI. Microsoft neemt in het contract een optie op, om GPT te verwerken in de zoekmachine Bing.

OpenAI lanceert ChatGPT: 30 november 2022

 • 30 november 2022: OpenAI lanceert ChatGPT. Binnen twee maanden heeft het platform 100 miljoen gebruikers. Ter achtergrond: Instagram had na 30 maanden 100 miljoen gebruikers en TikTok had dit na 9 maanden. De adoptiecurve is gigantisch snel, kenmerkend voor een disruptieve technologie.

December 2022: Google geeft code rood af

Dit vanwege de toenemende populariteit van ChatGPT. Google lijkt nog geen antwoord te hebben.

 • 23 januari 2023: Microsoft verlengt de samenwerking met OpenAI en investeert additioneel $10 miljard.
 • 7 februari 2023: Microsoft lanceert een OpenAI-functie in Bing, slechts een paar dagen na het aankondigen van deze functie in de zoekmachine.
 • 8 februari 2023: Google lanceert Google Bard, slechts een paar dagen na het aankondigen van deze functie. Dit moet het antwoord worden op de OpenAI-verwerking van Bing.

Na deze enigszins beknopte introductie, kan ik mijn bevindingen geven over de presentaties van de afgelopen dagen. Te beginnen met de presentatie van Microsoft.

Microsoft & ChatGPT: 7 februari 2023

Op 7 februari 2023 heeft Microsoft 3 momenten waarin OpenAI en de integratie met Bing worden gepresenteerd. Dit wordt een doorontwikkelde vorm van GPT-3, Microsoft noemt het GPT-3,5. GPT-4 wordt namelijk al ontwikkeld en is nog niet af, maar actuele informatie moet wel getoond worden. GPT-3 gebruikt namelijk alleen info tot en met 2021. Informatie over de oorlog in Oekraïne mist bijvoorbeeld. Dit is niet wenselijk voor een zoekmachine die actuele informatie hoort te tonen.

Tijdens een van tevoren opgenomen presentatie toont de CEO van Microsoft, Satya Nedella, de functies van OpenAI in Microsoft Bing. Het is indrukwekkend en het lijkt goed te werken. De functies/ opvallendheden zijn onder andere:

 • Er is een OpenAI-functie naast de standaard zoekresultaten. Hier kun je gebruik van maken als je toegang hebt tot de nieuwste Bing-versie. Om hier gebruik van te maken, kun je jezelf op een wachtlijst zetten. De functie maakt een samenvatting van verschillende sites als je een informatieve zoekopdracht geeft, maar ook pas als je deze in de aparte widget voegt. Op vragen zoals: “wat zijn de 5 authentiekste recepten uit de Thaise keuken?” kan Bing/ChatGPT antwoord geven.
 • In de antwoorden worden annotaties vertoond van de samenvattingen. Zo kun je altijd terugvallen op de informatiebronnen, waar het vandaan komt. Zo is er de mogelijkheid om meer te lezen over het onderwerp waar je meer over zoekt.
OpenAI Google

Bron: salarko / Shutterstock.com

Mogelijkheden OpenAI in Edge

Je kunt andere functies van OpenAI gebruiken in de Edge-browser, zoals het schrijven van brieven, blogs of algemene vragen stellen. Dit is niet per se gerelateerd aan search, maar toont wel aan het publiek wat er allemaal mogelijk is met OpenAI-integraties. Belangrijk hierbij: Microsoft kan testen in Bing. Wat goed werkt, kan in de toekomst geïmplementeerd worden in andere Microsoft-programma’s.

Verdienmodel AI binnen Microsoft

 • Als je in Microsoft Word een tekst herschreven wil hebben in een andere stijl, bijvoorbeeld formeler of actiever qua schrijfstijl, dan kan dat (waarschijnlijk) in de toekomst. Microsoft doet er naar verluidt al onderzoek naar.
 • Ook zijn er de mogelijkheden om een stuk te herschrijven als mail of om volledige stukken te laten schrijven.
 • Dit toont ook aan dat de mogelijkheden van OpenAI voor Microsoft niet per se commercieel ingezet hoeven te worden in Bing. Het is een mogelijkheid die de CEO niet als onmogelijk ziet, maar in de nabije toekomst blijft het verdienmodel van Bing advertenties.
 • Het verkrijgen van meer input is voor een AI-model van groot belang. Het leert meer door meer input. De doorontwikkeling naar GPT-4, die in volle gang is, beleeft hiermee een belangrijk punt. De input, meningen en het gedrag van veel meer mensen wordt zo in kaart gebracht.

