SEO

De 4 nieuwste Google-updates: dit moet je weten

0

Google voert dagelijks updates door in het algoritme. De ene update is groter dan de ander en daarmee zal de impact op de rankings ook per update verschillen. In dit artikel sta ik stil bij de vier laatste grote Google-updates. Zo ben je weer helemaal op de hoogte en kun je je SEO-strategie erop aanpassen.

Core-update – januari 2020

Google lanceert zo nu en dan een brede core-update waarbij er aanpassingen in het algoritme doorgevoerd worden. Vanzelfsprekend kan dit zowel een positief als negatief effect hebben op de rankings van jouw website. Bij de core-update in januari 2020 zijn er geen nieuwe specifieke punten doorgegeven waar je op moet letten. Wel heeft Google verwezen naar een eerdere checklist waarmee je kunt bepalen of jouw website mogelijk geraakt is door de core-update. Deze checklist is direct een handleiding voor jouw SEO-optimalisaties. De moeite waard om naar te kijken dus!

Google BERT – oktober 2019

De update Google BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) is de grootste update in 5 jaar. Deze update heeft impact op één op de tien zoekopdrachten. Het treft daarbij vooral langere zoekopdrachten. BERT bepaalt op basis van kunstmatige intelligentie wat de context is van de zoekopdracht. Daarmee begrijpt Google veel beter wat de verwachting is van de gebruiker en kan het relevantere zoekopdrachten laten zien. De aanleiding hiervoor zit hem met name in de opkomst van voice search. Mensen gaan zoeken steeds vaker met lange zinnen die ze inspreken via de telefoon, laptop of een smarthome-apparaat.

Websitestructuur

Wat kun je doen om hierop in te spelen? Ten eerste is een goede websitestructuur erg belangrijk. Zorg er dus voor dat de URL-opbouw logisch en goed leesbaar is voor Google. Met een goede website-hiërarchie creëer je de context die Google zoekt.

Google BERT update

Vragen van bezoekers

Daarnaast kun je in de content op je website rekening houden met vragen die bezoekers kunnen stellen. In het mooiste geval maak je een FAQ-pagina waarop je veelvoorkomende vragen beantwoordt. Met de opkomst van voice search is de kans immers steeds groter dat mensen deze vragen stellen via een zoekopdracht.

Interne linkstructuur

Om Google nog meer te voorzien van context, kun je de interne linkstructuur verbeteren. Link vanuit de content naar relevante blogs en pagina’s binnen je eigen website. Zo weet Google nog beter waar de tekst over gaat.

Snelheid

Als laatste punt heeft Google aangegeven dat websitesnelheid nóg belangrijker gaat worden. Uiteraard is dit iets wat al jaren bekend is en eigenlijk al zo optimaal mogelijk zou moeten staan.

Bekijk het blog van Google als je meer wil weten over deze update.

Maverick-update – juli 2019

In juli 2019 zijn er drie keer in een week grote verschuivingen zichtbaar geweest binnen diverse ranking meettools. De Maverick-update is een update die niet officieel door Google is bevestigd. In onderstaande grafiek is toch goed te zien hoe de impact eruitziet.

De tool RankRanger heeft laten zien dat deze update impact heeft op een breed scala aan niches. Dit is in onderstaande afbeelding goed zichtbaar. Hierop aanhakend geef ik je direct een aantal handige websites waarmee je zelf de impact van Google-updates in de gaten kunt houden. Neem regelmatig een kijkje op Google Grump van Accuranker, Mozcast van MOZ of Algoroo om de huidige bewegingen in de Google rankings te bekijken.

Omdat de update niet officieel door Google is bevestigd, blijft het speculeren waarnaar gekeken wordt voor het bepalen van de rankings. De stelregel blijft nog steeds goede en relevante content leveren voor de gebruiker.

Site diversity-update – juni 2019

Voor juni 2019 kon het voorkomen dat je op bijvoorbeeld vier of vijf van de eerste tien zoekresultaten stond met één domeinnaam. Op een gegeven moment heeft Google besloten dat er meer variatie in het aantal domeinnamen binnen de zoekresultaten moest komen. Na de diversity-update toont Google nog maar twee resultaten voor één domeinnaam binnen de topresultaten.

Maar… dit zal niet altijd strikt worden aangehouden. Als Google denkt dat het nog steeds relevant is om meer dan twee resultaten van één domeinnaam te tonen, dan zal dit alsnog gebeuren. Ook voor branded zoekopdrachten is logisch dat je in het grootste deel van de eerste resultaten staat.

En subdomeinen? Google heeft aangegeven dat ze subdomeinen zal samenvoegen met het hoofddomein. Met een extra subdomein zoals blog.domeinnaam.nl ga je dus niet meer zoekresultaten bereiken. Steek daar dus geen onnodige moeite in. Uiteraard houdt Google de vrijheid om sommige subdomeinen anders te behandelen. Uitzonderingen blijven nog steeds mogelijk.

Blijf het zelf in de gaten houden!

Ik heb je zojuist weer helemaal up-to-date gebracht met de laatste Google-updates. Omdat het algoritme jaarlijks meerdere keren wordt geüpdatet, raad ik je aan om het goed in de gaten te houden. Blijf ondertussen altijd uitgaan van de gebruiker en focus je niet blind op allerlei SEO-trucjes. Daarmee is de kans tot het behoud van je rankings het grootst.