SEO

Het nieuwe zoeken in Google heet multisearch

0

Zoekmachines zijn een onmisbaar onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Hoe vaak heb je wel niet gezocht in Google naar bepaalde termen? Bijvoorbeeld een nieuwe zwarte broek, een nieuw horloge, verzekeringswerk of wat denk je van een goed recept? Maar hoe red jij jezelf wanneer je eigenlijk nog niet eens de woorden weet van waar je naar op zoek bent? Google komt met een antwoord: multisearch.

Woensdag 11 mei vond Google IO plaats in San Francisco. In de aankondiging naar dit event zou Google meer bespreken over multisearch. Een term die veel verwachtingen opriep. En nu is er duidelijkheid over wat dit wordt en wat jij hiermee kan als zoeker.

En dat is belangrijk, want de manier waarop mensen zoeken via Google verandert hierdoor. De functionaliteit is al beschikbaar in Nederland en wordt verder uitgerold vanuit Amerika. In dit artikel lees je meer over Google Multisearch en wat je er mee kunt!

Waarom is Google Multisearch geïntroduceerd?

Google wil jou alle informatie bieden waar je behoefte aan hebt. Hoe moeilijk dit soms ook is, Google wil je helpen. Wanneer je niet weet hoe iets heet is het natuurlijk moeilijk zoeken. Daar heeft Google iets op bedacht, namelijk Google Multisearch. Deze compleet nieuwe manier van zoeken gebruikt zowel tekst als afbeeldingen tegelijkertijd.

In Google Lens kun je gebruikmaken van multisearch. Als je gebruikmaakt van multisearch in Google Lens kun je vragen stellen over dat wat je ziet.

Hoe kun je dit gebruiken?

 1. Open je Google App op Android of iOS
 2. Tik op het Lens-cameraicoontje
 3. Kies een schermafbeelding of maak een foto van je omgeving
 4. Swipe vervolgens omhoog en tik de “Add to your search”-knop

Een filmpje zegt natuurlijk meer dan 1000 woorden:

(Bron: https://blog.google/products/search/multisearch/)

Wat kun je hier mee als gebruiker van Google?

Met multisearch kun jij vragen stellen over wat je ziet. Stel dat jij een leuke oranje jurk ziet, maar jouw lievelingskleur is groen, dan weet je nu wat voor jurk het is en kun je jouw zoekopdracht specificeren door “groen” erbij te tikken.

Enkele leuke opdrachten om dit uit te proberen:

 • Maak een foto van een plant en zoek hierbij op “onderhoud” om te weten hoe je jouw plant moet onderhouden.
 • Maak een foto van kleding en zoek op “combinatie” om te kijken wat er bij de kleding past.
 • Maak een foto van je fiets en zoek op “ketting repareren” om je fietsketting stapsgewijs te repareren.

Google heeft dit voor elkaar gekregen door te blijven doorontwikkelen met artificial intelligence. Hiermee maken ze het makkelijker om de wereld om ons heen te begrijpen. En eerlijk is eerlijk, de zoekresultaten zijn echt wel goed.

Naast Google Search nog meer mogelijkheden

Met Google Lens kun je trouwens op nog veel meer specifieke zaken zoeken. Zoals op:

 • Eten: maak een foto van je gerecht en je krijgt recepten te zien.
 • Tekst: wanneer jij een tekst ziet en je wil daar meer van weten, kun je daar dus op zoeken.
 • Vertalen: maak een foto van een tekst, kies vervolgens de taal om naar te vertalen en Google doet het voor je.
 • Shopping: zoek de afbeelding binnen Google Shopping om dat wat je ziet te kopen.

Wat kun je hier mee als bedrijf?

Het belang van Google Afbeeldingen wordt hier groter mee voor jouw website of webshop. Specifieke optimalisaties voor dit onderdeel zijn nog niet bekend, maar er zijn natuurlijk zaken die altijd goed zijn om te verzorgen. Zorg dat je afbeeldingen voorziet van goede omschrijvingen, gebruikt alt-teksten en maak bestandsnamen uniek, maar vooral relevant.

Image search wordt belangrijk en hoe beter je dit verzorgt in je platform hoe beter voor je vindbaarheid.

Verder schreef ik al over de Google MUM update – Google is op dit moment aan het ontdekken hoe dit elkaar kan versterken. Voor elke vraag een antwoord, dat is waar Google naartoe wil.

Daarnaast kun je nadenken over hoe je productverpakkingen opmaakt. Als je een product hebt, kun je bijvoorbeeld op de verpakking een aanmoediging plaatsen om een foto te maken van je product via Google Lens, zodat mensen het product ook kunnen kopen.

Google Multisearch maakt zoeken nog toegankelijker

Google is natuurlijk continu aan het ontwikkelen. Hoe beter de informatievoorziening is, hoe sneller je terug zal komen naar Google voor jouw informatiebehoefte. Ook multisearch zorgt weer voor een mooie stap, want je hebt nu niet eens zoekwoorden nodig om te zoeken naar iets wat je nodig hebt.

Zonder dat je weet waar je specifiek naar op zoek bent, kan je wel terecht bij Google. De volgende stap is om Google MUM en multisearch samen te laten werken. Hierover komt in de toekomst ongetwijfeld meer informatie beschikbaar. Voor nu: download de Google App en probeer multisearch eens uit!