Gedrag meten en privacy

Het gedrag van mensen zo dusdanig meetbaar maken, is wel een gevoelig onderwerp. Het onderwerp privacy komt naar voren. Microsoft geeft aan dat er interne regelgeving is rondom haatdragende en schadelijke content, maar ook dat het ontwikkelen van regelgeving rondom privacy en goed gebruik van AI een “on-going process” is. Het is niet duidelijk wat dat exact inhoudt.

Tegelijkertijd is het ook nog niet duidelijk wat AI allemaal te bieden heeft. Het is een nieuwe technologie. Privacy reguleren specifiek rondom AI bestaat nog niet. Datzelfde geldt voor discriminatie via AI. AI geeft namelijk alleen informatie terug vanuit de informatie die het zelf ontvangt, ook als deze discriminerend is. De enige methode om dit op te lossen is door het te blijven gebruiken en te blijven monitoren. Laten we hopen dat Microsoft dit goed blijft doen.

Conclusie ontwikkelingen Microsoft en AI (OpenAI)

Wat Microsoft laat zien, is echt hun paradepaardje van search en geeft een sterke innovatie. We gaan van local search-packs als innovatie, naar AI die informatief is en regelmatig met humor kan antwoorden op vragen. De presentatie van de OpenAI-integratie in Bing is ijzersterk. Als je het nog niet gezien hebt, kijk dan hier het video-interview met Wall Street Journal terug. Ook wordt in het interview getest met een vraag rondom de Grammy’s van 2023. Het werkt en de functionaliteit heeft actuele informatie.

Update Google, AI en Bard

Dan komen we nu uit bij: Google. Google kwam overhaast met het bericht dat Google Bard gelanceerd werd. Maar, eerst zou het live gaan met de light-versie. Een light-versie van LaMDA, het language conversion technology-stuk van Google. Dit is een doorontwikkeling van BERT en het GPT-3-model. Het live gaan met een light-model temperde al iets van de verwachtingen. Google gaf van tevoren immers aan dat het nog niet definitief was, maar wel degelijk in de race om AI meedoet.

Google Lens Update

Bard wordt geïntroduceerd als een extra optie voor complexere vragen waar “no one right answer or NORA” leidend is in de zoekopdracht. Opvallend hierbij: er zijn geen annotaties op dit moment naar de originele stukken content. Zie hieronder.

Screenshot Google output bij vraag

Bron: Google

Je kan vervolgens klikken op al door Google gegenereerde vragen die gerelateerd zijn aan je eerdere vraag. Zie hieronder.

Screenshot Google gerelateerde vragen

Dit geeft dus niet de vrijheid om zelf door te vragen, zoals bij Bing wel getoond werd. Nog een belangrijk verschil: Bard is nog niet live. Het wordt getest door trusted users van Google. Dit levert input voor doorontwikkeling van Bard. Het is dus niet even indrukwekkend of enthousiasmerend als de AI-presentatie van Bing.

Presentatieskills Google

De presentatie zelf loopt niet altijd even soepel. Google is zenuwachtig, de CEO is niet aanwezig en de telefoon waar de enige live demo op plaats moet vinden, is plotseling verdwenen. Daarnaast toont de AI van Google, wat in feite Google Translate AR/AI is, foutieve informatie.

AR & Google Lens

Tijdens de presentatie wordt ook uitgebreid stilgestaan bij AR en Google Lens. Er komt bijvoorbeeld een toepassing van AR local businesses in Google Maps. Dit geeft extra kansen aan lokale bedrijven. Denk hierbij aan hotels, horeca, musea en meer. Het goed op orde hebben van de local pack, met duidelijke omschrijvingen, foto’s (met relevante alt-tags) kan voor meer business zorgen als mensen zoeken op specifieke producten (bijv. cappuccino), services (terras) of bedrijven (koffiezaak).

Organische kansen Google

Daarnaast is het voor e-commerce wederom relevant om een goede alt-tag mee te geven in de images. Als iemand een shirt ziet wat diegene mooi vindt, maar een andere kleur wil, kan diegene het gemakkelijk vinden. Dit kan door de kleur in te geven in de search bar, wanneer je bijvoorbeeld een shirt in je zoekresultaten hebt. Dit is een sterke organische kans voor Google. Maar helaas: Google Lens bestaat al even en AI was het grote onderwerp van de dag. Nu ging het over AI, maar nog vaker (ca. 80% van de tijd) over AR.

