Reclame nieuwe stijl!

0

Wat is ‘reclame nieuwe stijl’? Wat deden blauwe leeuwtjes en een spontane musical op Utrecht CS? Hiervan gaf Brandbase tijdens Marketing3 een paar leuke voorbeelden. Activeer je merk via online media en kijk ter inspiratie eens hier voor verschillende brandactivation cases.

Hoera de ooievaar en geen blauwe Jan Mulder!
De Postbank bijvoorbeeld had een succesvolle viral voor www.spaarleeuwtje.nl. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag doken ineens plastic ooievaars op met blauwe knuffelleeuwtjes in de luier aan hun snavel. De beestjes werden al snel ontvreemd door voorbijgangers van allerlei pluimage (van baldadige koters tot keurige Haagse dames) voor het grappige effect. Het filmpje werd natuurlijk geseed en leverde de beoogde free publicity op. Voor een succesvolle actie als deze moet je uitleggen wat je doet en er op de een of andere manier een spektakel van maken zodat online media het oppikken.

Getronics trakteerde argeloze voorbijgangers op Utrecht CS op een heuse ‘spontane’ musical. Een meisje begint de act en in het publiek blijken steeds meer insiders die hun rol achtereenvolgens oppikken. Een muzikaal spektakel en heel wat open monden was het resultaat ter plekke en dat vormde de basis voor het succes van het online verspreide filmpje (waar het natuurlijk eigenlijk om gaat). De kracht is dat jouw content op het net wordt gebruikt en verspreid. Het seeden gebeurt uiteraard volgens je pr plan. Stuur het naar online media zoals weblogs, die het dan (hopelijk) oppikken.

Accepteer cookies

Video Getronics musical

Kosten
Voor dergelijke acties moet je uitgaan van minimaal zo’n 10.000 euro tot zo gek als je zelf wilt. Het filmpje van Getronics kostte bijvoorbeeld 25 à 30.000 euro. Die van de Postbank iets minder: 15 à 20.000 euro.

Maar een idee kan ook heel klein zijn en toch succes opleveren. Neem deze van een milieuorganisatie uit de VS. De boodschap: ‘IJsberen worden bedreigd door global warming. Stap ten behoeve van het milieu wat vaker in de metro in plaats van de auto’. Als statement werden simpele ‘opblaasijsberen’ op het rooster van de metro geknoopt, die omhoog kwamen door de luchtstroom van passerende metro’s. Op de beesten stond prominent de website van de actie.

Accepteer cookies

Video Polar Bears, Fightglobalwarming.com

Een heel origineel idee met effect, voor weinig geld. Pas wel op voor ‘net-niet’ idee of uitvoering en zoek daarom goede partijen om mee samen te werken.

Voorwaarden voor succes:

  • Houd het ‘echt’, maak er geen doorzichtige reclame van
  • Houd het simpel
  • Zorg dat het impact heeft

Nog ’n paar filmpies
‘Topservice met de klusjesmandienst’: voor het luttele bedrag van 14,95 euro konden voorbijgangers een hulpje meenemen om bijvoorbeeld te winkelen of een IKEA kast in elkaar te flansen. Ook stond een meneer iets te lispelen over Yab Yum activiteiten, maar die bedoelde waarschijnlijk een andere topservice. Verwarrend ook, die tientallen medewerkers van Maxeda zo uitgestald in een mega ‘poppenhuis’ in het centrum van Amstelveen. Ja, waar je zin in hebt inderdaad, maar het werkte wel. Dus zijn je medewerkers zo intens loyaal en enthousiast: reserveer alvast een stadsplein!

Ook heel wat ongelovige blikken oogstte de actie van RVS op het Spui. Een magiër met paraplu ‘zweefde’ op het reclamebord van de verzekeringsagent, als knipoog naar hun logo en de commercial met hetzelfde ‘Mary Poppins’ effect.

Interactieve filmpjes
De stelling van Brandbase: internet wordt film. Zeker in reclame! Wees innovatief en ga op zoek naar nieuwe technieken. Zo maak je gebruik van het effect ‘Internetmagie’: mensen zijn verbaasd en gefascineerd ‘dat zoiets kan’.

Een mooi voorbeeld van een interactief filmpje is Bel met Kane en Clipcaster.tv en Rock the radio van Pisang Ambon. (Je karaokekunsten komen wel meteen keihard terug, in da face and da ear, wees gewaarschuwd! Wellicht is een flesje Pisang Ambon ter indrinking van moed niet geheel overbodig? Hebben ze die viral ook niet voor niets gemaakt.)

Meetbaar resultaat?
Positieve aandacht! Redactionele aandacht draagt bij aan je credibility. Relateer daarnaast je kosten en baten aan andere vormen van reclame. Hoeveel was je kwijt geweest aan banners, advertenties, e.d. en hoeveel bereik heb je in beide gevallen? Over methoden voor het meten van resultaten gesproken, zie hiervoor ook een eerder artikel (Stappenplan viral seeden)verslag. En kijk zoals gezegd even op www.brandactivation.nl voor wat inspiratie!

Marketing3 is het jaarlijkse marketingcongres in Media Plaza, Utrecht. Het thema van Marketing3 2008: ‘Marketing in onzekere tijden’.