Google Bard: nu al een verloren zaak?

Nee, absoluut niet. Microsoft heeft overduidelijk de eerste ronde, in de officiële kick-off van de AI-wapenwedloop, gewonnen. Google heeft de, nota bene zelf getemperde, verwachtingen niet waar kunnen maken. Maar Google is nog steeds een bedrijf wat $1 biljoen+ dollar waard is en zal alle zeilen bijzetten door flink te investeren. Daarnaast heeft de concurrent/uitdager Microsoft, een aantal belangrijke voordelen in de ontwikkeling van de ChatGPT-functie:

 • Microsoft heeft een meerderheidsbelang in OpenAI en het intellectuele eigendom van OpenAI.
 • Microsoft heeft een krankzinnige servercapaciteit via Microsoft Azure. Dit zorgt voor een stroomversnelling van ontwikkeling.

De strijd om AI & Search: what’s next?

Google heeft bovenstaande punten niet, maar de AI-wapenwedloop is nog lang niet voorbij. Het levert in de tussentijd wel roering in de markt en zal zorgen voor een competitiever landschap qua zoekmachinegebruik. Dit is positief, want dit zal bijdragen in de hoeveelheid ontwikkelingen die user-centric zijn. De laatste jaren zijn de meeste ontwikkelingen user-centric die commercieel interessant zijn, of een commercieel randje hebben.

Inhoudelijke conclusie OpenAI & ChatGPT

OpenAI levert veel nieuwe opties. Maar levert ook een bedreiging op voor informatieve content. Vanuit Bing werkt het nu met annotaties, die kleine clickable cijfertjes die rechtsboven een zin zweven. Dit is veel minder opvallend en CTR-vriendelijk dan je (hopelijk) geoptimaliseerde titles en descriptions.

Conclusie presentatie Google 8 februari 2023

Google heeft een presentatie gegeven waar het 80% van de tijd ging over AR en niet AI. Google Lens en Google Maps kregen een veel groter platform dan Google Bard. Ondanks de getemperde verwachtingen, toonde Google aan dat het niet in de buurt komt van OpenAI. Dit was ook terug te vinden in de aandelenkoers van Alphabet (Google’s moederbedrijf) en de aandelenkoers van Microsoft. Zie screenshot hieronder, vlak na de opening van de markt. De markt opende vlak na de presentatie van Google.

Screenshot aandelenkoers Google en Microsoft

Het is geen verloren strijd voor Google. Het heeft nog steeds een waarde van $1 biljoen dollar. De eerste ronde gaat wel degelijk naar Microsoft. Dit is logisch gezien Microsoft 11 miljard geïnvesteerd heeft in OpenAI over de afgelopen 3,5 jaar. Daarnaast heeft Microsoft de eigen resources opengesteld, zoals Microsoft Azure, wat de ontwikkeling van een sterk bestaand product gigantisch geboost heeft.

ChatGPT is niet perfect

Daarnaast is ChatGPT nu nog niet perfect. Het is gebaseerd op input van het internet. Deze informatie is niet altijd correct, bevooroordeeld of zelfs racistisch. Het monitoren van het gebruik en het monitoren van privacy, is iets wat blijvend gedaan moeten worden. Dit zal voor veel criticasters een punt zijn. Belangrijk hierbij is dat regelgeving niet ontwikkeld kan worden, als het niet gebruikt wordt.

Het is duidelijk dat Microsoft een belangrijke stap zet in zoekmachinemarketing. Sterker nog: wil je voorrang krijgen op de wachtlijst bij de OpenAI-implementatie van Microsoft, dan moet je de nieuwe Bing-app downloaden, je standaardbrowser instellen op Edge en je standaard zoekmachine instellen op Bing. Dan krijg je versneld toegang tot de nieuwe Bing, met de nieuwe functies. Zie hieronder:

Bing instellen als standaardbrowser voor wachtlijst ChatGPT-implementatie

Microsoft moet nog wel de monopolistische dominantie van Google inhalen en zet daarvoor alles in.

Alles terugkijken van de afgelopen dagen?

 • Voor de unveiling van Microsoft, klik hier en hier en hier.
 • Voor de unveiling van Google, klik hier.
 • Als je meer wilt weten over de achtergrond van de AI battle tussen de twee tech-giganten, klik dan hier (video van 20 minuten).